A kormány kitart: rekordszámú konzultációs ívet emlegetnek

Dömötör Csaba szerint megvan az 1,9 millió ív, és mindegyik egy bors az ellenzéki pártok orra alá.

MN
2017. 11. 27. 13:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egymillió-hétszázötvenezer ember küldte vissza postai úton a kormány által az úgynevezett Soros-tervről indított nemzeti konzultáció kérdőívét, 155 ezren pedig az interneten töltötték ki – mondta hétfőn napirend előtt a parlamentben Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára, aki kitartott amellett, hogy új rekord született. A beküldött ívekből 489 ezret dolgoztak fel, és „ahány kérdőív érkezik vissza, annyi bors az ellenzéki pártok orra alá”.

Dömötör arra reagált, hogy a múlt héten Hadházy Ákos, az LMP társelnöke betekintett az ívek feldolgozásába, és arra jutott: 99 százalékig biztos benne, hogy kamu a kormány által bemondott szám, és nincs 1,7 millió a visszaküldött ívek száma. Nem mutattak neki ugyanis semmilyen nyilvántartást a beérkező nemzeti konzultációs ívekről. A dobozok száma alapján szerinte legfeljebb 900 ezer ívet küldtek vissza.

Dömötör Csaba már korábban, Szél Bernadett felszólalására reagálva is arról beszélt, hogy az LMP „méltatlan hazugságkampányt folytat” a nemzeti konzultáció ügyében. „Nem gondolhatták, hogy szó nélkül hagyjuk ezt” – mondta az államtitkár, aki szerint az LMP megpróbálja kisiklatni a konzultációt.

Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke azt mondta napirend előtt: „itt az ideje, hogy Soros tervéről itt, a parlamentben is állást foglaljunk”. A kormánypárt által benyújtott határozati javaslatra gondolt, ami elítélné az Európai Parlament november 16-i határozatát, amely szerintük a „kötelező betelepítési kvóta” megvalósítását jelenti. Felszólalásában Németh sok mindent emlegetett, például azt, hogy Soros György beavatkozik a magyar belpolitikába, illetve „rányomul a magyar médiapiacra”, hogy „reklámozza a Soros-tervet”.

Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója sajtótájékoztatót tartott a parlamentben. Ő is arról beszélt, hogy Soros György és brüsszeli szövetségesei nem akarják, hogy bárki véleményt mondjon a migrációról, márpedig a nemzeti konzultációban pontosan ezt teszi a kormány. Mivel ezt megakadályozni nem tudják, megpróbálják az eredményét hitelteleníteni és támadni az egész folyamatot – jegyezte meg.

Arra a felvetésre, hogy ha részletes adatok állnak rendelkezésre a nemzeti konzultációról, miért nem mutatták azt meg Hadházy Ákosnak, Hidvéghi Balázs azt mondta: a politikus azért érkezett oda, hogy szándékosan hazudjon a konzultációról, hiteltelenítse a nemzeti konzultációt.

Arra a kérdésre, vajon nem hitelteleníti-e a kormány kommunikációját, hogy olyan szerzőtől vásároltak könyvet Soros Györgyről, aki összeesküvés-elméletekkel foglalkozik, Hidvéghi Balázs úgy válaszolt, Soros György terve Magyarországot is érinti, ezért „az a minimum, hogy erről beszéljünk”. Ha ebben „ez a könyv tájékoztatást tud adni, akkor egy hasznos könyvről van szó” – jegyezte meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.