Bajai videóhamisítás: egy botrány krónikája

Hazugságörvényben az MSZP: mit tett Mesterházy, és van-e köze az egészhez Gyurcsánynak?

MNO
2013. 11. 15. 23:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Október 18-án, pénteken a Hvg.hu egy felvétellel állt elő, amelyet „Itt a bizonyíték a csalásra: pénzért és tűzifáért szavaztak Baján” címmel tettek közzé, a cikk bevezetőjében egyebek között azt állították, „egyértelmű bizonyíték került elő arról, hogy szavazatvásárlás történt a bajai időközi választáson”. Mesterházy Attila, az MSZP elnöke sajtótájékoztatón kürtölte világgá a felvételre hivatkozva, hogy a Fidesz választási csalást követett el. Baján október 18-án tartották az időközi választás második fordulóját, melyen a kormánypárt jelöltje nyert.

Az MSZP nem sokáig örülhetett, október 21-én a rendőrség közölte, hogy a szóban forgó felvétel hamis, és azonosították az oktatófilm szereplőit és helyszíneit is. A rendőrség kihallgatta Kőrös Gusztáv solti cigány kisebbségi képviselőt, aki egyébként a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció tagja volt a botrány kirobbanásáig. A férfi azt állította, a film megrendelője Király György volt, aki a szocialisták sporttagozatának alelnöke. Királyt szintén kihallgatta a rendőrség, de tagadta, hogy ő rendelte a felvételt.

Kőrös a szocialisták Fejér megyei sporttagozati elnökének, Károlyi Attilának adta át az elkészült videót. A Hír TV információi szerint Károlyi arról vallott, hogy Királlyal megnézték a filmet. Az átadáson Károlyin és Királyon kívül Harangozó Tamás MSZP-s országgyűlési képviselő és Szakács László, Mesterházy kabinetfőnöke is jelen volt. Ebből a szemszögből nézve is furcsa volt, hogy Mesterházy fideszes választási csalásról beszélt október 18-ai sajtótájékoztatóján.

Gazsó Ferenc szociológus szerint tudatos akciónak indult a bajai videóhamisítás.

 

Tényleg oktatófilm. Mármint a hamisított bajai videó. Csak nem abban az értelemben, ahogy a forgatás egyik szervezője értesülésünk szerint vallomásában fogalmazott. Ő ugyanis a rendőrségen állítólag azt hozta fel védekezésül, hogy a produkciót az MSZP-ből rendelték meg, kértek tőle egy úgynevezett oktatófilmet, amely bemutatja, hogy milyen módon követ el választási csalást a Fidesz. Csermely Péter vezércikke.

 

Az MSZP kreatív tagozata által összerakott fércműben akadnak bohózati elemek is. Ilyen az a védekező megjegyzés, amely szerint az alacsony gázsijú roma amatőr színészekkel eljátszatott, gyomorforgatóan dilettáns előadás nem az MSZP kormánylejárató kampányának újabb állomása, hanem – tessék megkapaszkodni! – oktatófilm. Körmendy Zsuzsanna vezércikke.

A pártszékházban landoló felvétel kapcsán Harangozó Tamás tett feljelentést választás rendje elleni bűncselekmény gyanúja miatt, majd az október 17-ei feljelentés kiegészítése során csatolt egy cd-t is. Ellentmondásos, hogy a feljelentés-kiegészítésben Harangozó október 17-én, csütörtökön a Hvg.hun elérhető videóra utal, holott a portál csak egy nappal később, pénteken tette közé a felvételt.

A szocialisták azt követően is cáfolták, hogy bármi közük lenne a felvételhez, hogy október 20-án a Blikk már nyilvánosságra hozott részleteket Kőrös tanúvallomásából, Gavra Gábor, a Hvg.hu főszerkesztője pedig elismerte, hogy hatalmas hiba volt előrukkolni a videóval; a főszerkesztő október 22-én lemondott.

Török Zsolt MSZP-szóvivő október 21-én azt állította, hogy október 17-én kapták meg a felvételt, és azonnal feljelentést tettek a rendőrségen. Török egy napon belül keveredett önellentmondásba: először úgy nyilatkozott, nem tudja, ki vette át a felvételt, néhány órával később pedig elismerte, hogy párttársa, Király György volt az. Az MSZP szóvivője először azt is tagadta, hogy a szocialistáknak egyáltalán közük lenne a bajai videóhamisításhoz. Török akkor azt mondta: nem az MSZP adta át a videót a Hvg.hunak, és nem is ők rendelték meg.

A szocialista Szanyi Tibor október 21-én este mindezek ellenére leszögezte: pártjának semmi köze a felvételhez, és később ugyanezt írta közleményében maga Király György is. Király október 25-én a Blikknek már arról beszélt, hogy valóban átvette a felvételt, de nem ő rendelte meg.

Mesterházy Attila október 27-én, a Hír TV Versus című műsorában megpróbálta a DK-ra nyomni a felelősséget a videó ügyében, jelezve, hogy annak ellenére az MSZP-n csattan az ostor, hogy egy gyurcsányista keze van a felvétel elkészítésében.

Október 30-án Kőrös Gusztáv már arról beszélt, hogy Király a felvétel átvételét követően maga hívta fel telefonon Mesterházy Attilát, hogy nála van az „oktatófilmet” tartalmazó cd. A volt DK-s képviselő állítása szerint az MSZP-elnök maga kérette be a felvételt, vagyis Mesterházynak már korábban tudnia kellett a kisfilm megrendeléséről. Török ennek ellenére október 30-án is tagadta, hogy ők állnának a videóhamisítás mögött, és közölte, feljelentik Kőröst.

Aznap kora este felgyorsultak az események: kiderült, hogy Gavrát személyesen rendelték be a pártszékházba a felvételért, ahol Déri Balázs, az MSZP-frakció kommunikációs vezetője, a párt kommunikációs igazgatója adta át neki az adathordozót. Török Zsolt az M1 Híradó ez értesülésére már semmit sem kívánt reagálni. A történtek fényében nehéz elhinni, hogy a szocialista párt másod- vagy éppen harmadvonalbeli tagjai magánakciót folytattak volna, amelyről a párt vezetése nem tudott. Ráadásul egy olyan ügyről – a bajai választásról – volt szó, amelynek a balliberális pártvezetés óriási jelentőséget tulajdonított.

Gulyás Gergely, a Fidesz országgyűlési képviselője a köztévében arról beszélt, nulla az esélye annak, hogy Mesterházyt nem tájékoztatta Déri Balázs a bajai videóról, vagyis az MSZP elnöke hazudott. Ha mégsem, akkor pedig Mesterházy azért alkalmatlan a pártelnökségre, mert az apparátusa elhallgat egy ilyen fontos információt előle – vélekedett Gulyás. A fideszes politikus szerint harmadik lehetőség nincs.

Korózs Lajos, az MSZP egészségügyi politikusa a bajai hamisítási botrányról október 31-én az ATV Reggeli start című műsorában úgy vélekedett: „nagyon kemény csata folyik a jövő évi választások előtt, a csatában néhány tisztet veszít a baloldal, de ezen csak nevetek”. Ez is egyébként abba az irányba mutat, hogy a videóbotránynak újabb áldozatai lehetnek a szocialista párton belül.

„A Magyar Szocialista Párt nem hibázott, legfeljebb a kommunikációban kicsit óvatlanul jártunk el, nincs ebben rutinunk, nem mindennap esnek be ilyen bizonyítékok hozzánk” – mondta az Origónak Horváth Csaba.

Török Zsolt még október 29-én különös kijelentést tett. Azt nyilatkozta: az MSZP-nek nincs Fejér megyei sporttagozata és Károlyi Attila nevű párttagja sem. Október 30-án aztán az MTV Híradója rátalált a Sporttagozat.hu honlapra, rajta egy közleménnyel, amelyet a sporttagozat országos alelnöke, vagyis Király György írt alá. E szerint „2013. szeptember 6-án megalakult a sporttagozat kalocsai szervezete. [ ] Az előkészítő munkát Károlyi Attila, a székesfehérvári szervezet elnöke végezte.” Török Zsolt nem kívánt nyilatkozni ezzel kapcsolatban. A Domain.hu adatai szerint a Sporttagozat.hut nem más, mint dr. Vincze Géza, az MSZP sporttagozatának elnöke jegyeztette be.

Gyurcsány Ferenc a felvételkészítő DK-tagsága ellenére azt állítja: nincs köze a megrendezett jelenethez. A bukott miniszterelnök továbbra is az általa megálmodott baloldali összefogás mikéntjéről nyilatkozik lelkesen. Szerinte létrejön a megállapodás arról, hogy az egyéni választókerületekben egy közös baloldali jelölt álljon a Fidesz jelöltjével szemben. Arról is beszélt, ha az a feltétele a megegyezésnek, hogy a közös listán ne szerepeljen, akkor kész önfeláldozó gesztust tenni, és nem kér helyet magának. Szerinte az utolsó pillanatban pártját is beveszik a Mesterházy–Bajnai-szövetségbe, s neki már javaslata is van egy harmadik miniszterelnök-jelöltre.

A Népszabadság november 3-án arról írt: poligráfos hazugságvizsgálatnak vetették alá a bajai videóügy több szereplőjét. Az újság különböző forrásokra hivatkozva azt is írja: a hazugságvizsgálat gyengítette a Kőrös Gusztáv volt DK-tag vallomásában foglaltak megalapozottságát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.