Feljelentés Németh Szilárd közpénzjellegét elvesztő kétmilliárdja miatt

A csepeli birkózócsarnok különös építési konstrukciója verte ki a biztosítékot. Szél Bernadett lép.

Koncz Tamás
2017. 05. 29. 16:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hűtlen kezelés gyanújával tesz feljelentést ismeretlen tettes ellen az LMP társelnöke: Szél Bernadett a parlamentben hétfőn napirend előtt felszólalásában jelentette be, hogy hatósági eljárást indítana, amiért a Németh Szilárd saját lakcímére nemrég bejelentett alapítvány 2 milliárd forint közpénzt kap és vesz át alapítványi tulajdonba egy csepeli birkózóiskola létrehozására – méghozzá éppen a Németh Szilárd által elnökölt Magyar Birkózó Szövetségtől.

Szél kérdésünkre elmondta, még hétfőn benyújtják a Polt Péter legfőbb ügyésznek címzett feljelentést az ügyben. A Magyar Nemzethez is eljuttatott beadványban úgy fogalmaznak, hogy a Németh Szilárd lakhelyére bejegyzett szervezet egy magánalapítvány, amit csak április 10-én vett nyilvántartásba a Fővárosi Törvényszék, így az  tényleges tevékenységet nem végzett, és „alapítása időpontjából következően közhasznú jogállással sem rendelkezik.”

Jogi következményeket emlegetett korábban az MSZP is, hétfőn pedig nyílt levélben kérdezték a szocialisták Némethet, miért volt szükség az állami támogatás az általa létrehozott alapítványhoz való áthelyezésére, ami a párt szerint minimum felveti a pénzmosás gyanúját.

A Magyar Birkózó Szövetség azért adta át a pénzt az alapítványnak, hogy létrehozzák  a Kozma István Magyar Birkózó Akadémiát (KIMBA). Az akadémia a pénzből birkózócsarnokot és sportlétesítményeket építtet.

A döntés így felülírja a kerületi terveket is: birkózócsarnok építését régóta tervezgette a csepeli önkormányzat, 2015-ben 100 milliós önerőt különítettek el a célra, amihez az Emberi Erőforrások Minisztériumától nyertek el pályázat útján további 400 millió forintot.

Május 26-án azonban villámcsapásként érte a képviselő-testületet Borbély Lénárd polgármester egy nappal korábbi előterjesztése, ahogy ez Hudák János kerületi Párbeszéd-képviselő döbbent blogbejegyzéséből is kiderül: a korábban tervezett összeg helyett 2 milliárdos állami támogatással épülhet meg a KIMBA csarnoka, a beruházást és fejlesztési pénzeket a Németh Szilárd-féle Magyar Birkózó Akadémia Alapítvány (MBAA) viszi tovább, a tulajdonjogokkal együtt.

Hudák János az említett blogbejegyzésében így érvelt:

„Mások is és jómagam is azért szólaltunk fel, hogy a konstrukció veszélyeire hívjuk fel a figyelmet. Hiszen a csarnok, megépítése után, egy olyan magánalapítvány tulajdona lesz, amelynek döntéseibe sem a csepeli önkormányzat, sem a birkózószövetség, sem a magyar állam nem szólhat bele – miközben 2 milliárd forint közpénzből épül meg a beruházás.”

Az is különös, hogy a képviselő-testület – Hudák szavai alapján – nem tudott a 2 milliárdos tőkéről, pedig már egy tavaly decemberi kormányhatározat elkülönítette ezt az összeget a csepeli birkózócsarnok építésére és a birkózószövetség számára.

Borbély Lénárd ráadásul nemcsak a projekt egészétől szabadult meg: az egyszerű többséggel átvert javaslattal Németh alapítványának adták az Emmitől elnyert 400 milliós pályázati összeget, a birkózócsarnok már elkészült építési terveit és magát a telket is.

A Hollandi út 8. szám alatti, közel 29 ezer négyzetméteres kivett építési telek ráépítési jogát mindössze 35 millió forint plusz áfa értéken adták el az alapítványnak, ami mélyen áron alul összegnek tűnik.

Némi haszon ugyanakkor, hogy így nem kell befizetniük a beruházáshoz elkülönített, 100 milliós önerőt.

Az eseményekről időrendi összefoglalót készítettünk, amelyből kiderül, hogy Németh Szilárd kényelmesen előkészülhetett a sporttámogatás átcsatornázására:

Ami az alapítvány irányítását illeti, a Magyar Birkózó Szövetség előterjesztése Gál Balázst nevezi meg a szervezet képviselőjének, az alapítvány kurátorának. Pákozdi József, a csepeli önkormányzat közrendvédelmi és közbiztonsági bizottságának jobbikos elnöke kérdésünkre úgy fogalmazott, hogy Gál Balázs Németh Szilárd asszisztense,  intézi Németh ügyeit -emellett Gál külsős tagként a közrendvédelmi bizottságban is szerepet vállal.

Kérdés, hogy mi lesz a csepeli önkormányzat által korábban elnyert, majd az alapítványnak átadott 400 millió forintos összeggel – az alapítvány vagyonát gyarapítja majd, vagy visszautalják az Emberi Erőforrások Minisztériumának.

A birkózószövetség által jegyzett előterjesztésből az is egyértelmű, hogy a KIMBA nem áll meg majd a csarnoképítés költségeinél: a beruházás – kollégium és komplett rendezvényközpont szerepel a tervekben – teljes költségét 4,4 milliárd forintra becsülték. Hogy honnan lesz pénz a további fejlesztésekre, egyelőre nem látható, mint ahogy az sem, milyen bevételekből lehet majd fenntartani az akadémiát és a csarnokot.

Gál Balázstól levélben kértünk felvilágosítást: szerettük volna megtudni, hogy az általa képviselt szervezet magánalapítvány vagy közhasznú, és hogy mi a tervük a csepeli önkormányzat által átadott 400 milliós önkormányzati forrással.

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy a birkózóakadémia a komplexum felépítése után milyen összegekből, támogatásokból tartja majd fent magát – ha érkezik válasz, frissítjük cikkünket.

Telefonon elértük Németh Szilárdot is, ám ő kérdéseinket végig sem hallgatva csak annyit mondott, hogy szerdán egy órakor sajtótájékoztatót tart a témában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.