Aláírásgyűjtés a nemzeti régiókért

2020. május 7-ig egymillió aláírást kell összegyűjteni legalább hét uniós tagországban annak érdekében, hogy az EP foglalkozzon a nemzeti régiók gazdasági lemaradásának kérdéskörével.

Magyar Nemzet
2019. 07. 23. 14:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Európai polgári kezdeményezés indult a nemzeti régiók gazdasági lemaradásának megszüntetéséért, 2020. május 7-ig egymillió aláírást kell összegyűjteni legalább hét uniós tagországban annak érdekében, hogy az Európai Parlament foglalkozzon a kérdéssel – mondta hétfőn a kezdeményezést előterjesztő Székely Nemzeti Tanács (SZNT) külügyi biztosa az M1-en. Dabis Attila közölte: az SZNT szerint az európai uniós fejlesztéstechnikának kiemelt figyelemmel kellene kezelnie a nemzeti régiókat, vagyis azokat a térségeket, amelyeket valamilyen nyelvi, etnikai, nemzeti, kulturális sajátosság különböztet meg a környező területektől.

Hangsúlyozta, a polgári kezdeményezés tétje, hogy Európa hagyományos nemzeti közösségeinek – köztük a határon túli magyarságnak – lesznek-e a jövőben olyan erőforrásaik, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a saját kultúrájukat, identitásukat a szülőföldjükön tudják megőrizni.

A külügyi biztos hozzátette: láthatók azok a kedvezőtlen folyamatok, amelyek évtizedek óta zajlanak a külhoni magyarságnál: az általuk lakott térségek fejletlenebbek, mint a többségi társadalom által lakott területek, ezt pedig sokszor mesterségesen idézik elő az államok, mint ahogy azt szerinte a szlovák vagy a román példa is mutatja. Erre a helyzetre lehetne gyógyír az, ha sikeres lesz a meghirdetett polgári kezdeményezés – mondta Dabis Attila.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.