A véradáskor nem szűrnek koronavírusra

A közösségi oldalakon elterjedt információkkal ellentétben a véradások alkalmával nem történik koronavírus-szűrés, ezzel a szándékkal senki ne jelentkezzen véradásra.

2020. 03. 18. 9:09
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közösségi oldalakon elterjedt információkkal ellentétben a véradások alkalmával nem történik koronavírus-szűrés, ezzel a szándékkal senki ne jelentkezzen véradásra – hívta fel a figyelmet az Országos Vérellátó Szolgálat.

Hozzátették: a koronavírus – ahogy az élet minden más területére – természetesen veszélyt jelent a vérellátásra is. A veszély azonban nem abban áll, hogy a koronavírus a vérátömlesztések során megfertőzheti a betegeket. A koronavírus cseppfertőzéssel terjedő betegség, a fertőzés tehát vérátömlesztéssel nem adható tovább.

A koronavírus-fertőzés kapcsán bevezetett korlátozásokra – amelyek folyamatosan frissülnek a http://www.ovsz.hu/ovsz/veradoknak-szolo-tajekoztatas oldalon – azért van szükség, hogy a véradásokon részt vevő véradók és a dolgozók egészségét óvják. A járvány legnagyobb veszélye ugyanis az, hogy betegség miatt meghiúsulnak a véradások és nem lesz elegendő vér a betegellátáshoz – húzták alá. Majd megismételték, hogy a járvány ideje alatt is szükség van a vérkészítményekre, elsődlegesen a sürgősségi ellátáshoz (különösen gyermekgyógyászat, szülészet, szívsebészet, onkológia, hematológia, transzplantáció).

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.