3-as metró: kiharcolták, hogy 20 megállóból 18 akadálymentes legyen

A fennmaradó két állomásért tovább küzdenek – közölte a MEOSZ.

MN
2018. 02. 07. 17:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elérte a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) a kormány és a főváros képviselőivel folytatott szerdai egyeztetésen, hogy az M3-as metró 20 állomása közül 18 akadálymentes legyen – derül ki a MEOSZ közleményéből.

A főpolgármester az egyeztetést megelőzően személyes találkozóra hívta a MEOSZ elnökét, melyen Szeneczey Balázs városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes és Radnai Tibor, az M3-as metró beruházás projektigazgatója is részt vett. Kovács Ágnes, a MEOSZ elnöke elmondta: a főpolgármester ígéretet tett arra, hogy a főváros saját erőforrásból a Kálvin téri megálló mellett további öt megálló akadálymentesítését magára vállalja.

„A MEOSZ ezzel elérte, hogy a 20 megállóból így már 18-at akadálymentesít a főváros. A szövetség azonban változatlanul elkötelezett a teljes körű akadálymentesítés mellett, így továbbra is kitart a fennmaradó két állomás – Pöttyös utca és Ecseri út – akadálymentesítése mellett” – olvasható a közleményben.

Kovács Ágnes megerősítette: nem tekinti egyenrangú, alternatív megoldásnak a metróvonal felszíni közlekedéssel való kiváltását, mert nem tudnak ugyanannyi járatszámot alacsonypadlós buszokkal biztosítani. Ezenfelül egy buszjáratot – költséghatékonyság címén – bármikor meg lehet szüntetni, így az akadályok újrateremtődhetnek. Mint írják, az egyeztetésen elhangzott információ szerint a felszíni kiváltás – a vázolt formában – évi költsége 1 milliárd forint lenne, ennél jóval olcsóbb lenne a műszaki megoldások kivitelezése.

A MEOSZ elnöke közölte: felkérte a kormány képviselőit, hogy biztosítsák a költségvetésből a fennmaradó két állomás teljes körű akadálymentesítéséhez szükséges összeget. A kormány képviselője jelezte, hogy amennyiben a főváros előterjeszti az ígért 18 megálló akadálymentesítésén felül a további 2 megállóra vonatkozó akadálymentesítési javaslatot, úgy a kormány megfontolja a finanszírozását.

Tarlós István kedd este az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta, mozgólépcsőre szerelhető szerkezettel oldja meg a főváros a mozgássérültek közlekedését a 3-as metrón. Szavai szerint minden állomást akadálymentesítenek, ahol nem lesz lift, ott vizsgálják „a kabinos szerkezet” működtetését, és várhatóan ezt a megoldás alkalmazzák majd. Két olyan kis forgalmú állomásnál, mint a Pöttyös utcai és az Ecseri úti, nem tervezik a szerkezet beépítését, helyette alacsony padlós busszal szállítanák tovább a mozgássérülteket – fűzte hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.