Jó híreket kell beszolgáltatniuk a kórházigazgatóknak

Új feladatot kaptak a vezetők, heti két pozitív kicsengésű hírt kell beküldeniük intézményükről – állítja a Népszava.

MN
2018. 02. 03. 9:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új feladatot kaptak a gyógyítóintézmények vezetői: hetente két róluk szóló, a médiában megjelent pozitív hírt kell küldeniük a „központba”. Ha ezt esetleg elmulasztják, figyelmeztetik őket kórházfenntartó hivatalból – írja a Népszava.

A lap információi szerint a feladat szellemi atyját nem a szakállamtitkárság vezetői között kell keresni, ott még azt sem tudják, hogy a kormánypropaganda gépezete pontosan mire, hogyan kívánja felhasználni az intézményvezetők által gyűjtött médiamegjelenéseket. A kórházakat már így is sikerült izgalomba hozni, erre utal legalábbis az, hogy már van olyan intézmény, ahol sajtófigyelést rendeltek, hogy teljesíteni tudják ezt az újabb fenntartói kérést. Az újság úgy tudja, hogy van, ahol a kormányközeli médiafigyelő céget, a Nézőpont-csoporthoz tartozó Médianézőt bízták meg a kórházáról szóló hírek gyűjtésével.

A Népszava által felhívott intézményvezetők elismerték, hogy van ilyen feladat, de nyilatkozni egyikük sem akart. Érzékeltették, hogy nincsenek nagyon meglepve, „van gyakorlatuk az elhallgatásban” és a „hülye feladatok teljesítésében”. Mint emlékezetes, hat évvel ezelőtt az Emberi Erőforrások Minisztériumának költségvetési főosztálya elrendelte a lovak megszámlálását a kórházakban. Akkor a kórházi vezetők egy hetet kaptak lovaik megszámolására, a tenyészkancák, a mének, a csikók számbavételére, az eredmény jelentésére.

Az emlékezetes lószámlálás után néhány héttel a kórházaknak a lábtörlőket kellett ripsz-ropsz fölmérniük, majd azt, hogy hol és milyen állapotban vannak a kegyeleti szobák a kórházakban. Tavaly nyár óta pedig táblázatban kell gyűjteniük és mindennap reggel nyolcig továbbítaniuk a fenntartónak a „rendkívüli” napi eseményeket.

Most annyi könnyebbségük azért van – mondta az egyik Népszavának nyilatkozó kórházigazgató –, hogy a kampányidőszakban szinte naponta fordul meg fideszes képviselő vagy jelölt valamelyik kórházban, hogy átvágjon egy nemzeti színű szalagot vagy ígérjen valami nagyot.

Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója szombati sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva úgy reagált a Népszava cikkére, hogy semmi ilyen utasításról nem tud. Ugyanakkor lényeges, hogy a magyar egészségügyben folyamatosak a fejlesztések, növekednek a bérek, és lépésről lépésre haladva Magyarország ebben is jobban teljesít - közölte.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) szerint semmilyen utasítás nincs érvényben arra vonatkozóan, hogy heti két pozitív hírt kell a kórházaknak a médiában közölnie. A központ szerint nincs ilyen utasítás, ugyanakkor – mint írták – minden, az egészségügyi ellátás területén keletkező fejlesztést és eredményt örömmel osztanak meg a lakossággal. 

Hozzátették: a Népszava „az egészségügyben dolgozók valós eredményeit támadja nemtelenül”. „Láthatóan a kampányban a Népszava bármilyen álhírt és hazugságot képes leírni” – írták.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.