Békés együttműködésre számít a Fidesszel Márki-Zay Péter

Első dolgai között lesz belenézni az Elios-aktákba az új hódmezővásárhelyi polgármesternek.

Kuthi Áron
2018. 02. 26. 8:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Nem számítottam ekkora különbségre, de reménykedtem a sikerben” – értékelte a vasárnapi hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választást Márki-Zay Péter a Hír TV reggeli műsorában.

A politikus 16 százalékos fölénnyel, 57,49 százalékos eredménnyel nyerte a választást a fideszes jelölt, Hegedűs Zoltán előtt, aki lemondott alpolgármesteri posztjáról, de továbbra is önkormányzati képviselő marad. Mint Márki-Zay Péter elmondta, Hegedűs Zoltánnal legutóbb vasárnap reggel a piacon találkozott, ahol azt mondta neki, a békés együttműködésben reménykedik a jövőben.

„Mögöttem valamennyi szabadságszerető, demokráciát, jogállamot, piacgazdaságot és európai uniós elkötelezettséget óhajtó vásárhelyi polgár fogott össze. Az ellenzéki pártok számára ez a legfontosabb tanulság, hogy óriási igény van nem pusztán a jelenlegi hatalom leváltására, hanem egy olyan rendszerváltásra, hogy még egyszer ne fordulhasson elő, hogy a korrupció és a megfélemlítés légkörében kelljen élniük magyar tisztességes, becsületes embereknek” – értékelt hétfő reggel.

Márki-Zay úgy folytatta, ötvenkét nappal ezelőtt nagyon kevés vásárhelyi ismerte, nem volt politikus, szinte az ismeretlenségből kellett felépítenie a kampányt. „Ennek ellenére sikerült a változás hírmondójává, ügynökévé válni. Biztos vagyok benne, hogy ha nekünk, vásárhelyieknek sikerülhetett ez, akkor bárhol sikerülhet, mindenhol sikerülhet” – mondta.

Az új polgármester egyébként ezt a gondolatot erősítette vasárnap esti eredményváróján is. „Ma Vásárhely reményt adott az egész országnak, reményt arra, hogy a hazugságokkal ellentétben a Fidesz legyőzhető. Nem a fideszesek, nem azok, akik támogatják. Velük is össze kell fogni, együtt kell legyőzni a gonoszt, a bűnt.”

A műsorvezető kérdésére, hogy mikor tervezi kikérni a Hódmezővásárhely közvilágítási beruházásával kapcsolatos Elios-aktákat, Márki-Zay úgy válaszolt, először szeretné megvárni a választási eredmény jogerőre emelkedését, de azután ez a legelső teendői között lesz, a magánszemélyek építményadójának eltörlésének kezdeményezésével együtt. Mint hozzátette, ehhez szükség lesz a 10 fideszes képviselő támogatására is.

Ám kifejtette, számít arra, hogy a fideszes politikusok nem a vásárhelyieket, hanem egyetlenegy vásárhelyit fognak képviselni. Felhívta a figyelmet, hogy minden hódmezővásárhelyi választott tisztségviselőnek 44 ezer ember felé kell elszámolnia. Márki-Zay megerősítette, a kormánypárti nyilatkozatok is azt támasztják alá, nem kell tartani attól, hogy az eddig megígért fejlesztéseket leállítják az ellenzéki győzelem miatt.

Márki-Zay Péter, a függetlenként induló új hódmezővásárhelyi polgármester a Lánchíd Rádióban elmondta, hogy a hétfői napot már a polgármesteri hivatalban kezdi. Szerinte a lelkesedés hatalmas a városban, és érezhető az elégedetlenség, ami – az ellenzék és az ellenzéki érzelmű választók számára – bizakodásra ad okot a tavaszi országgyűlési választással kapcsolatban. Hozzátette, hogy a feladatok között első helyen szerepelnek azok az ügyek, amelyekkel kapcsolatban felmerül, hogy szabálytalanságok lehetnek a háttérben.

Az OLAF-jelentéssel és Tiborcz Istvánnal foglalkozó összes cikkünket ide kattintva olvashatják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.