Külügy: Komolytalan dokumentumot adtak át az amerikaiak

Semmilyen érdemi információ sincs abban a dokumentumban, amelyet az amerikai nagykövetség egyik munkatársa adott át.

MNO
2014. 11. 13. 16:16
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyar Levente államtitkár az Országház előtt beszélve bemutatott egy kétoldalas dokumentumot, amelyet a múlt héten az amerikai külképviselet egy beosztott diplomatája adott át a tárcának „a kitiltási ügy mögött húzódó állítólagos bizonyítékok gyanánt”. Ezen semmilyen pecsét, hitelesítés vagy dátum nem szerepel – közölte.

Az államtitkár szerint a dokumentum semmivel sem tartalmaz többet, mint amit eddig is tudtak, nincsenek benne hiteles, bizonyító erejű információk, amelyek alapján a kormány meg tudná vizsgálni „az állítólagos korrupciós ügyeket”.

Magyar Levente közölte: még csütörtökön nyilvánosságra hozzák a szóban forgó dokumentumot, kiegészítő megjegyzéseikkel együtt. A dokumentum „formai komolytalanságát csak a tartalmi komolytalansága múlja felül” – jelentette ki.

A politikus arra is kitért: ha felmerül annak a gyanúja, hogy valóban a minisztériumtól szivárogtatták ki, hogy az amerikai nagykövetség egyik munkatársa átadott egy dokumentumot a tárcának, akkor megteszik a szükséges lépéseket.

Várhatóan ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz a Civil Összefogás Fórum annak kapcsán, hogy André Goodfriend saját bevallása szerint magyarországi korrupciós bűncselekményekről szerzett tudomást, ennek ellenére a nagykövetség máig nem tájékoztatta róluk a nyomozóhatóságokat. Goodfriend Twitter-üzenetben próbálta megvédeni magát. Az 1965-ös bécsi egyezmény egyik passzusára hivatkozva azt írta: a diplomáciai képviselő büntetőjogi mentességet élvez, és nem köteles tanúvallomást tenni.

 

A Civil Összefogás Fórum szerint viszont az ügyvivő téved. Közleményükben azt írták: egy 1973-as külön jogszabály kimondja, hogy diplomata cselekményével kapcsolatban is lefolytatható nyomozás. Ebben az esetben az eljárást a hatóság, illetve a bíróság felfüggeszti, és állásfoglalást kér az ügyészségtől mint felettes szervtől, illetve az igazságügyi minisztertől az eljárás folytatásáról.

 

Amerikai válasz

 

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Magyar Nemzetnek adott interjújában beszélt az amerikai beutazási tilalom kiváltotta helyzetről is.

A miniszter elmondta, Magyarországnak elemi érdeke a kialakult helyzet feloldása, ám e tekintetben nem a mi térfelünkön pattog a labda.

Az interjúra reagálva csütörtökön megérkezett az amerikai nagykövetség reakciója: az Egyesült Államok számára a demokrácia a legfőbb szempont, budapesti nagykövetsége pedig folytatni kívánja „az építő jellegű párbeszédet” a magyar külügyi tárcával – olvasható a diplomáciai misszió csütörtöki állásfoglalásában.

 

A nagykövetségi szóvivő válaszában emlékeztet: „mint ahogy azt Goodfriend ideiglenes ügyvivő már elmondta, az Egyesült Államok következetesen tájékoztatta a magyar kormányt a demokratikus intézményeket, a civil társadalmat és a média szabadságát károsító magyarországi fejlemények miatti aggodalmunkról, beleértve a korrupció miatti aggodalmakat is”.

Kerék-Bárczy Szabolcs, a Demokratikus Koalíció elnökségi tagja csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy a párt értesülései szerint múlt csütörtökön a Külgazdasági és Külügyminisztériumban az amerikai nagykövetség képviselői átadták azokat az információkat, amelyek alapján beutazási tilalmi listára tettek hat vezető magyar kormánytisztviselőt. Mint mondta, erről magyar külügyi forrásból értesültek. Kerék-Bárczy Szabolcs azt kérte, hogy vagy a múlt csütörtöki találkozó jegyzőkönyvét, vagy az amerikaiak által átadott információkat hozzák nyilvánosságra. Azt is firtatta, a kormány indított-e vizsgálatot az amerikaiak által múlt csütörtökön átadott információk alapján.

Magyar Levente tájékoztatásának megfelelően csütörtök este fölkerült az említett dokumentum a kormány honlapjára. A hozzá fűzött kiegészítésben a Külgazdasági és Külügyminisztérium az írta: egyes, a magyar hatóságok tudomására jutott bűncselekmények kapcsán  vizsgálat, illetve nyomozás van folyamatban. A kormány csütörtökön megtárgyalta az elmúlt években az amerikai nagykövetség és a kormány munkatársai közötti találkozókról szóló jelentést – tették hozzá.

Az amerikai nagykövetség az átadott angol nyelvű dokumentumban emlékeztetett, hogy 2012 februárja óta a nagykövetség rendszeresen konzultál a magyar kormánnyal a korrupciós aggodalmaikról. A dokumentumban ezt követően 2013 októberétől 2014 októberéig időrendben felsorolnak több találkozót, amelyeken a korrupció kérdéséről egyeztettek. A NAV-val folytatott konzultációk témái között szerepeltek a mezőgazdasági áfacsalásokkal és a trafikrendszer átalakításával kapcsolatos aggályok, továbbá az is, hogy két amerikai agrárvállalat azt állította: évente több tízmillió dollárt veszítenek az áfacsalások miatt. A dokumentum szerint a NAV képviselői nem adtak kielégítő választ a nagykövetség kérdéseire, amelyek arra is vonatkoztak, hogy Fidesz-közeli emberek és cégek jutottak-e trafikokhoz.

Idén januárban a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium képviselőivel tárgyalva a nagykövetség felvetette a mezőgazdasági áfacsalás, az intézményesült korrupció, a közérdekű bejelentők védelme és a külföldön folytatott korrupt üzelmekről szóló törvény (FCPA) be nem tartása miatti aggodalmait, de a tárcánál a dokumentum alapján úgy reagáltak, hogy forduljanak a NAV-hoz, a Belügyminisztériumhoz, illetve a rendőrséghez.

Később a NAV bűnügyi főigazgatóságának illetékeseivel találkoztak a nagykövetség munkatársai, ekkor ismét az amerikai vállalatok aggodalmai volt a téma, mire a NAV egyik tisztviselője azt mondta, hogy nem voltak hivatalos panaszok, így nem tudnak lépni az ügyben – olvasható a dokumentumban. Végül a külképviselet emlékeztetett: júniusban a nagykövetség a Külgazdasági és Külügyminisztériumban is beszámolt az áfacsalással kapcsolatos aggályairól, és szerintük a minisztérium megosztotta az intézményen belül az információt, de más visszajelzést nem kaptak. Ezt követően tájékoztatták a tárcát októberben a beutazási tilalmakról.

Újabb levéllel fordult az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivőjéhez a Legfőbb Ügyészség, információt kérve az esetlegesen felmerülő korrupciós ügyről – erről a testület közleményben tájékoztatta csütörtökön az MTI-t. Emlékeztetnek: Polt Péter legfőbb ügyész október végén már felkereste Eric H. Holdert, az Egyesült Államok legfőbb ügyészének posztját is betöltő igazságügy-minisztert, és információt kért tőle, s erről az ideiglenes ügyvivőt is tájékoztatta.

A mostani levélben az ügyészség illetékes főosztályvezetője közvetlenül a budapesti ügyvivőhöz, André Goodfriendhez fordult, ezúttal személyre szólóan is információt kérve. Ebben utalt arra, hogy mivel a közelmúltban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnökének sajtónyilatkozata alapján köztudomásúvá vált, hogy érintett a beutazási tilalomban, vele szemben személyiségi jogi sérelem sem áll fenn – olvasható a közleményben.

Az ügyészség kérte az ideiglenes ügyvivőt arra, hogy a beutazási korlátozásokra alapot adó bűncselekményre utaló konkrét adatokat bocsássa a magyar ügyészség rendelkezésére, hogy elemzésük alapján a testület megtehesse a szükséges intézkedéseket. A Legfőbb Ügyészség szerint leginkább ez szolgálná a korrupció elleni hatékony és eredményes fellépés közös ügyét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.