Kirúgták, miután nyilvánosságra hozta az OLAF Tiborcz-ügyben küldött jelentését

Megszüntették a munkahelyét, és megfosztották két bizottsági tagságától a szocialista önkormányzati képviselőt Kalocsán.

MN
2018. 02. 24. 10:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megszüntették a munkahelyét, és megfosztották két bizottsági tagságától azt a szocialista önkormányzati képviselőt Kalocsán, aki nyilvánosságra hozta az OLAF Elios-ügyben küldött észrevételeit – derült ki az RTL Klub Híradójából.

Angeli Gabriella menesztését a független polgármester terjesztette elő a közgyűlés elé, hivatalosan takarékossági szempontokra hivatkozva. A javaslatot megszavazta a baloldali többségű közgyűlés szocialista képviselője is, aki a párt helyi elnöke. Emiatt kizárhatják az MSZP-ből a kalocsai politikust.

Az ügy előzménye, hogy Angeli kikérte az unió csalások elleni hivatala (OLAF) Kalocsának küldött észrevételeit, egy hete pedig nyilvánosságra hozta, hogy az OLAF gyanúja szerint a városban az Eliosra szabták a közbeszerzést. Így nyerhette el a település közvilágításának korszerűsítését a cég, melynek akkoriban felerészben tulajdonosa volt Orbán Viktor veje, Tiborcz István.

Az OLAF jelentéséből kiderül, hogy a Miniszterelnökség több önkormányzat önrészét is kifizette. Így történt ez Kalocsán is. A Lázár János vezette tárca már akkor átvállalta az önkormányzat önrészét, amikor az Elios még bele sem kezdett a munkába. Kalocsán például csak 2015-ben tudták végrehajtani a lámpacseréket, de a város 2014 nyarán már megkapta az 567 millió forint összköltségű beruházás ráeső 15 százalékát, 86 millió forintot.

Kalocsán – az OLAF dokumentumai alapján – azért késett a kivitelezés, mert a város háromezer hagyományos lámpáját a helyi szolgáltató, a Démász már korábban takarékos lámpatestekre cserélte, és 2013-ban, amikor meg kellett volna kötni az Eliosszal az újabb közvilágítás-modernizálási megállapodást, még nem járt le a szolgáltató céggel fennálló törlesztő szerződés.

A jelek szerint azonban a városnak így is gyorsan ki kellett fizetni a Tibocz-cég későbbi költségeit, mert 2014 áprilisában OTP-hitelt vett fel – több más uniós projekt mellett – a LED-es lámpacsere finanszírozására. De a városnak nem kellett sokáig nyögnie a banki hitelt, mert júniusban már meg is érkezett az önrésztámogatás Lázáréktól.

Korábban megírtuk, hogy OLAF költségvetési csalás gyanújával javasolt eljárást a magyar Legfőbb Ügyészségnek az Elios-ügyben, vagyis Polt Péter hivatala ilyen jogcímen nyomozhat Tiborcz István korábbi cégének korrupciógyanús közvilágítási tenderei miatt. A magyar nyomozóhatóságok már 2016-ban is vizsgálódtak az Elios korábbi közvilágítási tenderei miatt, minden látható eredmény nélkül. Polt Péter legfőbb ügyész szerint „az OLAF vizsgálatának eredményéből nem lehet arra következtetni, hogy a megszüntetett nyomozás során a nyomozó hatóság vagy a nyomozást felügyelő ügyészség mulasztást követett volna el, ezért az ügyben belső vizsgálat lefolytatását nem tartom szükségesnek”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.