Kémügy: nem vizsgálhatja a bizottság a dokumentumokat

Nem tekinthetnek be a volt titkosszolgálati vezetők perében keletkezett iratokba az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának a tagjai.

NT
2013. 07. 25. 16:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzetbiztonsági bizottság elnöke azt kérte, hogy a bizottság tagjai betekinthessenek a Galambos Lajos és társai ellen kémkedés bűntette miatt folyamatban lévő büntetőeljárás iratainak másolatába. „Az eltérő tartalmú lapinformációk miatt a Debreceni Törvényszék szükségesnek tartja közölni, hogy az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának megkeresésére a Debreceni Törvényszék elnöke érdemi válaszát – ahogyan arról a 2013. július 23. napján kiadott sajtóközleményben is hírt adtunk – 2013. július 23. napján kora délután kézbesítette” – olvasható a közleményben.

A Debreceni Törvényszék elnöke, Kahler Ilona levelében kifejtette, hogy folyamatban lévő büntetőügy irataiba a büntetőeljárási törvény által feljogosítottak tekinthetnek be. A törvényben felsoroltakon kívül az eljárásról annak adható felvilágosítás, „akinek az eljárás lefolytatásához, illetőleg annak eredményéhez jogi érdeke fűződik”. Ez a törvény nevesíti a parlamenti ellenőrzés eszközeit is, és ezek között nem szerepel folyamatban lévő büntetőügy iratainak „betekintés végett történő megküldése”. A Nemzetbiztonsági Szolgálatokról szóló törvény sem teremt alapot a betekintésre – áll a válaszlevélben. Az Országgyűlésről szóló törvény pedig azt rögzíti, hogy az országgyűlési bizottságok nem vizsgálhatnak olyan ügyet, amely „folyamatban lévő büntető-, szabálysértési, polgári vagy hatósági eljárás tárgya” – írta a törvényszéki elnök.

„A fent leírtak alapján az irat megismerése iránti kérelmét nem áll módomban teljesíteni” – zárul a Debreceni Törvényszék elnökének az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága elnökének, Molnár Zsoltnak küldött levele. A törvényszék „az egyes sajtóorgánumokban megjelent, a büntetőeljárás lefolytatását érintő állításokkal kapcsolatban” közölte, hogy „az ügyben a jegyzőkönyvek rendelkezésre állnak, azokba a titkos ügykezelésre vonatkozó szabályok betartása mellett az eljárásban érintett és arra feljogosított személyek betekinthettek. [ ] Hogy a büntetőeljárás lefolytatása során történt-e egyáltalán eljárási szabálysértés, a még folyamatban lévő büntetőügyben a másodfokú bíróság kompetenciájába tartozó szakmai kérdés” – jelezte álláspontját a törvényszék elnöke.

A Debreceni Törvényszék katonai tanácsa július 5-én kihirdetett elsőfokú, nem jogerős ítéletében Galambos Lajost, a Nemzetbiztonsági Hivatal volt főigazgatóját kémkedésért két év tíz hónap börtönre, Szilvásy Györgyöt, a Gyurcsány-kormány titokminiszterét felbujtóként elkövetett kémkedésért ugyancsak két év tíz hónap börtönre ítélte. Laborc Sándor volt NBH-főigazgató kémkedéssel kapcsolatban, hivatalos személy által elkövetett bűnpártolás miatt egy év – két évre felfüggesztett – börtönbüntetést kapott. P. Lászlót, a kémbotrányban felbukkant orosz hátterű biztonságtechnikai cég tulajdonosát az államellenes bűncselekmények elkövetésének vádja alól felmentették. Az ügy iratanyagát 2040-ig titkosították. Az ítélethirdetést zárt tárgyalás keretében tartották meg. A Magyar Nemzet áttekintette az ügy hátterét, a cikkért kattintson ide!

Közben a lap július 25-ei számában azt írta, hogy külföldi tippadó vagy az MSZP vezérkarából érkező utasítás állhat a Gyurcsány-kormány titkosszolgálati karát érintő kémügy hátterében. Legalábbis Gálszécsy András volt titokminiszter szerint, aki a Heti Válasznak nyilatkozott a történtekről. Az MSZP egy, a kémperben korábban részt vevő hadbíró elleni eljárás kapcsán is nyilvánosságot követel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.