Országszerte baleseteket okozott a havazás, több ezren áram nélkül maradtak

Az elmúlt 24 órában négy gyalogost ütöttek el Győr-Moson-Sopron megyében. Óvatosságra int a rendőrség.

MN
2017. 11. 30. 6:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csütörtökön több tehergépkocsi is árokba csúszott Rétság külterületén, emiatt lezárták a 22-es főutat az 1-es kilométernél – közölte a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense az MTI-vel. Kiss Gábor elmondta: senki sem sérült meg, de az érintett szakaszon teljes útlezárás mellett kezdték meg a műszaki mentést. A járművezetők a baleset helyszínét a 2-es út, illetve Bánk irányába kerülhetik el.

Nógrád megyében több mint háromezer fogyasztó maradt áram nélkül , mert a havazás miatt letört faágak vezetékszakadásokat okoztak. Az áramszolgáltató Émász igazgatósági megbízottja közölte, hogy két-három órán belül elhárítják a hibát. Irlanda Boglárka elmondta: 3100 fogyasztó esett ki a szolgáltatásból, a helyreállításon folyamatosan dolgoznak.

Angyal Eszter, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője azt közölte, hogy Balassagyarmaton, Szécsényben, Csesztvén és a környező tanyákon, Szentén, Debercsényben, Nógrádkövesden, Kétbodonyban, Romhányban, Legénden, Nézsán, Alsópetényben, Felsőpetényben, Nőtincsen és Szendehelyen van áramkimaradás.

A Police.hu korábban azt írta, hogy a kapaszkodósávban elakadt kamionok állnak Nógrád megyében. A kora reggeli órákban a 2-es számú főút Szendehely és Katalinpuszta közötti szakaszán – a kapaszkodósávba lehúzódva – több kamion akadt el a havazás miatt csúszóssá vált úttesten. Az úttest síkosságmentesítése megkezdődött, a kamionforgalmat a rendőrök ideiglenesen megállítják Vácnál. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) honlapján közölte: a rendőrség a Pest megyéből Nógrád felé tartó, 7,5 tonna vagy annál nagyobb össztömegű járműveket a 42-es kilométernél kiállította a forgalomból. A tehergépjárművek forgalomkorlátozását azóta feloldották.

Az OKF csütörtökön azt is közölte, hogy árokba csúszott egy autóbusz Borsodnádasd közelében, a Szentdomonkos felé vezető, 25-ös főúton. Az ózdi hivatásos tűzoltók áramtalanították a járművet, és felfogják a belőle folyó olajat. A balesetben az elsődleges hírek szerint senki nem sérült meg.

A Mávinform eközben arról tájékoztatta az MTI-t, hogy fa dőlt a vágányra Balassagyarmat és Szügy, valamint Szokolya és Vác között, és a vonatok nem járnak e szakaszokon. Urbán Attila sajtóügyeletes közleményében azt írta, hogy a Balassagyarmat–Aszód és a Vác–Balassagyarmat vonalon jelentős késésre kell számítani. A buszos pótlást az útviszonyok miatt nem engedélyezi a hatóság.

Az őszi és a téli időjárás számos veszélyforrást tartogat a közúti közlekedés résztvevői számára, így a napokban az utakon közlekedők fokozott körültekintésére és türelmére van szükség, valamint a járművek indulásra való felkészítésére is érdemes több időt szánni – írja a Police.hu.

A rendőrség arra hívta fel a figyelmet, hogy a gépkocsik időjárásnak megfelelő általános felülvizsgálatán túl ajánlott minden elindulás előtt ellenőrizni a gumiabroncsok állapotát, a fagyálló folyadék szintjét, valamint a fékrendszer, a világítóberendezések, az ablaktörlők és a fűtő-párátlanító berendezések működését. Indulás előtt érdemes a szélvédőt és valamennyi ablakot párátlanítani, valamint a hajnali deret és rárakódott jeget eltávolítani. Csapadékos időjárási viszonyok esetén pedig számolni kell az utak csúszósságával, éppen ezért kiemelten fontos, hogy mindenki körültekintően és türelmesen vezessen.

A rendőrség közlekedőknek szóló tanácsait bővebben itt olvashatja.

A rendőrség később közölte, hogy az utóbbi 24 órában Győr-Moson-Sopron megye területén négy gyalogost ütöttek el.

Győrben, a Kardán úton az Audi út felől a Rába-gyár irányába közlekedett egy személygépjármű szerdán 22 óra 20 perckor. Haladása közben – a bekötőút után – a felfestett és előjelzett gyalogos-átkelőhelyhez ért, de későn észlelte az előtte a zebrán áthaladó gyalogost, és a csúszós, nedves úton már nem tudott megállni, ezért a járműve elejével elütötte. A férfi a baleset következtében először az autó gépháztetejére, majd onnan az úttestre esett. A férfit a mentők nyolc napon túli sérülésekkel szállították kórházba, az eset körülményeit a Győri Rendőrkapitányság vizsgálja.

Ugyancsak szerdán Mosonmagyaróvár belterületén, a Fő utcában a Városkapu tér irányából a Régi Vámház tér irányába közlekedett egy személygépjármű 16 óra 40 perckor. A Fő utca 12. szám előtti gyalogos-átkelőhely felé haladva nem adott elsőbbséget az ott átkelni szándékozó gyalogosnak, és a járműve elejével elütötte. A balesetben a gyalogos nő először az autó motorháztetejére, majd az úttestre esett, a mentők súlyos sérülésekkel vitték kórházba. Az eset körülményeit a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság vizsgálja.

Szerdán 16 óra 38 perckor egy gépjármű sofőrje Sopron belterületén, a IV. László király úton a Juharfa útról balra kikanyarodva a Faraktár utca irányába akart ismét balra bekanyarodni a Kodály tér irányába. Kanyarodása közben nem adott áthaladási elsőbbséget a menetiránya szerinti bal oldalon, az úttestet keresztezve közlekedő, 53 éves gyalogosnak, akit így elütött. Az ütközés során a gyalogos az útburkolatra esett, aminek következtében nyolc napon túl gyógyuló, súlyos sérüléseket szenvedett.

Ugyancsak Sopronban, az Ady Endre út irányából a Csengery út irányába közlekedett egy autós 18 óra 32 perckor, azonban autójával nem kellő körültekintéssel és fokozott óvatossággal közelítette meg a Frankenburgi út kereszteződésénél található, kijelölt gyalogos-átkelőhelyet. Az esős időben későn vette észre a haladási irányát tekintve balról jobbra átkelő gyalogost, ennek következtében a járműve jobb első részével elütötte. Az 58 éves járókelő az ütközés következtében az úttest kiemelt szegélye, valamint a személygépkocsi közé esett, és nyolc napon túl gyógyuló, súlyos sérüléseket szenvedett. Mindkét baleset körülményeit a Soproni Rendőrkapitányság vizsgálja.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Facebook-oldalán közölte, hogy csütörtök hajnalban főként északon és a Dunántúl északnyugati felén fordult elő az eső mellett hó és havas eső. Nyugaton síkvidéken eddig 1–4 centiméterről érkezett jelentés, de a Nógrád megyei Tolmácsról és Romhányból észlelőik 15-20 centiméter körüli hórétegről számoltak be.

Csütörtökre több megyére is figyelmeztetést adott ki a havazás és az eső miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.