időjárás -2°C Taksony 2023. november 29.
logo

Új kutatólaboratórium nyílik az onkológiai intézetben

Szilágyi Annna
2019.11.29. 15:26

Megnyílik egy új kutatólaboratórium az Országos Onkológiai Intézetben (OOI), amely nemcsak a tudományos életet és a gyógyítást lendíti fel, hanem elősegíti a hazai onkológusok nemzetközi kapcsolatainak elmélyítését is. Az együttműködésről szóló szerződést tegnap írta alá az intézetben Polgár Csaba, az OOI főigazgatója és Elias Arnér világhírű svéd professzor, a Karolinska Intézet kutatója.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, az intézet korábbi főigazgatója a szerződéskötés előtti sajtótájékoztatón emlékeztetett, az intézet Közép-Kelet-Európa egyik vezető centrumává nőtte ki magát, amelyet jól tükröz, hogy 2006-ban a legmagasabb szintű (úgynevezett komprehenzív) rákközpont címet is megkapta, amit rajta kívül egyetlen intézmény szerzett meg. A tudományos fokozatok száma is sokkal magasabb, mint bármely más hazai onkológiai intézetben, jelenleg 90 fölött van a PhD-vel rendelkező munkatársak száma – tette hozzá a miniszter.

A magas színvonalú kutatási és gyógyítási tevékenységet az intézet azóta is meg tudta tartani – folytatta Kásler –, így nem véletlen, hogy éppen hazánkban alakult meg a Közép-Kelet-európai Onkológiai Akadémia. Az akadémia jelenleg 21 ország részvételével működik, és további országok kopogtatnak, akik szeretnének tagok lenni – tette hozzá. Kásler Miklós kitért rá, a következő időszak a digitalizációról fog szólni, amely arra is szolgál, hogy a 19 megyei onkológiai centrum és az OOI együtt tudjon működni, illetve fel tudják használni egymás tapasztalatait.

A miniszter szerint ahhoz, hogy ezt a magas szintű pozíciót meg lehessen tartani, folyamatosan bővíteni kell az intézet kutatási területét. A Karolinska Intézettel közös laboratórium épp ezért is lesz jelentős szerepű: elindítása mintaértékű a kutatásban és az innovációban – fogalmazott.

Nagy Péter, az OOI tudományos igazgatója arról beszélt, az intézetben komoly hagyománya van a magas szintű klinikai és alapkutatásoknak, amelyek nemzetközi szinten is elismertek. Hozzátette, a hangsúly egyre inkább a transzlációs kutatások irányába tolódik, ez olyan kérdésekre keresi célzottan a választ, amelyek a gyakorlatban, a betegellátás során merülnek fel, így a kutatási eredményekkel elősegítik a betegek gyógyítását is.

Elias Arnér a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, reméli, hogy a közös munka erősíti az együttműködést a daganatos megbetegedések gyógyítására irányuló kutatásokban, hiszen az infrastrukturális háttér megvan hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.