Bajai hamisítás: börtönnel büntethető

...aki mások becsületének csorbítására alkalmas hamis hang- vagy képfelvételt készít.

LM
2013. 11. 05. 9:40
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy évig terjedő szabadságvesztéssel lesz büntethető, aki mások becsületének csorbítására alkalmas hamis, hamisított vagy valótlan tartalmú hang-, illetve képfelvételt készít. Aki elérhetővé teszi, két évig, aki pedig nagy nyilvánosság előtt vagy jelentős érdeksérelmet okozva követi el a bűncselekményt, három évig terjedő szabadságvesztéssel lesz büntethető. A törvénykönyv-módosítást 207 igen szavazattal, 6 nem ellenében, 8 tartózkodás mellett fogadta el az Országgyűlés.

A gondatlan közzétételt viszont mégsem szankcionálják, miután a kormánypártok is támogatták az erről szóló szocialista módosító javaslatot.

A törvényjavaslatot a fideszes Rogán Antal és Kósa Lajos, valamint a KDNP-s Harrach Péter és Pálffy István nyújtotta be, miután kiderült, hogy hamisított a bajai választással összefüggő, a Hvg.hu-n nyilvánosságra hozott videofelvétel. A javaslat értelmében a jövőben szabadságvesztéssel lesz büntethető, aki mások becsületének csorbítására alkalmas hamis hang- vagy képfelvételt készít, illetve tesz elérhetővé. A módosítások a kihirdetésüket követő nyolcadik napon lépnek hatályba.

Az MSZP annak ellenére tagadja, hogy köze lenne a bajai hamisítási botrányhoz, hogy országgyűlési képviselőjük, sporttagozati alelnökük, sőt lassan elnökük, Mesterházy Attila neve is besározódik az ügyben. A frakció kommunikációs vezetője már lemondott, de minden valószínűség szerint csak az első dominó dőlt a sorban. Teljes hírzárlat van az MSZP-ben, de ennek ellenére beszédes Korózs Lajos nyilatkozata, amely szerint a mostani csatában tiszteket veszít a baloldal. Egyébként nehezen hihető, hogy az egész folyamatról nem tudott a párt vezetése, és az egyes szereplők magánakciót folytattak volna.

Fricz Tamás a Ma reggelben arról beszélt, hogy a magyar baloldal politikai kultúrája elérte a mélypontját. Galló Béla szerint a Demokratikus Koalíciónak érdeke, hogy rontsa a szocialisták hitelét.

 

Közben egyre nagyobb vehemenciával rugdalja az MSZP-t és a DK-t a Népszabadság a bajai hamis videó ügyében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.