Quaestor-ügy: Tarsolyra újabb vádak várhatnak

Pénzmosás, csalás, hűtlen kezelés és okirat-hamisítás miatt még nyomoznak a hatóságok.

Fekete Gy. Attila
2017. 04. 11. 4:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár már hónapok óta tart a Quaestor-per a Fővárosi Törvényszéken, a Nemzeti Nyomozó Iroda és a Fővárosi Főügyészség még gőzerővel nyomoz négy olyan eljárásban, amelyet elkülönítettek a Tarsoly Csaba és társai ellen zajló alapügytől. Az egyikben ma jár le a nyomozás határideje, kettőben májusban, a negyedikben pedig július végén, de indokolt esetben még valamennyi határidő meghosszabbítható.

Tavaly január 29-én ugyanis „csak” csalás és sikkasztás miatt nyújtott be egy 1548 oldalas vádiratot Tarsoly Csaba és tíz társa ellen a törvényszékre a Fővárosi Főügyészség. Öt vádpontban 5458 rendbeli csalást és sikkasztást rónak a 11 vádlott terhére. A Quaestor-cégcsoport mintegy 32 ezer ügyfelének okozott kár meghaladja a 70 milliárd forintot. Tarsolyék a vád szerint a Quaestor és a KELER elszámolóház értékpapír-nyilvántartási rendszerei közti különbséget kihasználva 2007 és 2012 között az ügyfelek értékpapírjainak nagy részét eltulajdonították. Az ügyfélszámláról az értékpapírokat átvezettették a Quaestor számlájára, majd eladták. Emellett mintegy 150 milliárd forint értékben fiktív kötvényeket is kibocsátottak. A fő ügyben 753 bűncselekmény elkövetése miatt emeltek vádat. Ibolya Tibor fővárosi főügyész akkor azt valószínűsítette, hogy a rendőrség és az ügyészség közös nyomozásának adatai alapján megalapozottan feltételezhető, hogy Tarsolyék – akik szerintük tettüket bűnszervezet tagjaiként követték el – akár 25 évet is kaphatnak, ha a bíróság megalapozottnak tartja a vádat.

A négy elkülönített nyomozás egyike pénzmosás gyanúja miatt indult egy külföldi bankkal kapcsolatos tranzakciók miatt – ebben jogsegélykérelem alapján várnak információkat a magyar szervek. Gyanúsítottként még senkit sem hallgattak ki. Ebben az ügyben a hatóságok azt vizsgálják, hogy különböző fiktív gazdasági ügyletek lekönyvelésével hogyan költötték el az ügyfelektől – tudtuk nélkül – elvett pénzeket.

Csalás miatt is nyomoznak, ebben az ügyben eddig tíz gyanúsítottat hallgattak ki. Ebben az eljárásban a Kurázsi befektetési jegyekkel kapcsolatban elkövetett tranzakciókat vizsgálják. Ennek lényege, hogy egy technikai számla segítségével a Quaestor munkatársai nem létező befektetési jegyeket vettek át a kibocsátó tudta nélkül, majd visszaváltották azokat, jelentős kárt okozva ezzel a befektetési jegyek kibocsátóinak.

Hűtlen kezelés és más bűncselekmény miatt nyomoznak a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet által 2004-től állampapír-vásárlás címén a Quaestornak utalt – a nyomozás érdekében az ügyészség által eddig konkrétan meg nem jelölt – kifizetések ügyében. Ugyanis ténylegesen semmiféle állampapír-vásárlás nem történt. Az állampapírokra átutalt pénzeket más célokra költötték el különböző gazdasági társaságok. A Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet felszámolásának elrendelését követően pedig a Quaestor-ügyfelek vagyonának a terhére vásárolták meg a korábban nem létezett állampapírokat.

A közokirat-hamisítás miatt folyó nyomozás ahhoz az adásvételhez kapcsolódik, amelyben Tarsoly rövid időre eladta cégbirodalmát O. Bélának (miután ez kitudódott, visszavásárolta).

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.