Társelnökévé választotta Schmuck Erzsébetet az LMP

Az LMP kongresszusa nagy többséggel társelnökévé választotta Schmuck Erzsébet parlamenti frakcióvezető-helyettest. Az új társelnök szombaton, a megválasztását követő sajtótájékoztatón elmondta: 2022-re megkerülhetetlen és kormányzóképes zöld párttá kívánják tenni a pártot.

Forrás: MTI2019. 11. 23. 17:46
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kendernay János, az LMP másik társelnöke arról számolt be: a következő héten népszavazási kezdeményezéseket tesznek „zöld ügyekben”.

Schmuck Erzsébet két fontos területre kíván koncentrálni – ismertette -, a társadalmi igazságtalanság felszámolására, valamint környezeti problémákra.

Szerinte a Fidesz-kormány kettészakította az országot, amelynek következtében télen emberek fagynak meg és idősek maradnak magukra. A kormányzat „nagy bűnének” nevezte a környezeti problémák és az éghajlatváltozás iránti érzéketlenségét is.

Szólt pártja klímavészhelyzetről szóló javaslatáról, amelyet a kormánytöbbség leszavazott. Jövő héten azonban az általa vezetett, fenntartható fejlődéssel foglalkozó országgyűlési bizottság napirendjére tűzte azt, és meghívta az ülésre Orbán Viktor miniszterelnököt, valamint Karácsony Gergely főpolgármestert. Utóbbi jelezte részvételét – ismertette.

Szerinte települési szinteken is foglalkozni kell a klímaváltozás ügyével, amelyben az LMP-s helyi politikusoknak nagy szerep jut.

Kendernay János elmondta: pártja az elmúlt időszak vitás kérdéseit lezárta, így mostantól legfontosabb célkitűzésére koncentrálhat. Arra, hogy zöld átalakulást indítson el az országban.

Nincs idő arra várni, hogy a kormányzat pótolja tízéves elmaradását – szögezte le, és bejelentette: népszavazási kezdeményezéseket fognak benyújtani zöld kérdésekben. Ezekről azonban csak annyit árult el: a javaslatokat a következő héten terjesztik be.

Kanász-Nagy Máté, az LMP országos elnökségének titkára beszámolt arról, hogy a párt a szombati kongresszuson több ponton módosította alapszabályát, ettől azt várják, hogy a párton belül tavaly előállt, nehézségeket okozó helyzetek többé ne fordulhassanak elő.

Szerinte már az önkormányzati választás eredménye megmutatta, hogy pártja jó, növekvő pályára lépett.

Az LMP azért választott társelnököt, mert a májusi európai parlamenti választás gyenge eredménye után a teljes elnökség lemondott. Ezután a nyáron tisztújítást tartottak, ám egyetlen nő sem szerezte meg az induláshoz szükséges támogatást. A legtöbb ajánlást akkor egyébként Schmuck Erzsébet kapta, de eltiltás alatt állt. Így Kendernay Jánost választották egyedüli társelnökké. Azóta az LMP etikai bizottsága eltörölte a korábban tisztségektől eltiltott politikusait sújtó szankciókat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.