Flegma volt R. Szilveszter

Láncon, bilincsbe verve vitték tegnap a Fővárosi Törvényszéken tartott perelőkészítő ülésre a nevetgélő, torzonborz szakállas R. Szilvesztert, akit a soroksári futónő hat évvel ezelőtti bestiális megölésével, meggyalázásával és kifosztásával vádol az ügyészség. A bíróság kérdéseire flegmán válaszolgató vádlott megtagadta a vallomástételt az előkészítő ülésen, így januárban ténylegesen megkezdődik a bizonyítási eljárás.

2019. 10. 08. 6:46
null
A feltételezett gyilkos nem tett beismerő vallomást és nem kötött egyezséget az ügyészséggel Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem tett beismerő vallomást tegnap a Fővárosi Törvényszéken R. Szilveszter, akit aljas indokból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés mellett nemi erőszakkal és kifosztással is vádol a Fővárosi Főügyészség a soroksári futónő meg­gyilkolása miatt indult eljárásában. Az előkészítő ülésre láncon, bilincsbe verve kommandósok vitték a torzonborz szakállas, hosszú haját lófarokba fogva viselő vádlottat, aki a folyosón – az áldozat hozzátartozói felháborodására – nevetgélve ballagott végig. A tárgyalóteremben lefagyott az arcáról a mosoly, ám a vádat ismertető bíró kérdéseire már flegmán válaszolgatott, és megtagadta a vallomástételt. Ezzel elutasította a vádhatóság indítványát, miszerint ha teljes körű beismerő vallomást tesz, tárgyalás nélkül életfogytiglani szabadságvesztést kap azzal, hogy harminc év múlva esélyt kaphat a feltételes szabadlábra helyezésre.

A 36 éves asszonyra – a vád szerint – futás közben támadt rá 2013. szep-tember 25-én este R. Szilveszter. A férfi hátulról ütötte le áldozatát, egy bokros területre hurcolta, ott pedig megfojtotta, miközben megbecstelenítette, majd elvette tőle a mobiltelefonját és távozott. R. Szilveszter a futónő halála után egy hónappal rendőrkézre került, miután Siófokon sorozatosan nyaralókat tört fel és fosztott ki. A betörésekért rá kiszabott büntetését 2020-ig tölti.

A feltételezett gyilkos nem tett beismerő vallomást és nem kötött egyezséget az ügyészséggel
Fotó: Bach Máté

A nyomozás több mint öt évig tartott, a rendőrök 391 tanút hallgattak ki, de az áttörésre mindaddig várni kellett, amíg a Nemzeti Szakértői és Kutató Központ R. Szilveszter ­DNS-ét összevetette a helyszínen rögzített genetikai anyagmaradványokkal. R. a nyomozás során sem tett vallomást, védője, Lichi József pedig arról beszélt: védence nem erőszakolta meg a nőt. A védő most más taktikához folyamodott. Az előkészítő ülés után újságíróknak azt mondta: az orvos szakértői vélemények között ellentmondások lehetnek, és a DNS-nyomok rögzítése is vet fel kérdéseket. Szerinte emberölési ügyekben általában nem hallgathat a vádlott az eljárás ­végéig, a bizonyítás egy pontján védencének feltehetően meg kell majd szólalnia. R.-ről egyebekben annyit mondott: remeteként élt, de nem primitív személyiség, viszonylag értelmes, jó felfogású.

A Fővárosi Törvényszék januárra tűzte ki az érdemi bizonyítás kezdetét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.