Minőség és mennyiség jól megfér a bíróságokon

Magyar Nemzet
2020. 02. 05. 7:20
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ügyhátralékok folyamatos csökkenése mellett arra kell törekedni, hogy megalapozott, a felülvizsgálat próbáját is kiálló ítéletek szülessenek – mondta egy háttérbeszélgetésen Senyei György, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke.

Az MTI tudósítása szerint az OBH vezetője kifejtette: minőség és mennyiség igenis létezhet egymás mellett az igazságszolgáltatásban, így különbséget kell tenni az elhúzódó és a sokáig tartó ügyek között. – Korábban előfordult, hogy egy per jóval tovább tartott két esztendőnél, a bíráknak azonban le kell küzdeniük a „két éven túli” fóbiát – fogalmazott az OBH elnöke, aki az ügyek előkészítése során a jelenleginél nagyobb szerepet szán a bírósági titkároknak, fogalmazóknak.

Szólt arról is, hogy a bíróságok az alaptörvényben megfogalmazott kötelezettségeiknek akkor tudnak eleget tenni, ha működésüket békesség és rend jellemzi. Senyei György utalt rá, hogy az OBH és az Országos Bírói Tanács közötti kapcsolat az utóbbi időben feszültségekkel terhelt volt, és jelezte: fontosnak tartja a partneri együttműködést, amelynek alapja a hatáskörök kölcsönös tiszteletben tartása.

A győri gyermekgyilkossággal kapcsolatban azt mondta: attól tart, az emberi elme kiszámíthatatlansága miatt az ehhez hasonló tragédiák időről időre megismétlődnek. Az OBH elnöke – még folyamatban lévő – a gyöngyöspatai ítélettel, a Szeviép-üggyel és Czeglédy Csaba ügyével kapcsolatban nem nyilatkozott.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.