Miért nem volt elszámoltatás? Makovecz szerint Orbán zsarolható

Azóta másoknak is eszébe jutott, talán a kormányfő nem maga dönt. Az biztos, hogy nem esett át átvilágításon.

MN
2018. 02. 23. 20:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor zsarolható – ezzel érvelt a Fidesz neves támogatója, Makovecz Imre még a 2010-es választások előtt azzal kapcsolatban, hogy Orbán Viktor kormányon miért nem fogja véghezvinni az ígért elszámoltatást. A Hír TV Célpont című műsorából kiderül, hogy az időközben elhunyt Kossuth-díjas építész egy szarvasi lakossági fórumon beszélt erről.

– De ezt nem meri megcsinálni. Miért, miért?! Mert zsarolható ő is. Nem a családjával – fogalmazott Makovecz Imre.

A rendezvényen jelen lévő Babák Mihály, akkori fideszes országgyűlési képviselő ma már nemigen emlékszik az elhangzottakra. A Célpont kérdésére Szarvas fideszes polgármestere álhírt emlegetett, szerinte Makovecz Imre nem mondott olyat, hogy Orbán Viktor zsarolható lenne. Arra a felvetésre, hogy erről felvétel is van, azt mondta, „hát, nézze, megeshet”, „megeshet, hogy valami nem úgy történt, ahogy szerette volna, ez nálam is előfordult”. Babák Mihály hozzátette: azért sem akarja kommentálni az építész szavait, mert mind Makovecz Imrét, mind Orbán Viktort nagyra becsüli a teljesítményük miatt.

A Célpont műsorában hangsúlyozták: Orbán Viktor nem esett át nemzetbiztonsági átvilágításon. Korábban a DK is kezdeményezte a miniszterelnök átvilágítását. Tavaly májusban pedig Demeter Márta ugyancsak azzal kapcsolatban fogalmazott meg javaslatot, hogy rendeljék el a mindenkori miniszterelnökök és államfők átvilágítását.

Simicska Lajos, lapunk tulajdonosa 2015 márciusában arról beszélt: Orbán Viktor miniszterelnöknek jelentéseket kellett készítenie róla évtizedekkel ezelőtt, amikor katonák voltak. Az üzletember szerint ekkor megbeszélték Orbánnal, hogy majd együtt találják ki, hogy mi álljon a jelentésekben. Mint mondta, amikor leszereltek, Orbán Viktort kiemelték közülük. „Úgy mentünk haza a leszerelővonattal is, hogy Viktor nem volt velünk” – mondta Simicska, hozzátéve, később a leszerelőbulin megjelent Orbán, és azt mondta: „alá akartak íratni vele, de ő nemet mondott”. Az üzletember ezzel kapcsolatban azt mondta, harminc éven át elhitte Orbán Viktornak, hogy így történt, de ma már nem tudja, mit gondoljon. 

A Miniszterelnökség az interjút közlő Mandinernek cáfolta Simicska Lajos állítását, és korábban közzétett állambiztonsági dokumentumokkal támasztotta alá a miniszterelnök álláspontját, amely szerint tervbe vették a beszervezését, de ő nemet mondott, így az állambiztonság emberei elálltak a szándékuktól. Orbán egy 2012-es parlamenti válaszában az szerepelt, hogy katonai szolgálata alatt megpróbálták beszervezni, de ő ezt visszautasította.

Egyébként Gyurcsány Ferenc korábban azzal vádolta meg a jelenlegi kormányfőt, hogy az orosz állam titkos információkkal zsarolja őt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.