Több száz milliós tiltott támogatás elfogadásával vádolja az ÁSZ a Jobbikot

A szervezet szerint a párt túl olcsón jutott plakáthelyekhez.

MN
2017. 12. 06. 14:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tiltott támogatást kapott a Jobbik – állítja az Állami Számvevőszék (ÁSZ). Az ÁSZ közleményében emlékeztetett arra, hogy már október 3-án jelezték, a párt akadályozta a számvevőszéki ellenőrzés lefolytatását, ezért az ügyészséghez fordult, amely elrendelte a nyomozást az ügyben. 

Azóta értékelték a Jobbik gazdálkodására vonatkozó, hatósági kockázatjelzés alapján birtokukba jutott dokumentumokat, és tájékoztatták a pártot, hogy a Jobbik 2017 első félévében 331 millió 660 ezer forint összegben tiltott támogatást fogadott el. A fideszes parlamenti többség által elfogadott törvény szerint tiltott, nem pénzbeli hozzájárulásnak minősül, ha egy párt a mindenki számára elérhető piaci árnál lényegesen olcsóbban vesz igénybe, vagy rendel meg szolgáltatásokat. A törvény arról is rendelkezik, hogy a tiltott támogatás mértékét az ÁSZ állapítja meg, amelyet a párt 15 napon belül köteles befizetni a központi költségvetésnek. Emellett a párt központi költségvetésből juttatott támogatását a Magyar Államkincstár a megállapított összeggel csökkenti. 

Az ÁSZ összeállította a Jobbik – 2015–2016. évekre, illetve az ellenőrzés megkezdéséig tartó időszakra vonatkozó – ellenőrzéséről szóló jelentéstervezet, és szerdán megküldte azt a pártnak, amely a törvényi előírás szerint 15 napon belül írásban észrevételt tehet.

A tájékoztatás szerint a megküldött jelentéstervezetben az ÁSZ rögzíti, hogy

 

A Jobbik korábban határozottan cáfolta az együttműködés hiányáról szóló bejelentést: közölte, hogy „jelenleg is együttműködne az Állami Számvevőszékkel, ha azt politikai megrendelésre nem akadályoznák”. Volner János azt mondta: csak „büdös”, harmadik világbeli diktatúrákban kényszerítenek arra közintézményeket, hogy megpróbáljanak leszámolni az ellenzék vezető erejével.

A frakcióvezető szerint pártja minden alkalommal eleget tett beszámolási kötelezettségének, és törekedett arra, hogy mindenben együttműködő legyen az ÁSZ ellenőreivel. Az azonban nem normális – tette hozzá –, hogy a hatóság akkor akar ellenőrizni, amikor a gazdasági igazgató szabadságon van, miközben a törvény ötnapos határidőt biztosít a kért iratok rendelkezésre bocsátására. Volner János és Schön Péter, a Jobbik gazdasági igazgatója megpróbálta átadni a kért dokumentációt az ÁSZ székházában, de Volner János közlése szerint a számvevőszék megtagadta az iratok átvételét, arra hivatkozva, hogy az törvényellenes lenne.

A Jobbik egyébként kezdeményezte, hogy vizsgálóbizottság tárja fel a Fidesz korábbi választásokat megelőző kampányköltéseit, de a teljes ellenzék által támogatott javaslatot a kormánypárti többség lesöpörte az asztalról.  Volner János akkor sajthírekre hivatkozva felidézete:  a 2010-es kampányban a Fidesz a számlák szerint 98 millió forintot költött, ám az Állami Számvevőszéknek csak 36 milliós kiadást vallott be. Majd szóvá tette azt is – ami szintén a sajtóban jelent meg –, miszerint a Hír TV, amely az akkori Fidesz-kampány hirdetéseit is intézte, nem találja a Fidesz számára kibocsátott számlákat, vagyis úgy tűnik, hogy a kormánypárt ingyen kapott például óriásplakátokat.

Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke egyébként 1991 és 2010 között a Fidesz-tagja, 1998–2010 között három cikluson át a Fidesz országgyűlési képviselője volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.