Tényleg reménytelen: beakadt a lemez Szabó Zsolt államtitkárnál

A hatvani pályázatokról kérdezte a Hír TV a fejlesztési tárca államtitkárát, Szabó háromszor ismételte el a fideszes panelt.

MN
2018. 02. 22. 10:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Válasz helyett személyeskedett a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára a hatvani pályázatok ügyében.

A Hír TV riportere egy szegedi eseményen szerette volna megtudni Szabó Zsolttól, hogy megfeddte-e Lázár János, amiért a hatvani pályázatokat visszatartotta.

 Megfedte Önt Lázár János amiatt, hogy a hatvani pályázatokat visszatartotta, államtitkár úr?
– Önök egy reménytelen párt tévéje. Kérdezzék a gazdájukat!

– Ha a hatvaniaknak kéne mondania valamit
– Kérdezze a gazdáját. Reménytelen helyzetben vannak.

– Nem vagyunk reménytelen helyzetben, csak szeretnénk választ kapni arra a kérdésre, hogy Lázár János megfedte-e önt. Azt mondta, hogy hibázott, hogy a hatvani pályázatokat visszatartotta. Milyen változás lesz a hatvaniaknál?
– Önök reménytelen helyzetben vannak.

Pedig Szabónak lett volna mit tisztáznia: mint lapunk elsőként beszámolt róla, a Szabó államtitkárral rossz viszonyban álló, egykori fideszes Horváth Richárd polgármester által vezetett Hatvannak mindössze morzsák jutottak a Terület- és településfejlesztési operatív program (Top) forrásaiból: a 9,7 milliárd forint értékben beadott pályázatokból 55 millió forintot nyert.

Eközben az országgyűlési képviselőhöz lojális polgármesterek településeihez milliárdok futottak be. Lázár János a felszínre hozott ügy miatt nyilvánosan megdorgálta Szabót – és talán személyesen is elbeszélgetett vele – cikkünk megjelenése után pedig elrendelték az érintett pályázatok felülvizsgálatát.

A Szabó által ismételgetett „reménytelen helyzetben lévő párt” – klisé korántsem új,  2014 óta szerves része a Fidesz kommunikációjának, Orbán Viktor azonban február 18-i évértékelőjében újra elővette a közhelyes fordulatot. Nem véletlen, hogy a minisztériumok és kormánypárti politikusok az elmúlt hetekben hivatalos válaszaikban ugyanezzel a panellel utasítják vissza az ellenzéki megkereséseket, „reménytelen helyzetben lévő pártok kétségbeesett próbálkozását” emlegetik válaszlevelükben.

A kormánypártnál egyébként már megszokottnak számít, hogy politikusaik központilag kiadott sorvezetőket és jelzőket ismételgetnek az újságírói kérdésekre. Lapunk információi szerint a Tiborcz-botrányban Gulyás Gergely frakcióvezető küldte ki az eligazítást, e szerint a témában így kell válaszolnia a mikrofon elé kerülő fideszesnek:

Hasonló sorvezető érkezett a végekre a feltűnés nélkül befogadott 1300 menekült ügyében, ezt értesüléseink szerint Hidvéghi Balázs, a párt kommunikációs igazgatója küldte ki: Hidvéghi arra kérte a fideszeseket, hogy gyakorlatilag a Kormányzati Tájékoztatási Központ közleményével teljesen megegyező érvelést használjanak a témában.

Ebből természetesen nem maradhatott ki a kormány célkeresztjében álló Soros György magyar származású üzletember, filantróp sem. Többek közt arról írnak: olyan ellenzéki politikusok bírálják a magyar kormányt, „akik teljesen nyilvánvalóan Soros zsebében vannak, akik lebontanák a kerítést, és végrehajtanák az Európai Parlament által szorgalmazott, felső határ nélküli, kötelező betelepítési kvótát”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.