Házkutatás a Quaestor budapesti székházában

Különösen jelentős kárt okozó csalás gyanúja miatt indult nyomozás, de az ügynek nincs gyanúsítottja.

MNO
2015. 03. 11. 15:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Papp Gábor ügyvéd elmondta, hogy a jelenleg is a Váci úti székházban tartózkodó ügyfele és a dolgozók együttműködnek a hatóságokkal. Hozzátette: a cégcsoportnak mind a 634 dolgozója azon dolgozik, hogy egyetlen befektetőjüket se érje kár. Az ügyvéd az MTI-nek azt is megerősítette, hogy különösen jelentős kárt okozó csalás gyanúja miatt indult nyomozás, de az ügynek nincs gyanúsítottja.

Hétfőn Tarsoly Csaba elnök-vezérigazgató tájékoztatta a Magyar Nemzeti Bank illetékes vezetőjét arról, hogy a rendkívüli mértékben megnövekedett kötvényeladási igények miatt a kötvényeket kibocsátó Quaestor Financial Hrurira Kft. öncsődöt jelentett. A cég indoklása szerint „a Buda-Cash-botrány olyan pánikot okozott az értékpapírpiacon, amely lehetetlenné tette a piac normális működését. [ ] A kialakult pánik során ügyfeleink olyan mennyiségű kötvényt kívántak értékesíteni, amely meghaladja a Quaestor-csoport likvid pénzügyi eszközeit.”

Az Országos Rendőr-főkapitányság közben megerősítette az MTI értesülését, miszerint a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozást indított csalás bűntettének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen. Azt közölték, hogy e nyomozás keretében hajt végre házkutatásokat a rendőrség.

Az MNB kedden felügyeleti biztost rendelt ki a Quaestor Értékpapír Zrt.-hez, amelynek tevékenységét felfüggesztette. A jegybank honlapján közöltek szerint a felügyeleti biztos átvette a vállalkozás vezetésétől a jogköreit.

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke, Molnár Zsolt azonnali tájékoztatást kért az Alkotmányvédelmi Hivataltól (AH) a közelmúltban bedőlt brókercégek nemzetbiztonsági kockázatairól. A szocialista képviselő a brókercégek botrányaival kapcsolatban kiemelte: az Alkotmányvédelmi Hivatalnak feladata, hogy operatív módon – ideértve a titkosszolgálati eszközöket is – kontrollálja az ilyen méretű tőkefelhalmozást, biztosítsa az ország gazdasági biztonságát. Emellett a hivatalnak fokozott felelőssége van az ügyben, mivel a Buda-Cash Brókerház működésének felfüggesztése honvédelmi, rendvédelmi, titkosszolgálati dolgozók magánbefektetéseit is érinti.

Molnár Zsolt azt mondta: tájékoztatást vár arról, hogy az AH mit tudott ezekről a cégekről, a botrányok előzményeiről. Kíváncsi arra is, hogy ez a folyamat okozhat-e olyan láncreakciót, amely az ország gazdasági helyzetét destabilizálhatja, ami már nemcsak nemzetbiztonsági kockázatot, hanem katasztrófát is jelentene. Molnár Zsolt közölte, hogy amint a hivataltól megkapta a tájékoztatást, tájékoztatni fogja róla a testület tagjait is, és ha szükséges, a bizottság napirendre is tűzi a brókercégeket érintő botrányok témáját.

Új korszak kezdődik, amelyben „meg fogjuk védeni az embereket”, mindazokat, akiknek befektetései voltak vagy vannak Magyarországon – jelentette ki a Fidesz-frakció szóvivője szerdán Ajkán, újságírók előtt. Tuzson Bence közölte: az utóbbi időszak bebizonyította, hogy az a szabályozási változás, amelyet Magyarországon bevezettek, hatásos volt, és képes arra, hogy véget vessen a pénzügyi visszaélések korszakának. Azt mondta, a jelenlegi szabályozás fel tudja tárni azokat a visszaéléseket, amelyek tíz éve, még a Gyurcsány–Bajnai-korszakban kezdődtek el.

Emlékeztetett: a brókercégekkel kapcsolatos szabályozást a szocialisták változtatták meg: megszüntették a kétéves ellenőrzési időszakot, majd 2009-ben ötéves ellenőrzési periódust vezettek. A Buda-Cash esetében 2010-ben akkor folytattak le ellenőrzést, amikor már lezajlott a választás, de még nem alakult meg a Fidesz-kormány, és nem tárta fel az akkor már valószínűleg 40-50 milliárd forintos hiányt.

A Quaestor-ügyről szólva kijelentette: „most egy újabb szocialista brókerbotránnyal állunk szemben”. A Gyurcsány–Bajnai-kormány 17 milliárd forintot fedezet nélkül adott a fejlesztési bankon keresztül a Quaestor-csoportnak, a vége aztán az lett, hogy teljesen becsődöltek, és sejthető, hogy emögött bűncselekmények is állnak – jegyezte meg. Hozzátette, amennyiben bűncselekmények állnak az ügyek mögött, és emberek elvesztik a pénzüket, elvárható, hogy azok, akik személyesen felelnek az ügyért, vagyonukkal is feleljenek.

A Pestisrácok.hu portál írása szerint a Buda-Cash- és a Quaestor-ügy szálai is főként a baloldalhoz vezetnek. Az oldal utalt arra, a 444.hu cikkében Fidesz közelinek állította be a céget, azt írva hogy a Quaestor egészen fontos szerepet fontos szerepet játszott az Orbán-kormány keleti nyitásával kapcsolatos üzletekben a kereskedőházakon keresztül. A Pestisrácok.hu viszont azt írta: a Quaestor az egyik legnagyobb üzletét, a végül teljes egészében meg sem valósult győri ETO Park felépítését Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek és az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Banknak köszönheti.

A cikk szerint az MFB 2005 júniusában nyújtott hitelt az ETO Park megépítéséhez „gyanús körülmények között és meglehetősen rossz feltételekkel”, s a későbbi vizsgálatok során kiderült, hogy még a bankhitel fedezetéül szolgáló jelzálogbejegyzésekre sem került sor.

A Pestisrácok.hu szerint az egész beruházás kudarcnak tekinthető: az ETO Park az elkészülte óta nagyobbrészt üresen állt évekig, és a Quaestor-csoport a stadiont ugyan felépítette, az eredeti tervekben szereplő komplex ingatlanfejlesztés sosem készült el vagy zárult le teljesen.

A Buda-Cash-ügy baloldali szálai között említették, hogy Bajnai Gordon korábbi miniszterelnök kormánybiztosa, Antali Károly négy évig, 2004 áprilisa és 2008 júniusa között volt a Buda-Cash felügyelőbizottsági tagja. Gyarmati János, a Buda-Cash egyik tulajdonosa és vezérigazgatója pedig a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció alelnökéhez és a volt kormányfő üzlettársaihoz köthető. Az írás szerint Gyarmati János 2004 májusa és 2008 júniusa között a Dunacorp Faktorház Zrt. fb-tagja volt. A cégnél 2009-ben volt vezérigazgató Nagy-Huszein Tibor, a DK alelnöke – tették hozzá. Gyarmati Jánosról azt is írta a Pestisrácok.hu, hogy 2000 és 2005 között annak a jelenleg felszámolás alatt álló Hungária-Közraktározási Zrt.-nek is fb-tagja volt, amely társaságnak jelenleg Lauer István a vezérigazgatója, aki tavaly az MSZP, a DK, az Együtt–PM és az Összefogás Szegedért színeiben lett a csongrádi megyeszékhelyen baloldali önkormányzati képviselő.

A Pestisrácok cikke arra is kitért: úgy tudják, 1999-ben 250 millió forintos tőkeemelést végrehajtva szállt be a Buda-Cashbe a BC 2000 Pénzügyi Tanácsadó Kft., amelyről a brókercég vezetője, Pintér Zoltán nyilatkozta azt, hogy Elek István, Magyarország tiszteletbeli monacói főkonzulja áll mögötte. Elek István az ATV 24 százalékos tulajdonosa – olvasható a portálon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.