időjárás 4°C Aranka 2023. február 8.
logo

Tóbiás nem ügyelt a látszatra

Bákonyi Ádám
2019.07.31. 05:50
Tóbiás nem ügyelt a látszatra

A jövőben aktívabb munkát vár az MSZP Tóbiás Józseftől – ezzel magyarázták a Magyar Nemzetnek a párt elnökségében, miért csak most kifogásolják, hogy képviselőjük a Kanári-szigetekről jár be az Országgyűlésbe, noha ez jó ideje köztudott volt. Bár az elnökség szerint politikusuk eleget tesz a kérésüknek és nem mond le mandátumáról, más forrásaink úgy vélekedtek: felgyorsult a jelenlegi pártvezetéssel nem szimpatizálók kiszorítása. Bárhogy is van, Tóbiás gyakorlata védhetetlen, amit ráadásul meglehetősen ellentmondásos érveléssel magyaráz.

Az MSZP életébe bepillantást engedő látleletként értelmezhető a párt egykori elnökének, országgyűlési képviselőjének, Tóbiás Józsefnek a közelmúltban kirobbant botránya. Ismert: a Blikk írta meg, hogy a politikus családjával együtt már tavaly ősszel a Kanári-szigetekre, Tenerifére költözött, közben megtartotta parlamenti mandátumát és az ezzel járó 1,38 milliós tiszteletdíját is felveszi, ám a Kossuth téren legfeljebb két-három hetente teszi tiszteletét. Ezt követően az MSZP szokatlanul szigorú ultimátumot adott Tóbiásnak, közölve: a parlament őszi ülésszakáig egyértelművé kell tennie, hogy kitölti-e a képviselői mandátumát vagy visszaadja azt.

Mindez azért pikáns, mert a Bors már az év elején megírta, hogy az országgyűlési választás után a politikus eltűnt itthonról, családjával pedig rendszeresen posztolnak Teneriféről, ráadásul eleve életszerűtlen, hogy az MSZP-frakcióban senkinek nem tűnt fel képviselőtársuk tartós hiánya. – Eddig ez lehetséges volt, most már nem. Egy tizenöt fős frakcióban sokkal több teendő van annál, mint csupán a legfontosabb szavazásoknál megjelenni. A jövőben aktívabb munkát várunk Józsitól – magyarázták lapunknak a kialakult helyzetet az MSZP elnökségében, ahol elismerték: természetesen tudtak Tóbiás kétlaki életéről, ám ő és családja ennek túl sok jelét adta a különböző közösségi oldalakon.

A volt pártelnök működő vulkánok vidékéről jár be néha a törvényhozásba
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Forrásaink ugyanakkor állították: arra számítanak, hogy képviselőjük eleget tesz kérésüknek, és nem mond le mandátumáról. Amennyiben mégis utóbbi történne, úgy az MSZP választmánya dönthet arról, ki ülhet be Tóbiás József helyére az Országgyűlésbe – közölték az MSZP elnökségében.

Más vezető szocialista forrásaink viszont azzal magyarázták a Tóbiásnak adott ultimátumot, hogy ezzel felgyorsult a jelenlegi pártvezetéssel nem szimpatizálók, adott esetben nyilvános bírálatokat megfogalmazók kiszorítása. Szerintük ebbe a sorozatba tartozott a Mesterházy Attila volt elnök ellen felhozott szivárogtatás vádja, majd etikai bizottság elé való citálása, illetve Szanyi Tibor ügye, akit nemrég visszahívtak alelnöki tisztéből, mert három nyílt levélben is keményen bírálta az MSZP-t, illetve a pártot vezető Tóth Bertalant.

Bárhogy is van, Tóbiás gyakorlata védhetetlen, amit meglehetősen ellentmondásos érveléssel magyarázott. Állítása szerint ugyanis fia légúti problémái miatt költöztek Tenerifére, ám a Kanári-szigeteken számos működő vulkán van, a világ harmadik legnagyobb tűzhányója pedig éppen Tenerifén található, a légkörbe kerülő finom szemcséjű hamu pedig kifejezetten komoly légúti panaszokat okoz, felerősíti az allergiás tüneteket és a bakteriális fertőzések okozta panaszokat is. A szigeteken továbbá a szelek tizenegy fajtáját különböztetik meg, ezek egyike a Szahara felől érkező és sok port hozó Kalima. Amikor ez fúj, a látótávolság lecsökken, a színek kifakulnak, minden sárgás-szürkés lesz, és a hőmérséklet pedig 35-40 fokra emelkedik.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.