Tiborcz-ügyben is válságkommunikációs sorvezetőt kaptak a fideszes politikusok

Lapunk birtokába került a Gulyás Gergelytől származó iránymutatás.

Hutter Marianna
2018. 02. 16. 4:50
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akárcsak a migrációellenes kormányzati propaganda ellenére szépen csendben befogadott 1300 menekült esete, úgy Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak a botránya is roppant kínosan érintheti a Fideszt. Ugyanis ebben az ügyben is magas szintről kaptak központi utasítást a kormánypárt politikusai, hogyan kell kommunikálniuk – tudta meg a Magyar Nemzet. Míg a befogadott menekültek esetében a Fidesz kommunikációs igazgatója, Hidvéghi Balázs adott ki utasítást, a héten a frakcióvezető, Gulyás Gergely küldött iránymutatást.

A lapunk birtokába került levélben arról értekezik, hogy különösen egyéni választókerületekben induló képviselőjelöltjeiket kérdezheti az ellenzéki sajtó az Elios-üggyel kapcsolatban. Ezért a frakcióvezető azt kéri az érintettektől, ha válaszolnak, „minden esetben az alábbi kommunikációhoz tartsátok magatokat”. A Fidesz kommunikációja három pontot tartalmaz. Első, hogy „az Elios-jelentés egy brüsszeli kampányjelentés, Brüsszel beavatkozása a magyar választási kampányba”. Második, hogy „2014-ben is a választások előttre időzítették az ezzel kapcsolatos híreket, most ugyanezt teszik. Ezt az ügyet egyszer már kivizsgálták, most csak megismétlik a vádaskodásokat”. A harmadik pont pedig az alábbit tartalmazza: „Orbán Viktort próbálják támadni vele, pedig az OLAF-jelentéssel érintett időszak nagy részében a Simicska Lajos vezette Közgép volt a tulajdonos.”

Gulyás Gergely arról sem feledkezett meg üzenetében, hogy fölvetődhet a kérdés: „De Tiborcz István is tulajdonosa volt a cégnek.” Erre pedig az alábbi kioktató hangvételű választ kell visszamondania a fideszes képviselőknek: „Még egyszer megismétlem, a vizsgált időszak nagy részében a Simicska Lajos vezette Közgép volt az Elios többségi tulajdonosa.”

Vagyis a Fidesz központi kommunikációja igyekszik elhallgatni, hogy Tiborcz Istvánnak a cég 2009-es alapítása óta folyamatosan volt valamilyen formában köze az Elioshoz az unió által vizsgált időszakban. Sőt, az Európai Unió Csalás Elleni Hivatalának (OLAF) a 24.hu birtokába került jelentése szerint a vizsgált és nehezményezett 35 projektből mindössze háromnak a kiírása esett a Közgép-érára.

Lázár János kancelláriaminiszter már biztosan olvasta a központi sorvezetőt, hiszen a tegnapi kormányinfón magabiztosan ismételgette: az OLAF jelentése csak egy vélemény, Orbán Viktor miniszterelnöknek semmi köze az ügyhöz, Tiborcz Istvánnak pedig soha nem volt ügydöntő befolyása a cégben.

A G7 csütörtökön írta meg, hogy több milliárd forinttal gazdagodott Tiborcz, amikor pár éve eladta az Elios Zrt. felét. A gazdasági portál szerint a miniszterelnök veje korábbi sajtóhírekkel ellentétben nem vett ki osztalékot a vállalatból, viszont cégbírósági iratok alapján kiszámolták: az Elios eladásán kevés híján 3 milliárd forintot kereshetett. A Tiborcz István tulajdonában álló kft.-t, amelyen keresztül részesedése volt az Eliosban, a kormány mostanság kedvenc építőipari cége, a West Hungária Bau Építőipari Kft. vette meg. A cég Tiborcz István üzleti partnerének, Paár Attilának az érdekeltsége.

Az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala az Elios által elnyert zalaegerszegi beruházásról is jelentést készített (korábban Szekszárd és Hódmezővásárhely volt terítéken), amelyet a 24.hu csütörtökön hozott nyilvánosságra. A botrány lényege: durván manipulálták a közbeszerzést és az árakat, csak hogy Tiborcz és volt cége minél jobb üzletet köthessen. „A tanácsadók által előkészített pályázatra egyetlen ajánlat érkezett, az Eliosé, 2015. január 23-án pedig meg is kötötték a szerződést 425 millió forint értékben” – írta a portál. A cikkből kiderült: a fideszes vezetésű Zalaegerszegnek három független árajánlatot kellett felmutatnia, hogy az uniós támogatás lehívásához ki tudja számolni a piaci árat. Két cég ajánlatát ugyanazon a számítógépen írták. A cél az volt, hogy felsrófolják a tervezett beruházás árát, és még több uniós támogatást lehessen igényelni rá.

Az ellenzéki pártok ugyanazt ígérik: a kormányváltás után kivizsgálják a miniszterelnökhöz és családjához kötődő valamennyi csalás- és korrupciógyanús ügyletet, a bűnösök pedig elnyerik méltó büntetésüket. – Az MSZP–Párbeszéd minden, az Elios-ügy által érintett önkormányzatnál kikéri az iratokat – mondta a Legfőbb Ügyészség épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese. Az ország több pontján, így Zalaegerszegen, Szekszárdon, Hódmezővásárhelyen, Vácon, Hatvanban és Salgótarjánban is azt követelik, hogy a párt ugyanúgy kapja meg a csalás helyi iratait, ahogy Szolnokon. A DK szerint Zalaegerszegen is működött az OLAF által feltárt két csalási módszer: a pályázatok kiírását előkészítő cég szorosan kötődött a pályázat nyerteséhez. A jobbikos Szilágyi György pedig arról küldött közleményt a Magyar Nemzetnek, hogy az adófizetői milliárdokból fenntartott Magyar Távirati Iroda nem tájékoztat olyan ügyekről, amelyek során a Fideszhez és Orbán Viktorhoz köthető cégek és magányszemélyek rendszerszintű korrupciós botrányait teszik szóvá. „Így egyértelművé válik, hogy Magyarországon nem az OLAF vagy más szervezetek kívánják befolyásolni a választást, hanem a Fidesz” – írta a képviselő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.