330 millióból félmilliárd: elszabadultak a költségek az uszodaberuházásnál

Egy kutat is kellene fúrni, különben a medence feltöltésekor egész Sásdon elfogyna a víz.

Babos Attila
2017. 09. 22. 9:39
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár az országszerte épülő méregdrága stadionok és a túlárazott vizes világbajnokság költségei mellett nem annyira feltűnő, de egyes vidéki települések beruházásainak költségei is érthetetlen módon elszabadulhatnak. Ennek ékes példája a Baranya megyei Sásdon épülő tanuszoda, ami eredetileg 330 millió forintba került volna, ám úgy tűnik, a fejlesztés a félmilliárd forintot is meghaladhatja.

Az eredetileg az idén szeptemberi átadással tervezett – valójában vélhetően jövő tavaszra elkészülő – beruházás fejleménye, hogy feltehetően egy az eddigi tervekben nem szereplő kutat is kell majd fúrni. Méghozzá azért, hogy az észak-baranyai kisvárosban időről időre ne alakuljanak ki súlyos víznyomásproblémák. E nem hivatalos információról Berkecz Balázs pécsi politikus, az Együtt alelnöke tájékoztatta a Magyar Nemzetet.

Ugyanakkor a településmérnök végzettségű Berkecz forrásai szerint még nem dőlt el véglegesen, hogy tényleg megépítik-e a kutat, vagy vállalják az eredeti tervek megvalósítását. A mindennapokban ugyanis nem jelentene problémát a kisvárosban a tanuszoda működtetése, de attól félnek, hogy a medence újratöltésekor már legfeljebb csak csordogálna a víz a csapból a sásdi háztartásokban. Márpedig időről időre szükséges teljes vízcserét végrehajtani. A tanuszoda kútja a tervekben nem szerepelt, így a költségvetésben sem, vagyis ha az észszerű megoldást választják – tehát a kút megépítését –, drágulni fog a projekt, magyarázta Berkecz. A kút ára a domborzati viszonyoktól függően 30–110 millió forint lehet. De ez még nem minden, ennél érdekesebb ügy miatt tett feljelentést a politikus öt hónapja. Még márciusban a Magyar Narancs írta meg ugyanis azt, hogy úgy nyertek januárban 100 millió forintot uniós pályázaton a kormánytól a sásdi tanuszoda energetikai korszerűsítésére, hogy még tavasszal is csak egy gödör állt a tervezett uszoda helyén. A pénzt megújuló energiaforrás hasznosításának lehetőségével való épületenergetikai fejlesztésre ítélték meg a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium felkérésére alapított állami tulajdonú Nemzeti Fejlesztési és Stratégiai Intézet Kft. részére. A minisztériumban erről korábban azt mondták, az uszodaépítési pályázatban nem követelték meg a kivitelezőtől, hogy megújuló energiával működtesse az épületet, csupán azt, hogy a későbbiekben alkalmas legyen rá. Kívánalom azonban, hogy a fenntartás költséghatékony legyen, ezért szerintük nincs akadálya a továbbfejlesztésnek – s persze semmi probléma sincs a fel sem épült uszoda korszerűsítésére megítélt százmillióval sem.

Berkecz Balázs a Legfőbb Ügyészségen ismeretlen tettes ellen közokirat-hamisítás, hamis magánokirat felhasználása, költségvetési csalás, hűtlen kezelés és hanyag kezelés miatt tett feljelentést. Az ügy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Közép-magyarországi Bűnügyi Igazgatóságához került; néhány napja ők értesítették arról a politikust, hogy öt hónap nyomozás után bűncselekmény hiányában megszüntették a nyomozást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.