Tarlós: Etikátlan, hogy a szocialisták minden állomásra liftet követelnek

„Kétségbeesett, meggondolatlan politikai kampányolás folyik” – mondta a főpolgármester.

MN
2018. 02. 08. 8:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A főpolgármester csütörtök reggel a TV2 Mokka című műsorában az MTI összefoglalója szerint azt mondta, ha a szocialisták a 3-as metró akadálymentesítéséről szóló népszavazási kezdeményezésükön továbbra is azt értik, hogy mindenütt lift épüljön, akkor ez a 2-es metró tapasztalatai miatt „súlyosan etikátlan, nem logikus”, és a mozgáskorlátozottak sem ezt követelik.

A kezdeményezésnek semmi értelme nincs, ugyanis ami a kérdésükben meg van fogalmazva, hogy akadálymentesített legyen a 3-as metró, népszavazás nélkül teljesül. Továbbá a Kúria végzésben kimondta, a referendum eredményessége esetén nem következne, hogy minden állomáson liftet kellene építeni – mutatott rá Tarlós István, aki szerint nyilvánvaló, hogy az ügyben „egy eléggé kétségbeesett, meggondolatlan politikai kampányolás folyik”.

A főpolgármester szólt arról is, hogy a szocialisták szerint a jelenlegi városvezetés és ő maga tehet arról, hogy 2010 után nem történt meg a 2-es metró akadálymentesítése: azt állítják, hogy ez egy 17 évvel ezelőtti „hiba”, be kellett volna fejezni, amit ők elkezdtek.

Tarlós István a 2-es metró akadálymentesítéséről szóló fővárosi közgyűlési határozatokat ismertetve felidézte, hogy szocialista előterjesztésre hoztak döntést egy kivételével minden állomás lifttel való ellátásról. Ez állomásonként kettő, azaz összesen húsz liftet jelentette volna – mutatott rá.

Kiemelte, hogy a felújított 2-es metrót 2007-ben adták át, és az akkori főpolgármester a szabaddemokrata Demszky Gábor volt, a két szocialista főpolgármester-helyettes egyike pedig Horváth Csaba volt, aki jelenleg az MSZP fővárosi képviselője.

Demszky Gábor az átadások megkezdésekor arról beszélt, hogy 2006-ra több állomáson kész lesznek a liftek, majd 2007-ben közös megállapodást írt alá a főpolgármester-helyettes és a BKV vezérigazgatója, amelyben megegyeztek: a 2-es metró vonalán ideiglenes akadálymentes buszokkal a felszínen kívánják a mozgássérülteket bevonni a közlekedésbe. Most ez ellen nagyon tiltakoznak – jegyezte meg Tarlós István.

Mint mondta, Demszky Gábor 2007-ben jelentette be, hogy befejeződött a 2-es metró felújítása, akkor ugyan már csak három állomásra ígért liftet, de végül egyetlenegyet építettek meg.

Ezek után mondják azt, hogy nekünk kellett volna 2010-ben akadálymentesíteni a 2-es metrót is. A szocialista képviselő azt állítja, hogy az a metró, amit ők 2007-ben átadtak új szerkezettel, új állomásokkal, azt 2010-ben nekünk szét kellett volna verni, hogy a lifteket, amiket több mint tíz évvel korábban beígértek, helyettük megépítsük – mondta el Tarlós István.

A főpolgármester hangsúlyozta: a 3-as metró minden állomásán lesz akadálymentesítés, de nem mindenhol lift, hanem más szerkezet, a főpolgármester megfogalmazása szerint a mozgólépcsők között „ferde pályán mozgó kabinok” lesznek, amelyek a mozgáskorlátozottak önállóan kezelhetnek. Két olyan kis forgalmú állomásnál, mint a Pöttyös utcai és az Ecseri úti, nem építenének be ilyen szerkezetet, hanem inkább alacsonypadlós buszokkal szállítanák tovább a mozgássérülteket.

Tarlós István kijelentette azt is, hogy a 3-as metró 13 állomásán épül lift, és „az Orbán-kormány már eddig is 12-szer annyit támogatást adott liftre, mint annak idején a nagyhangúaknak a Gyurcsány-kormány”. – Valamennyi állomást akadálymentesítünk, ők a maguk idejében összesen 10 százalékot akadálymentesítettek – tette hozzá.

A főpolgármester közölte azt is, hogy a felújítási munkálatok ütemterv szerint folynak, és a szerelvények cseréje lassan a befejezéséhez közeledik. Ez év végén az előzetes terveknek megfelelően a felújított északi szakaszt át tudják adni.

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) szerdán közölte: a főváros képviselőivel folytatott szerdai egyeztetésen elérték, hogy az M3-as metró 20 állomása közül 18 akadálymentes legyen. A MEOSZ elnöke elmondta, a főpolgármester ígéretet tett arra, hogy a főváros saját erőforrásból a Kálvin téri megálló mellett további öt megálló akadálymentesítését magára vállalja.

„A MEOSZ ezzel elérte, hogy a 20 megállóból így már 18-at akadálymentesít a főváros. A szövetség azonban változatlanul elkötelezett a teljes körű akadálymentesítés mellett, így továbbra is kitart a fennmaradó két állomás – Pöttyös utca és Ecseri út – akadálymentesítése mellett” – szögezték le.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.