Visszanyerheti önbizalmát az MSZP

Bákonyi Ádám
2019. 10. 15. 7:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három vagy négy helyettese lesz Karácsony Gergelynek, akik az MSZP, a DK és a Momentum soraiból kerülnek majd ki, a Fővárosi Közgyűlés alakuló ülése pedig legkorábban két-három hét múlva lehet – tudta meg a Magyar Nemzet a szocialisták elnökségéből.

Állításuk szerint egyelőre még nem tudni, hogy kik lesznek az új főpolgármester-helyettesek, és az is következő hetek tárgyalásain dől majd el, hogy kik töltik be a különböző bizottságok elnöki pozícióit és egyéb tisztségeket, illetve kik kapnak helyet a budapesti cégek felügyelőbizottságaiban, igazgatótanácsában. Elnökségi forrásaink nemcsak az ellenzék, hanem a párt szempontjából is óriási sikerként értékelték a vasárnapi választás eredményét. Azt is elismerték, hogy őket is meglepte a jó szereplés.

„Az MSZP-nek az elmúlt tíz évben nem volt ilyen átütő sikere” – fogalmaztak az elnökségben, hangsúlyozva, hogy a két budai polgármesteri szék megszerzésére a legbüszkébbek, de komoly szerepet tulajdonítanak maguknak több megyeszékhely elhódításában is.

Forrásaink elmondása szerint az eredmény egyrészt megerősítette a Párbeszéddel való szövetségüket, másrészt Tóth Bertalan elnöki pozícióját is, ami a katasztrofális európai parlamenti választás után komolyan megingott. Ennélfogva tisztújító kongresszust a korábbi tervekkel szemben idén már nem, hanem várhatóan jövő nyáron tartanak a szocialisták, a legközelebbi értékelő-testületi ülés így egy „jó hangulatú” választmányi ülés lesz. Az elnökségben úgy értékeltek, hogy a Gyurcsány Ferencékkel kötött alkuk „jól működtek”, ettől függetlenül a DK-nak és a Momentumnak most „lassítaniuk kell” abban, hogy az ellenzék vezető szerepére törjenek.

Emlékezetes: a 2014-es önkormányzati választást követően majdnem egy hónap után, november 7-én tartotta alakuló ülését a Fővárosi Közgyűlés, ahol beszédet mondott Orbán Viktor is. Az ülésen több ponton módosították a szervezeti és működési szabályzatot, így kivették a frakciókról szóló pontokat, továbbá a képviselőcsoportok működéséhez biztosítottak egyebek mellett a költségvetési keretet, irodai eszközöket, reprezentációs pénzügyi keretet. A bizottsági struktúráról, tisztségviselőkről november 26-án döntött a közgyűlés.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.