Jogsértő lehet a horvát ítélet

Megsértette az Európai Unió tisztességes tárgyalásra vonatkozó normáit a zágrábi bíróság a Mol és Ivo Sanader volt horvát miniszterelnök elleni per során – derül ki német és brit jogi szakértőknek az eljárásról készített állásfoglalásából.

Magyar Nemzet
2020. 01. 03. 8:44
Mikulicic, Goran; Valkovic, Laura
Sérülhetett a tisztességes eljáráshoz való jog Fotó: MTI/HINA/Tomislav Pavlek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárgyalás alatt készült szakértői jelentésükben független jogi megfigyelők elfogultságot és a vádlottak tisztességes eljáráshoz való jogának megsértését róják fel az államügyészeknek a horvát kormány által indított, a Mol és Ivo Sanader korábbi horvát kormányfő ellen folyó perben. Mint ismert, a zágrábi megyei bíróság hétfőn első fokon bűnösnek mondta ki Hernádi Zsoltot, a Mol elnök-vezérigazgatóját, mondván, hogy megvesztegette a volt horvát miniszterelnököt, amelyért cserébe Ivo Sanader beleegyezett, hogy a Mol átvegye a horvát INA energiavállalat vezetését.

A részletes szakértői állásfoglalás szerint a zágrábi megyei bíróság nem teljesítette a független és pártatlan törvényszék feltételeit. A jelentés a horvát állam irányában elfogultnak nevezi Turudić bírót, aki – mint írják – megsértette az emberi jogok európai egyezményét.

Sérülhetett a tisztességes eljáráshoz való jog
Fotó: MTI/HINA/Tomislav Pavlek

A jelentés szerzői, Kai Ambos professzor és Lord David Anderson elismert jogi szakértők, akik szerint a horvát állami korrupcióellenes ügynökség (USKOK) eljárása nem volt tisztességes. Példaként többek között a védelem akadályoztatását, a felkészülési idő megvonását, a nyilvános tárgyaláshoz való jog megsértését és a szabad ügyvédválasztás jogának megsértését említik.

A vád olyan megkérdőjelezhető tanúkra támaszkodott, akik pénzmosásban érintettek, és ellenük vizsgálat folyik – emelték ki a szakértők, akik hangsúlyozták, az USKOK szisztematikusan elmulasztotta megvizsgálni a vád koronatanújának, Robert Ježićnek és üzleti partnerének, Stephan Hürlimann svájci ügyvédnek a szavahihetőségét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.