Gyurcsány-listán a milliárdos adósságot felhalmozó SZDSZ-esek

Noha milliárdos adósságot halmozott fel és elbukott az SZDSZ, több elnökük most ott díszeleg a Gyurcsány-listán.

NT
2014. 02. 12. 16:25
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kétszáz nevet tartalmazó listát tettek közzé szerdán az MSZP honlapján. Szemügyre véve a dokumentumot jól látszik, hogy a balliberális összeborulók képviselőjelöltjeinek országos listáján jó pár olyan politikus is helyet kapott, akik a Szabad Demokraták Szövetségének (SZDSZ) elnökei voltak. Ismert, a politikai párt – annak ellenére, hogy néhány egykori alakja, így Fodor Gábor vagy Magyar Bálint ismét rákacsintott a magyar belpolitikára – 2013-ban megszűnt, és a weboldalát is lekapcsolták.

Megmaradtak azonban a tetemes tartozások, több mint egymilliárd forintról van szó. A gyulai irodájukból a villanyórát is leszerelték a be nem fizetett közüzemi számlák miatt. A település ezek mellett 700 ezer forintot volt kénytelen kiadni, hogy rendbe hozzák a lelakott ingatlant. Gyula mellett azóta további hét vidéki településről és öt fővárosi kerületről derült még ki hasonló, nem is beszélve a pécsi ügyről.

A nekik felróható tartozás megértéséhez érdemes két részre szedni azt.

Egyrészt vannak a be nem fizetett (már említett) számlák – amikor a Magyar Nemzet erről kérdezte Kuncze Gábort, az egyszerűen lecsapta a telefont –, másrészt van egy jelentős, 1,1 milliárd forintos – állami kezességvállalással folyósított –, a Magyar Fejlesztési Bank által nyújtott hitelük, amiből egyetlen forintot sem törlesztettek eddig. Összesítve: az SZDSZ tartozik a magyar államnak, a Magyar Fejlesztési Banknak, több szolgáltatónak, egy társasháznak, több piaci cégnek és önkormányzatnak. Mint a Pesti srácok összefoglalójából kiderül, az SZDSZ nagylelkű segítségként a kialakult helyzetben csak annyit tudott tenni, hogy felajánlotta segítségét az egykori székházak értékesítéséhez.

Mécs Imre SZDSZ-alapító úgy véli, a tartozás nem rá tartozik, az egy generális probléma. Hack Péter, a párt egykori ügyvivője nem ismeri a részleteket és nem is mélyülne el bennük, míg Bauer Tamás nem beszél.

Most, az országgyűlési választások képviselőjelöltjeinek országos listáját nézve jól látszik: reaktiválták az SZDSZ-eseket a Gyurcsány-listán. Azokat, akik nagy szerepet játszottak abban, hogy a párt milliárdos tartozást hagyott maga után. Fodor Gábor, a Magyar Liberálisok pártjának vezetője a Gyurcsány-lista 4. helyén szerepel, Szabadai Viktor, a párt utolsó elnöke a 70. helyen, valamint Boruzs András, a párt utolsó gazdasági elnöke az  56. helyen szintén a Liberálisoktól. Kuncze Gábor, az SZDSZ volt elnöke a szigetszentmiklósi egyéni körzetben próbál majd április 6-án egyéni mandátumot szerezni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.