Karácsonyék csatateret csinálnak Budapestből

Elfogadta Budapest idei költségvetését a Fővárosi Közgyűlés. Bár a büdzsé kiadásai 23 milliárddal nőttek tavalyhoz képest, Karácsony Gergely főpolgármester számos kampányígérete még csak említésként sem szerepelt az előterjesztésekben, és a korábbi évek fejlesztési bummja sem folytatódik. A baloldali többségű testület változtatási tilalmat rendelt el a Városligetben, leszavazta a 3-as metró szerelvényeinek légkondicionálását és a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér fejlesztéseit is le akarja állítani.

2020. 02. 27. 6:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fővárosi Közgyűlés tegnap elfogadta a fővárosi önkormányzat 2020-as összevont költségvetését, amelyben a bevételt 284,1 milliárd, a kiadásokat pedig az előterjesztésben korábban szereplő összegnél hétmilliárddal kevesebben, 408,5 milliárd forintban állapították meg. Utóbbi nagyjából 23 milliárd forinttal több, mint 2019-ben volt. Karácsony Gergely főpolgármester expozéjában arról beszélt, hogy az új városvezetés első költségvetése a zöld és szabad Budapest programjára épül, és a büdzsé fókuszában az ember áll.

Láng Zsolt, a Fidesz–KDNP frakcióvezetője a költségvetés vitájában egy jól megkoreografált, felnőtteknek szóló mesének nevezte a főpolgármester felszólalását, mivel az abban szereplő állítások nem vagy csak részben igazak. Szavai szerint a jelenlegi városvezetés a Demszky-korszak azon gyakorlatához kíván visszatérni, amikor csak látszatintézkedések egészítették ki a város működésének fenntartását, a főpolgármester és helyettesei pedig folyamatosan csak a kormányt hibáztatták. Láng Zsolt arra is kitért: Karácsony választási ígéreteinek 70-80 százalékáról – köztük a gyermekek ingyenes tömegközlekedéséről – semmilyen említés nem történt a költségvetésben. Bagdy Gábor, a Fidesz fővárosi képviselője egyebek mellett arra hívta fel a figyelmet, hogy a húszezer rászoruló idősnek és nagycsaládnak ígért húszezer forintos fűtéstámogatás négyszázmilliós költségének csak a felét tervezték be a büdzsébe.

A főpolgármester nyáron még hőmérővel kampányolt, ma már nem fontos neki a klimatizált utastér
Fotó: Facebook

A baloldali többségű testület elutasította Ughy Attila (Fidesz) javaslatát az 3-as metró orosz szerelvényeinek utólagos klimatizálásáról, holott Karácsony tavaly még egy hőmérővel a kezében azzal kampányolt, hogy légkondicionálttá tenné a metrókocsikat, amelyekben nyáron akár 30 Celsius-foknál is melegebb lehet. Karácsonyék elutasították Kovács Péternek, a XVI. kerület fideszes polgármesterének a javaslatát a 2-es metró és a gödöllői HÉV összekötésére. A képviselők döntöttek egy új, a ferihegyi repülőtérre vonatkozó környezeti hatástanulmány kezdeményezéséről is, amelynek elkészítéséig felfüggesztenék az összes reptéri fejlesztést.

A baloldali többségű közgyűlés elrendelte a Karácsony által korábban beharangozott változtatási tilalmat a Liget Budapest projekt által érintett városligeti területre. Láng Zsolt arra hívta fel a városvezetés figyelmét, hogy a döntéssel egy konszenzust rúgott fel a baloldal, hiszen a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa ügyrendjét és szerepét eddig senki sem kérdőjelezte meg.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben épülő biodómmal kapcsolatban arról döntöttek a képviselők, hogy négy-hat hónap alatt mérik fel az építmény állapotát, és a fejlesztés befejezéséhez szükséges forrásigényt. A húszmilliárd forintos hiánnyal küszködő fejlesztés lebonyolítását az Enviroduna Kft. önkormányzati cég bevonásával végzik, amire a főváros 381 millió forintot biztosít.

A színházak finanszírozása is szerepelt az ülés témái között, Karácsony módosító javaslata szerint a Szabad Tér Színházat kettéosztanák: Benkő Nóra vezetné a Városmajori Szabadtéri Színházat, Bán Teodóra pedig a Margitszigeti Szabadtéri Színpadot. A kormány korábban bejelentette, amennyiben nem a szakmai zsűri szerinti legjobb pályázatot beadó Bán lesz a Szabad Tér Színház igazgatója, a kormány nem finanszírozza tovább a budapesti teátrumokat. Közben Gyurcsány Ferenc, az MSZP-s polgármesterek – Kiss László és Szaniszló Sándor – átlépése miatt legnagyobb fővárosi frakcióval rendelkező DK elnöke az Index információi szerint a közgyűlés ülése előtt megzsarolta Karácsonyt, hogy ha nem lesz Benkő igazgató, akkor pártjának képviselői nem támogatják Budapest 2020-as büdzséjét.

Az ellenzéki belharc miatt legyengült szocialisták közben a párbeszédes Karácsonnyal és V. Naszályi Márta I. kerületi polgármesterrel és Ferencváros független vezetőjével, Baranyi Krisztinával tárgyalnak frakcióegység létrehozásáról.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.