Házkutatást tartottak a kispesti jegyzői hivatalban

Hat helyett három hónapig, nyílt ülések helyett pedig zárt ajtók mögött végezheti a munkáját a kispesti antikorrupciós tényfeltáró és vizsgálóbizottság – döntött a XIX. kerületi önkormányzat képviselő-testületének baloldali többsége. Kiderült: a Nemzeti Nyomozó Iroda nemrég iratokat foglalt le a jegyzői hivatalban.

2020. 01. 29. 11:48
null
Fotó: Katona_Vanda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kispesti önkormányzat képviselői hétfő késő este döntöttek arról, hogy létrejöhet a Ferenczi István LMP-s képviselő által javasolt ideiglenes antikorrupciós tényfeltáró és vizsgálóbizottság (AKTV), amelynek feladata, hogy kivizsgálja a Magyar Nemzet és a Hír TV által nyilvánosságra hozott kispesti hangfelvételeken hallható korrupciógyanús ügyeket.

Az AKTV létrehozása nem volt zökkenőmentes: Ferenczi eredeti javaslatát, amely magában foglalta a bizottság hat hónapos működését és a nyilvános munkát, leszavazta a baloldali többségű képviselő-testület. A létrejött vizsgálóbizottság három hónapos időtartammal, zárt ajtók mögött vizsgálhatja a korrupciógyanús ügyeket.

A hétfői testületi ülésen megjelent a botrány főszereplője, Lackner Csaba is, aki rövid felszólalásában és egy képviselőtársainak átadott ötoldalas levélben tiltakozott a korrupciós ügyeket vizsgáló bizottság megalakítása ellen. A jogi érvekkel teletűzdelt dokumentum központi megállapítása, hogy az önkormányzatok működéséről szóló törvény nem teszi lehetővé egy vizsgálóbizottság létrehozását, mivel a korrupciós ügyek kivizsgálása nem az önkormányzatok feladata. A dokumentumban Lackner politikai lejáratókampánynak nevezte a kispesti hangfelvételek nyilvánosságra kerülését.

Az ülés után Vitál Márton, a jegyzőt helyettesítő aljegyző megerősítette a Magyar Nemzet azon értesülését, hogy nemrég a hatóságok házkutatást tartottak a jegyzői hivatalban. – A Nemzeti Nyomozó Iroda iratokat foglalt le az Almavirág tér 2015-ös felújításával kapcsolatban – tájékoztatta lapunkat a vezető hivatalnok. Az Almavirág tér ügye még október elején került nyilvánosságra. A felújítást végző egyik alvállalkozó ugyanis feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, mivel állítása szerint nem kapta meg az elvégzett munka ellenértékét, míg a kispesti önkormányzathoz köthető szereplők pénzeket osztottak vissza a beruházásból. Úgy értesültünk, Gajda Péter kispesti polgármester (képünkön) és köre nem aggódik az iratok lefoglalása miatt, ugyanis szerintük a projekt hibátlanul lett lepapírozva.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.