Miniszterelnök-jelöltjéről dönt a Fidesz

Vasárnap tart tisztújítást a kormánypárt, Novák Katalin bekerülhet az elnökségbe.

Hutter Marianna
2017. 11. 12. 5:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vasárnap tartja 27. tisztújító kongresszusát a Fidesz a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban, az eseményen nagy eséllyel ismét pártelnökké és miniszterelnök-jelöltté választják Orbán Viktort. Változás így csak a párt alelnökei között lehet. Miután az egyik eddigi alelnök, Pelczné Gáll Ildikó uniós elfoglaltságai mellett nem tudja vállalni a továbbiakban ezt a feladatot, így a posztra Novák Katalint jelölik, aki az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára.

A párt 1988 őszén tartotta első kongresszusát, legutóbb pedig 2015 decemberében üléseztek. Ekkor Pelczné Gáll Ildikó volt az egyetlen alelnök, akit ismételten megválasztottak. A leköszönő alelnökök – Kósa Lajos, Lázár János és Pokorni Zoltán – helyére Gulyás Gergely, Kubatov Gábor és Németh Szilárd érkezett. Utóbbi alelnökök személyében feltehetően most sem lesz változás.

Két évvel ezelőtt Orbán Viktor miniszterelnök arról beszélt: a Fidesz már harminc éve „itt van”. – Jó hír a híveinknek, rossz hír az ellenfeleinknek: a következő harminc évben is itt leszünk – tette hozzá a kormányfő, aki már akkor leszögezte, 2018 után is szívesen maradna posztján. „Szeretném világossá tenni előttetek, hogy két év múlva, ha meglesz a bizalom, készen állok arra, hogy vezesselek benneteket a választási harcban, és arra is készen állok, hogy ha győzünk, akkor folytassam a munkát a kormány élén.” Orbán Viktor már akkori beszédében sem feledkezett el a bevándorlás kérdéséről. „Azt látjuk, hogy lerohantak bennünket, Európa invázió alatt áll, úgy fest, mint egy csatatér, és amit eddig láttunk, az a jéghegy csúcsa” – mondta. Ehhez hasonlóan a mára a kormányzati kommunikáció elengedhetetlen szereplőjévé tett Soros Györgyre is utalt: „Létrejött egy bizarr nagykoalíció: az embercsempészek, az emberi jogi aktivisták és a brüsszeli bürokraták koalíciója. ( ) Kétes dicsőség, hogy a kiagyalók és a szálak mozgatói között nyíltan, bevallva és programadóként hazánk is képviselteti magát egy híres és hírhedt fia által.”

A legnagyobb vihart kavart beszéd ugyanakkor nem a miniszterelnöké, hanem Kövér László házelnöké volt, aki többek közt azt mondta: „Szeretnénk, ha a lányaink az önmegvalósítás legmagasabb minőségének azt tartanák, hogy ha unokákat szülhetnének nekünk.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.