Megrótta a bíróság a volt szocialista elnököt

A bíró szavai szerint helytállóan értékelték az enyhítő körülményeket: Juhászné Lévai Katalin igyekezett orvosolni a hibát.

TK
2014. 01. 22. 13:55
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A törvényszék ezzel helybenhagyta a Debreceni Járásbíróság tavaly áprilisi, elsőfokú ítéletét.

A vádirat szerint a Hajdú-Bihar Megyei Területfejlesztési Tanács – amelynek az elkövetés időpontjában a vádlott volt az elnöke – a területfejlesztéshez kapcsolódó, illetve adminisztrációs és koordinációs feladatainak elvégzésére létrehozta a Hajdú-Bihar Megyei Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Társaságot. A tanács 2003. május 22-én hozott határozatával a közhasznú társaság könyvvizsgálóját 2003. május 31-i hatállyal visszahívta, majd a kht. ügyvezetője 2003. május 30-án a könyvvizsgáló jogviszonyát azonnali hatállyal, írásban felmondta. Egyben a könyvvizsgálói feladatok ellátására 2004. május 30-ig megbízási szerződést kötött egy céggel.

A vádirat kitér arra, egy évvel később a Hajdú-Bihar Megyei Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Társaság ügyvezetője észlelte, hogy a kft. megbízatása lejárt, meghosszabbítására van szükség, valamint azt, hogy a korábbi könyvvizsgáló 2003. május 31-i visszahívását és az őt követő könyvvizsgáló megbízatását a cégnyilvántartásban nem vezették át.

A kht. ügyvezetője a társaság ügyvédjéhez fordult, kérte a helyzet megoldását, és egyben tájékoztatta a felmerült problémáról Juhászné Lévai Katalint is.

A vádirat tartalmazza, hogy a kht. ügyvédjének tanácsára a vádlott a Hajdú-Bihar Megyei Területfejlesztési Tanács elnökeként saját hatáskörben eljárva, a tanács nevében 2004. május 31-én két „alapítói döntést” hozott. Az egyik rendelkezése szerint a korábbi könyvvizsgálót 2004. május 31-i hatállyal visszahívja, a másik rendelkezése szerint 2004. május 31-én a kht. könyvvizsgálójává választja a céget.

A Központi Nyomozó Főügyészség vádirata szerint az „alapítói döntések” valótlan tartalmú rendelkezéseket tartalmaztak, mert a tanács egy évvel korábban, 2003. május 22-én tartott ülésén határozott a könyvvizsgáló visszahívásáról, illetve ugyanezen az ülésen bízta meg a céget.

A valótlan tartalmú „alapítói döntéseket” a vádlott is aláírta. Arról, hogy ezek nem felelnek meg a valóságnak, Juhászné Lévai Katalinnak, a kht. ügyvezetőjének és ügyvédjének is tudomása volt.

A vádlott a cselekmény elkövetésének idején országgyűlési képviselő volt, képviselői mandátuma – és ezzel mentelmi joga – 2010. május 13-án szűnt meg.

Az ügyben a Legfelsőbb Bíróság 2011 januárjában hozott ítéletével a kht. ügyvezetőjét bűnsegédként elkövetett közokirat-hamisítás bűntette miatt, a kht. ügyvédjét pedig közokirat-hamisítás bűntette miatt megrovásban részesítette. A Debreceni Járásbíróság 2013 áprilisában a legenyhébb szankciót alkalmazva megrovásban részesítette Juhászné Lévai Katalint. Az ítéletet akkor az ügyész tudomásul vette, a vádlott és védője felmentésért fellebbezett, így került az ügy másodfokon a Debreceni Törvényszék elé.

A szerdai tárgyaláson a vádlott nem, csak ügyvédje volt jelen. Ő megismételte: álláspontjuk szerint nem várható a bíróságoktól az ügy elfogulatlan kezelése, és meglátása szerint eljárási jogokat is sértett a bíróság azzal, hogy nem zárta ki a nyilvánosságot a tárgyalásokról, hiszen védence akkor már nem volt közszereplő. Védekezésében kitért arra is, hogy a cselekmény nem irányult bűncselekmény elkövetésére, hiszen éppen a jogellenes állapot felszámolása volt a célja. Az ügyvéd ismét kérte, hogy Juhászné Lévai Katalint bűncselekmény hiányában mentsék fel.

A bíró az ítélet indoklásában rögzítette: álláspontjuk szerint az elsőfokú bíróság az eljárási szabályokat mind az elfogultság, mind a nyilvánosság tekintetében betartotta, megállapításai helytállók. Szavai szerint helytállóan értékelték az enyhítő körülményeket, jelesül, hogy a vádlott igyekezett orvosolni a hibát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.