időjárás 3°C Mária 2022. december 8.
logo

Történész: Nagy Imre nem lett a forradalom miniszterelnöke

Forrás: Hír TV
2019.10.24. 14:39

Egyértelmű nemmel válaszolt M. Kiss Sándor történész Magyarország élőben című műsorban Velkovics Vilmos műsorvezető azon kérdésére, hogy valóban Nagy Imre volt-e az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc miniszterelnöke. A szakértő kiemelte, az igaz, hogy Nagy Imre miniszterelnök volt a forradalom alatt, de nem lett a forradalom miniszterelnöke.

M. Kiss Sándor emlékeztetett, Nagy Imre egy kommunista meggyőződésű ember volt és kommunistaként is halt meg. Élete folyamán nem egyszer került olyan helyzetbe, hogy krízis kellett megoldania, ennek eszköze pedig számára a kompromisszum volt, amit – mint arra rámutatott – a kommunista rendszeren belül kezelt.

Nagy Imre, amikor párton belül ellenzékbe került, akkor sem volt esze ágában sem kilépni a rendszerből – mutatott rá az 1956-os forradalom és szabadságharc történetének szakértője.

M. Kiss Sándor azt tiszteletreméltónak nevezte, hogy ’56-ban Nagy Imre kríziskompromisszumokkal megoldást kívánt találni a helyzetre, ugyanakkor a magyar társadalom túlnyomó részének elképzeléseivel az ő törekvései nem egyeztek.

A történésznek az a magánvéleménye, hogy a Nagy Imre-i pályakép megérdemli a tiszteletet, ha a rendszeren belül azt nézzük, honnan hová jutott el, de – mint azt hozzátette – ettől ő még nem lesz a forradalom miniszterelnöke. Nem feltétlenül biztos, hogy Nagy Imrével kell szimbolizálni ’56-ot – tette hozzá.

A teljes tartalom IDE kattintva érhető el.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.