Schiffer zároltatná Orbán vagyonát

Az LMP hétfőn törvényjavaslatot nyújt be annak érdekében, hogy akár kormánytagok vagyonát is zárolni lehessen.

HZS
2015. 03. 29. 13:43
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint az LMP társelnöke felidézte: hétfőn házszabálytól való eltéréssel tárgyalhatja a parlament Rogán Antal, a Fidesz képviselőcsoportjának vezetője és két frakciótársa, Gulyás Gergely és Tuzson Bence közös javaslatát, mely szerint ha pénzügyi intézménnyel kapcsolatban bűncselekmény gyanúja merül fel – a gyanúsítástól függetlenül –, zár alá lehessen venni a cégcsoport vezetői, a felügyelő bizottsági tagok, de még a könyvvizsgálók vagyonát is. A zárolt vagyonokat pedig a kárt szenvedett emberek kártalanítására kellene fordítani. Ehhez a kormánypárti előterjesztéshez kapcsolódóan nyújtja be az LMP hétfőn azt a javaslatát, amelynek értelmében nemcsak a vezető tisztségviselők, hanem mindazon hivatalos személyek vagyonát is zárolni kellene, akik „jobb tudomásuk” ellenére nem tették meg a szükséges intézkedéseket. Ez vonatkozna jegybanki tisztségviselőkre, kormánytagokra és a miniszterelnökre is – mondta az LMP-s képviselő.

A miniszterelnök korábban egy soproni sajtótájékoztatón úgy nyilatkozott, hogy „én rendeltem el a minisztériumok pénzkivételét”. Orbán pénteken a Kossuth rádió 180 perc című reggeli műsorában azt is megerősítette, hogy kapott levelet a Quaestortól a brókercég csődje előtt. Ugyanazon a napon fordultak hozzá, amikor az MNB-nél is bejelentették, hogy baj van, és mindkét levél ugyanazt tartalmazta.

Ezután Orbán Viktor beszélt a gazdasági miniszterrel, hogy lépjen kapcsolatba a brókercéggel. De már korábban megszületett a döntés, hogy a kormány kivonja a közpénzeket a brókercégektől.

Schiffer András kiemelte: ha Orbán Viktor miniszterelnök tudott arról, hogy a brókercég be fog dőlni, hivatali kötelezettségét elmulasztotta azzal, hogy nem értesítette a felügyeleti szervet és a rendőrséget. Ennek nyomán Schiffer András szerint a Quaestor-károsultak vagyonának fedezése érdekében a kormányfő vagyonát is zárolni kellene.

Kérdésre válaszolva az LMP társelnöke arra is kitért: számos tisztázatlan kérdés van még a bedőlt brókercégek ügyében. Kiemelte például: egyelőre azt sem tudni, hogy mennyire súlyosbította a Quaestor-csoport helyzetét, hogy a bedőléskor, illetve azt megelőzően a kormányzati szervek kivették vagyonukat.

Schiffer András azt mondta: az említett előterjesztésen kívül az LMP hétfőn további javaslatok benyújtására is készül a bedőlt brókercégekkel összefüggésben. Az LMP társelnöke hangsúlyozta: pártjuk a következő két hétben azon fog dolgozni, hogy konkrét javaslatokkal, konkrét lépésekkel segíthessék a kárt szenvedett embereket.

Már a jövő héten zárolhatják a felelősök vagyonát – reagált a Fidesz vasárnap a Quaestor-ügyben tett ellenzéki nyilatkozatokra, és „politikai cirkusz” helyett az erről szóló előterjesztés házszabálytól eltérő tárgyalásának támogatására kérte az ellenzéki pártokat. A Fidesz rámutatott: akár már a jövő héten életbe léphet az a törvény, amely lehetővé teszi, hogy „az összes szélhámos összes cégének vagyonát és akár személyes vagyonát is zárolni tudjuk” akár már folyamatban lévő ügyekben is, a lefoglalt vagyont pedig be lehet vonni a kártalanításba.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.