Újabb állami milliók a Hunguardnak

Míg az Eximbank elárulta, hogy 28 millióért szerződött a céggel, a Budapest Bank titkolózik.

Katona Mariann
2017. 03. 22. 5:05
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jelek szerint nemcsak arra képes a kormánykedvenc Hunguard Kft., hogy a közműszolgáltatóktól kezdve a bankokon át, lényegében bármilyen szervezet informatikai vagy számlázási rendszerét auditálja, de úgy tűnik, hogy mindezt rekordgyorsasággal tudja megtenni. Legalábbis a Magyar Export-Import Bank, vagyis az Eximbank esetében úgy tűnik, hogy erre lesz szükség.

A kabinet a múlt évben egy kormányhatározatban eredetileg azt írta elő, hogy a pénzügyi szektor cégeinek novemberig szerződnie kell az auditra kiválasztott Hunguarddal, amelynek a tanúsítást idén március végéig be is kell fejeznie. Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetőjének közérdekűadat-igénylése alapján azonban kiderült, hogy az Eximbank csak március elején írta alá az erről szóló szerződést a kormányközeli céggel. A Magyar Nemzet által megismert adatok szerint a megállapodás alapján a munka legalább hatvan napig tart, a szerződés szerint mégis be kell fejezniük a kormányrendeletben meghatározott időpontig, vagyis március végéig. Ez pedig azt jelenti, hogy feleannyi idő alatt. Érdekesség egyébként, hogy a közműszolgáltatóknál az auditra általában tizenkét hetet határoztak meg.

Az Eximbank a szerződés szerint a munkáért több mint bruttó 28 millió forintot fizet ki a kormány által helyzetbe hozott, a sajtóhírek szerint Rogán Antal érdekeltségi köréhez köthető cégnek.

A szocialista politikus közérdekűadat-igénylésében arra is kíváncsi volt, a Hunguarddal kényszerűségből szerződő pénzintézetek vajon meggyőződtek-e arról, hogyan épül fel a tulajdonosi háttere, az esetleges változásokról kaptak-e tájékoztatást. Azt ugyanis lehet tudni: míg korábban még négy magánszemély volt a társaság tulajdonosa, tavalytól a máltai bejegyzésű Javelin cég is megjelent a háttérben. Még a Népszabadság derítette ki, hogy a bonyolult céghálóban fellelhető a nemzetközi offshore-botrány kirobbanásához vezető Panama-iratokban is többször felbukkanó Hrisztosz P. Kinanisz (Christos P. Kinanis).

A tulajdonosi hátteret firtató kérdésre azonban az Eximbank nem adott érdemi választ. Azt közölték, hogy kötelesek voltak a Hunguarddal szerződést kötni. Azzal tisztában voltak, hogy a tulajdonosai között megtalálható egy máltai cég – amelynek egyébként végső tulajdonosa ismeretlen –, ám arra hivatkoztak, hogy már átesett egy előzetes átvizsgáláson, amikor lényegében az egyetlen kiválasztott lett. Amiatt nem aggódnak, hogy a Hunguard érzékeny információkhoz is hozzáférne, mert „titkosított adatkezelőt” használnak, az olyan dokumentumokat pedig, amelyen ügyfelek adatai szerepelnek, az átadás előtt anonimizálják.

Míg az Eximbank részletesen válaszolt Tóth Bertalannak, a Budapest Bank már titkolózik. Csak azt az ismert tényt közölték, hogy ők is csak a Hunguarddal tudtak szerződést kötni. Az pedig szerintük nem az ő dolguk volt, hogy meggyőződjenek az informatikai rendszerükhöz így hozzáférő cég tulajdonosi hátteréről, hiszen ezt már megtette helyettük a jegybank, amikor a Hunguard lett a kiválasztott. A megkötött szerződést ugyanakkor nem voltak hajlandók Tóth Bertalannak elküldeni. Így nem tudni, mikor írták alá a megállapodást, vagyis nekik sikerült-e tartaniuk a határidőt, ahogyan azt sem, hogy mennyit fizetnek a Hunguardnak a munkáért.

A határidők kapcsán egyébként az már kiderült, hogy hiába a kormányrendeletben meghatározott időpontok, a döntéshozókat ez látszólag nem nagyon érdekli. Matolcsy György jegybankelnök sem tudott mit mondani arra, hogy a pénzintézetek a szabályoknak és a határidőnek megfelelően szerződtek-e, ráadásul szerinte nem is ennek van jelentősége, hanem annak, hogy a tanúsítási eljárások a március végi időpontig lezáruljanak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.