Aki külföldről jön haza, vonuljon önkéntes karanténba!

Önkéntes karanténba vonulásra szólította fel a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) azokat, akik külföldről térnek haza Magyarországra. A felhívás a koronavirus.gov.hu oldalon hétfőn jelent meg.

Forrás: MTI2020. 03. 23. 18:59
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiemelték: önkéntes otthoni karanténra kérik nemcsak az időseket, a diákokat, hanem a külföldről hazatérőket is. A koronavírus-járvány magyarországi terjedésének csökkentése, a fertőzés tömegessé válásának lassítása érdekében felhívták mindazokat, akik az elmúlt időszakban külföldön jártak, hogy vonuljanak önkéntes házi karanténba.

Ennek javasolt ideje jelenleg 14 nap – közölték. Az önkéntes karantén – írták – nem hatósági elrendelés, hanem kérés. Hogy ez mit jelent, azt több pontban részletezte az NNK. Az érintett 14 napig nem hagyja el tartózkodási helyét, csak azokkal érintkezik, akikkel együtt él, látogatókat nem enged be.

Ha rosszul érzi magát, láz vagy légszomj, köhögés, egyéb légúti tünet jelentkezik, azonnal hívja háziorvosát vagy a háziorvosi ügyeletet – közölték.

Kiemelték továbbá, hogy a házi karanténban is ajánlott legalább 1,5 méter távolságot tartani a családtagoktól. Fontos a higiénia, a gyakori takarítás és szellőztetés. Ajánlott továbbá másoktól külön étkezni. Felhívták a figyelmet a rendszeres otthoni testmozgás fontosságára is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.