Letette az esküt Márki-Zay, Lázár közben a fiaival szánkózott

Nem lesz káosz, nem lesz anarchia, nem lesz fehérterror – mondta a hódmezővásárhelyi polgármester.

MN
2018. 03. 03. 10:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szombat délelőtt tette le a polgármesteri esküt Márki-Zay Péter a hódmezővásárhelyi városháza dísztermében.

Márki-Zay beszédében kiemelte: a részvétel a demokrácia diadala volt, és megtiszteltetésnek érzi, hogy nem csak azokat az embereket képviselheti a tisztségben, akik rá szavaztak, hanem azokat is, akik nem. „Ígérem, hogy valamennyiüknek hű, és szorgalmas, dolgos polgármestere leszek” – mondta.

Hozzátette: azért dolgozik majd, hogy bebizonyítsa, nemcsak a kampányban tett ígéreteit fogja a legjobb tudása szerint végrehajtani, hanem rá fog cáfolni azokra a félelmekre és rágalmakra, amelyek miatt sokan nem rá szavaztak. Nem lesz káosz, nem lesz anarchia, nem lesz fehérterror, nem lesz mecsetépítés, mindenki nyugodjon meg, dolgos hétköznapok kezdődnek – mondta Márki-Zay. 

Úgy folytatta: szeretne békejobbot nyújtani valamennyi, a kampányban ellene munkálkodó politikusnak, közéleti szereplőnek. Hegedűs Zoltántól is bocsánatot kér, ha megbántotta, „bolondnak, zavaros fejűnek” nevezte volna – utalt a fideszes kampányra.

„Külön szeretnék elnézést kérni ezen a héten a közmunkásoktól, azoktól a közmunkásoktól, akiknek február 28-án lejárt a szerződésük, és még március 1-jén sem tudták, hogy mi lesz velük” – mondta.

Arról is beszélt, hogy támogatni fogja Hegedűs Zoltán programjának megvalósítását is – ennek során benyújt ma egy határozati javaslatot. Az egyik ígéret, amelyben számít a fideszes képviselők támogatására, hogy az összes templomot fel fogják újítani Hódmezővásárhelyen. Külön megemlítette az építményadó eltörlését is – azt mondta, partner lesz benne, hogy megtalálják a szükséges forrásokat. „Amennyiben találunk rá forrást, akkor természetesen már idén megvalósulhat ebből minél több” a 101 négyzetméter alatti ingatlanok körében – jelentette ki.

A polgármester szerint annak kell lennie a legfontosabb változásnak, hogy Hódmezővásárhely élhető és szeretetteljes város legyen. Ezért létrehoznak egy irodát, ami a fiatalok hazahozásával foglalkozik majd.

Márki-Zay bejelentette: baloldali alpolgármestert fog felkérni, mivel ő jobboldaliként nem képviselheti az egész várost. A közgyűlés ezután szavazott az MSZP helyi elnökének, Kis Andreának az alpolgármesteri kinevezéséről.

„Én ugyan párt nélkülinek mondtam magam, de valójában az ország legnépesebb virtuális pártjának vagyok a tagja” – mondta. Szerinte ez a „csalódott fideszesek tábora”, ide azok tartoznak, akik nem lopnak, akik nem akarnak 20 ezer migránst pénzért beengedni az országba, és akiknek nincsen kastélya. „A közelgő országgyűlési választásokon én ezt a pártot fogom képviselni” – jelentette ki.

Márki-Zay beszéde előtt Petőfi Sándor Föltámadott a tenger című verse, valamint az Ismerős Arcok Nélküled című száma hangzott el. A polgármester szavait újra és újra megszakította a Városháza dísztermében összegyűltek tapsvihara.

Márki-Zay Péter Facebook-oldalán élőben közvetítette az eseményt:

Lázár János a frissen elindult, hivatalos Facebook-oldalán közzétett videóban pénteken arról beszélt: meghívást kapott a vásárhelyi városházára az új polgármester munkakezdésére. „Sok sikert kívánok neki” – közölte, és úgy folytatta: kapott egy másik meghívást a fiaitól, hogy menjen velük szánkózni. A miniszter az utóbbit választotta.

A hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választáson az ellenzéki pártok által támogatott, független Márki-Zay Péter a szavazatok majdnem 57,5 százalékát szerezte meg, a fideszes Hegedűs Zoltán 41,63 százalékot kapott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.