Következő mérkőzések
Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

Megújítják a kistelepülések egészségügyi ellátását

A Magyar falu program segítségével a kistelepüléseken lakók életszínvonalát szeretnék növelni, hogy mérséklődjön az elvándorlás a városokba. Ennek része az ottani egészségügyi ellátás fejlesztése is, amit három új pályázattal — a rendelők, az orvosi szolgálati lakások és az orvostechnikai eszközök megújításával — biztosítanak.

Szilágyi Anna
2019. 03. 27. 11:12
Már helyben diagnózishoz lehet majd jutni a családi orvosok tevékenységi körének bővítésével Fotó: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orvosi rendelőre, orvosi szolgálati lakásra és orvostechnikai eszközökre fordítható pályázatot hirdettek meg a Magyar falu program részeként, ezekre összesen 11 milliárd forintot lehet elnyerni – jelentette be Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a tegnapi sajtótájékoztatóján. Elmondta: a kormánynak az a célja a programmal, hogy a hátrányos helyzetű kistelepüléseken élők is olyan minőségű ellátáshoz juthassanak, mint a városban lakók. – Az alapellátás átalakításának egyik kiemelt területe a kistelepüléseken lévő családi orvosi praxisok fejlesztése, ehhez a most megjelent pályázatok is hozzájárulnak – hangsúlyozta.

Az egyik pályázattal szolgálati lakások építésére nyílik lehetőség ötmil­liárd forint értékben, ezekhez az épületekhez garázs is tartozik. Az orvosi rendelők felújítására, bővítésére, illetve újak építésére négymilliárd forint keretösszegű pályázatot írtak ki. Egy-egy rendelőre maximum harmincmillió forintot igényelhetnek, de ha az adott intézmény több funkciót tölt be – például a háziorvosi rendelő mellett fogorvosi, védőnői ellátást is biztosítanak –, akkor 125 millió forintra bővül az elnyerhető támogatás összege. Orvosi műszerek, eszközök beszerzésére kétmilliárd forintot biztosít a kormány ötmillió forintos pályázati határösszegig. Kásler Miklós arra is kitért, hogy a családi orvosok tevékenységi körét kibővítik, így a szakellátásra várakozás helyett már helyben diagnózishoz juthatnak a betegek.

Már helyben diagnózishoz lehet majd jutni a családi orvosok tevékenységi körének bővítésével
Fotó: Éberling András

Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos arról beszélt, hogy a Magyar falu program célja a kistérségekben tapasztalt elvándorlás megállítása, illetve visszafordítása. – Ha egy fiatal ma úgy dönt, hogy a kistelepülésről városba költözik, annak összetett okai vannak, így a kormányzati válasznak is komplexnek kell lennie, ezért a közszolgálatok fejlesztésére kiírt pályázatok 18 területre fókuszálnak, 75 milliárd forintos keretben – fejtette ki Gyopáros Alpár.

A most kihirdetett pályázatokra a kistelepülések önkormányzatai jelentkezhetnek, hiszen az orvosi rendelők és az eszközök is az ő tulajdonukban vannak. A programmal akár 100-130 háziorvosi rendelő újulhat meg az idén, és körülbelül hatszáz település nyerhet el orvosi eszközöket. A szolgálati lakásokért az orvosoknak nem kell bérleti díjat fizetni, és mivel energiatakarékos passzívházakról van szó, a rezsiköltség is minimális.

A pályázatokat – amelyek részleteiről a Kormány.hu oldalon lehet tájékozódni – április 26-tól május 27-ig nyújthatják be, ezután hatvan napon belül el is bírálják azokat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.