Az adófizetők állják az SZDSZ milliárdos tartozását?

Ha a párt nem rendezi örökségét, sok károsultja lehet az 1,2 milliárd forintra taksált adósságának.

MNO
2013. 11. 06. 18:27
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Tolvaj libsik ne csalózzanak, főleg ne alaptalanul! Inkább hozzák vissza az időkeréken meg a kakaóbiztos számítógépen elsíbolt lóvét! Vagy fizessék vissza az SZDSZ hiteleit” – így reagált nemrégiben Lukács Zoltán MSZP-s politikus egy Liberálisok-szimpatizánsnak, aki a bajai videó kiszivárgása miatt várt volna Canossa-járást a szocialistáktól. Jelen esetben nem a hangnem a lényeg, hanem az a bizonyos hitel.

Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója már két hete arra szólította fel az SZDSZ egykori elnökeit, Kuncze Gábort, Kóka Jánost és Fodor Gábort, hogy fizessék vissza a Magyar Fejlesztési Banktól irodavásárlásra felvett 415 millió forintot, mely a kamatokkal együtt mára félmilliárd forint fölé duzzadt.

A Fidelitas alelnöke, Falusi Vajk éppen egy héttel ezelőtt a Haza és Haladás Egyesület óbudai székhelyén szeretett volna átadni Bajnaiéknak egy szimbolikus, nagyméretű csekket, de az épületben senkit sem talált. Falusi azt üzente az Együtt–PM-nek, hogy ha már befogadják a „politikai emésztőgödörből szépen lassan visszakapaszkodó volt SZDSZ-es politikusokat”, akkor a megszűnt párt által a magyar adófizetőknek hátrahagyott 500 milliós tartozást is rendezzék egyúttal.

A volt liberális pártot azonban nem csak ez a teher nyomja. A Pécsiholding.hu októberben arról írt, hogy bár Pécsett 2010-ben felmondta a székházhasználatra vonatkozó szerződést a párt, egy év alatt 1,4 millió forintos bérletidíj-tartozást halmoztak fel, amit a mai napig nem törlesztettek. Az ügyben jogerős bírósági ítélet született, amely végrehajtási szakaszba lépett.

A Pestisracok.hu összeállítása szerint a pécsi tartozás és az MFB-hitel csak egy része annak a mintegy 1,2 milliárdos összegnek, melyet az SZDSZ-nek feloszlása után ki kellene egyenlítenie. A cikk kitér arra, hogy a kedvezményes MFB-kölcsönből az előírtnál nagyobb alapterületű ingatlanokat, valamint nem irodaként funkcionáló helyiségeket is vásároltak. Ezek rezsijét máig nem fizették ki. A liberális párt természetesen politikai hirdetéseket is rendelt korábban, a munkát 27 millióért elvégző cég azonban maximum a bíróság által lefoglalt székházépületek elárverezéséből remélhet bevételt.

Az SZDSZ tartozik a biztonsági feladatokért felelős Nemzetközi Testőr Biztonságszolgálati Kft.-nek, és közüzemi hátralékot kellene kiegyenlítenie a Magyar Posta Zrt., a Főtáv Zrt. és az Elmű felé is. A fővárosban a III., VIII.. és a XI. kerületi székházakra szintén több tízmilliós adó- és egyéb hátralékot jegyeztek be.

Összesítve: az SZDSZ tartozik a magyar államnak, a Magyar Fejlesztési Banknak, több szolgáltatónak, egy társasháznak, több piaci cégnek és önkormányzatnak. A köddé vált szabad demokraták teljes hátraléka 1 milliárd 220 millió forint és az apró. Ebből 1,1 milliárdot az MFB jegyez, azonban a bank egy csomagban kívánja értékesíteni a fedezetül kínált volt SZDSZ-ingatlanokat, ami az épületek állapotát tekintve valószínűleg lehetetlen.

A párt utolsó elnöke a Pestisracok.hu-nak azt mondta, a kialakult helyzetben a még létező SZDSZ annyit tudott tenni, hogy felajánlotta segítségét az egykori székházak értékesítéséhez. Az szdsz.hu-ra kattintva pedig csupán annyit olvashatunk, a párt korábbi ingatlanvagyona fedezetet jelent a hitelre, így „az SZDSZ elszámol, és átlátható módon fejezi be a működését”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.