Újra őrizetbe vették Czeglédy Csabát

A képviselőjelölt mentelmi jogát péntek délután függesztették fel. Este már szombathelyi lakásánál várták az adónyomozók.

MN
2018. 03. 03. 7:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alig egy nap után, pénteken este újra őrizetbe vették Czeglédy Csabát (MSZP). A csalással vádolt, az országgyűlési választáson függetlenként induló szombathelyi önkormányzati képviselő mentelmi jogát péntek délután függesztette fel a választási bizottság. A HVG.hu azt írja, péntek este már várták szombathelyi lakásánál, és egy másik, de a korábbi gyanúval összefüggő bűncselekményre hivatkozva visszavitték a szegedi börtönbe. Tavaly nyár óta folyik eljárás ellene, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt. Ebben a határozatban a korábbi eljárásra hivatkozva, de egy másik bűncselekmény, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó gazdasági csalás miatt vitték újra börtönbe.

Az őrizetbe vételt a birtokunkba került dokumentum szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) dél-alföldi bűnügyi igazgatóságának határozata alapján rendelték el; 72 órán át tarthat. A Hír TV információi szerint a NAV három nyomozója péntek este 10 óra után hívta föl telefonon Czeglédy Csabát azzal, hogy szombathelyi lakásának ajtajában várják. Barátainál volt vendégségben a képviselő, és a telefonhívás után azonnal hazaindult, ahogy a hatóság emberei kérték.

„Szombathelyi lakásáról most viszik el a vámosok, most közöltek vele egy olyan esettel kapcsolatos gyanúsítást, ami állítólag 2015-ben történt, és ebből kifolyólag most Szegedre viszik, őrizetbe veszik, miután a szökés, elrejtőzés veszélyét állapították meg nála. A nyomozás sikerének veszélyeztetését, valamint a bűnismétlés veszélyét rótták a terhére, úgyhogy a mai, mentelmi jogot felfüggesztő határozat még nem emelkedett jogerőre, miután jogállamban egyfokú határozat nem létezik” – mondta el Ipkovich György, a helyszínen tartózkodó ügyvéd.

A Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője az MTI-t arról tájékoztatta, indítványozni fogják Czeglédy Csaba előzetes letartóztatását. Szanka Ferenc közölte: a főügyészség elrendelte a büntetőeljárás folytatását a több mint 6 milliárdos, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással gyanúsított politikus ügyében.

Az MSZP nagyon rövid közleményben reagált Czeglédy Csaba letartóztatására. Szó szerint idézzük az egészet: 

„És Tiborcz?”

Czeglédy Csaba folytatólagos, gyanúsítottkénti kihallgatása szombaton megtörténik, és az őrizetbe vételt követő 72 órán belül fogja indítványozni a főügyészség az előzetes letartóztatás elrendelését a nyomozási bíró előtt – tudatta a csoportvezető ügyész.

Az őrizetbe vételt a tájékoztatás szerint az indokolta, hogy a jogerősen korábban adócsalásért elítélt gyanúsítottnál az előzetes letartóztatás törvényi feltételei, így a megalapozott gyanú, az eljárás meghiúsítása, a szökés és a bűnismétlés veszélye továbbra is fennállnak. Indokolta az őrizetbe vételt az is, hogy a terhelttel szemben az eddig a gyanúsításban nem szereplő újabb bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja is fölvetődött. Az újabb bűncselekmény ügyében a nyomozást egy magánszemély feljelentésére a Készenléti Rendőrség rendelte el, tavaly novemberben. A két nyomozás egyesítése után a főügyészség az eljárásra a NAV-ot jelölte ki. Czeglédy Csaba, az Éljen Szombathely!, az MSZP, a Demokratikus Koalíció (DK) és az Együtt színeiben megválasztott szombathelyi önkormányzati képviselő ügyvédként az MSZP és a DK is jogi képviseletét is ellátta több ügyben.

A nyomozást a NAV a Csongrád Megyei Főügyészség fokozott felügyelete mellett folytatja, mert Czeglédy Csaba mentelmi joga nem közjogi tisztség betöltésén alapul, az eljárás nem tartozik a Központi Nyomozó Főügyészség kizárólagos hatáskörébe.

Péntek délután döntött úgy a Nemzeti Választási Bizottság, hogy felfüggeszti Czeglédy Csaba mentelmi jogát. A politikus közölte, a döntésen nem lepődött meg. Kitért rá, hogy a büntetőeljárásról szóló törvény alapján nem lehet ugyanabban az ügyben valakit kétszer őrizetbe venni, és kíváncsian várja, hogyan fogják „teljesen törvényellenesen” az újbóli előzetes letartóztatását indítványozni.

Szerinte a mostani kormánypártoknak van félnivalójuk amiatt, hogy szabadlábon van; az elmúlt hónapokban több olyan ügy került volna nyilvánosságra, ami teljesen más színben tüntetné föl a Fidesz és a KDNP képviselőit a választók előtt. A büntetőeljárás és a letartóztatása a 2018-as választással állt összefüggésben – jelentette ki, hozzátéve: áll a büntetőeljárás elé, meg fogja tudni védeni magát. Közölte: részt akar venni a választáson, és Szombathelyen elnyerni a mandátumot.

A lapunknak adott interjúban Czeglédy Csaba arról is beszélt: nyolc és fél hónapos előzetes letartóztatása alatt mindössze kétszer hallgatták ki a nyomozók, akkor is csak a saját kérésére. Mint mondta, azt akarták, hogy Botka László szegedi polgármesterre, az MSZP volt kormányfőjelöltjére, valamint Gyurcsány Ferencre, a DK elnökére valljon.

Czeglédy Csaba csütörtökön került szabadlábra: az ügyészség közölte, hogy – jogszabályi kötelezettségének eleget téve – megszüntette a több mint 6 milliárdos, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással gyanúsított politikus előzetes letartóztatását. Ugyanis miután hivatalosan igazolást nyert, hogy jogerősen képviselőjelöltként nyilvántartásba vették, a képviselőkével azonos mentelmi jog illeti meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.