Egyeztetne az átlépésekről Horváth Gyurcsánnyal

A 2022-es választás előtt tető alá hozandó ellenzéki összefogás stratégiai kérdéseiről is egyeztetett Gyurcsány Ferenccel az MSZP fővárosi frakcióvezetője. A DK-ba igazoló szocialisták jelenségével kapcsolatban Horváth Csaba a találkozón azt javasolta, hogy a távozni kívánók a pártok elnökségeinek jelezzék átlépési szándékukat, és a vezetés szintjén dőljön el az átlépések lebonyolításának módja. Mindeközben az MSZP távolodik jelenlegi szövetségesétől, a Párbeszédtől, a szocialisták jövő heti kongresszusának napirendi pontjai közül ugyanis kikerül a kettős tagság kérdése.

Bákonyi Ádám - Kárpáti András
2020. 03. 04. 6:18
null
A Tóth Bertalan vezette párt lassan kiürül, ám az elnök úgy nyilatkozott, hogy a lelkiállapotuk több mint jó Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Feltűnő nyugalommal viselik a szocia­listák, hogy Gyurcsány Ferencék bekebelezik őket. „A lelkiállapotunk több mint jó!” – így kommentálta közösségi oldalán Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, hogy miután két fővárosi polgármesterük már átigazolt a DK-hoz, Gyurcsány hétfő este az ATV-ben közölte: folyamatban van három komplett szocialista vidéki szervezet csatlakozása is.

A DK elnökének állítása szerint ő ezt minden erejével gátolja, mert az MSZP „jelenlegi lelkiállapotában ezt nem tudná feldolgozni”. – Nekünk az a jó, ha az MSZP talpon marad és erősödik – hangoztatta.

Mindeközben a 444.hu arról számolt be, hogy Gyurcsány Ferenc hétfőn Horváth Csabával, Zugló szocialista polgármesterével, az MSZP fővárosi frakcióvezetőjével ebédelt a Kempinski szálló aljában található bisztróban. Horváth a portálnak megerősítette a találkozót, ám állítása szerint annak semmi köze nem volt az átlépésekhez, csupán rendszeresen szokott együtt ebédelni Gyurcsánnyal.

A Magyar Nemzet megkeresésére ­Horváth Csaba az utóbbi állítását fenntartotta, ugyanakkor elmondta, hogy a találkozón a fővárosi ügyek mellett a 2022-es választás előtt tető alá hozandó ellenzéki összefogás ­stratégiai kérdéseiről is beszéltek. Az MSZP-ből a DK-ba történő átlépésekkel kapcsolatban Horváth úgy fogalmazott: a szocialisták elnöke, Tóth Bertalan és Gyurcsány is úgy látja, nem feltétlenül a szavazói támogatottság növekedésében csapódik le a „közlekedőedény-effektus”.

A Tóth Bertalan vezette párt lassan kiürül, ám az elnök úgy nyilatkozott, hogy a lelkiállapotuk több mint jó
Fotó: Havran Zoltán

– A kettő meg kettő ebben az esetben nem feltétlenül négy, a DK szavazói nem feltétlenül örülnek a szocialistáktól csatlakozóknak. Éppen ezért azt javasoltam, hogy a pártok elnökségeinek jelezzék átlépési szándékukat a távozni kívánók, és a vezetés szintjén dőljön el az átlépések lebonyolításának módja – fogalmazott a polgármester. Gyurcsány Ferencnek az ATV-ben hétfőn elhangzott ­szavait az MSZP fővárosi frakcióvezetője úgy értékelte, hogy a DK elnöke átlépési stopot hirdetett. – Azt szeretnénk, hogy a két párt között ne sérüljön a bizalom – hangsúlyozta.

Bár Tóth Bertalan szerint az MSZP megerősödve került ki az októberi választásokból, és az MSZP–Párbeszéd-szövetség ma a legjelentősebb ellenzéki erő a nagyvárosokban, és országos szinten is egyenrangú partnere a többi ellenzéki pártnak, a szocialisták elnökségében a Magyar Nemzetnek ennél jóval árnyaltabban fogalmaztak. Forrásaink szerint egyelőre elszántság és összetartás jellemzi a pártot, amihez a hét végi angyalföldi időközi önkormányzati választási győzelmük, illetve a legutóbbi felmérések szerinti minimális növekedésük ad erőt.

Az elnökségben ugyanakkor elismerték, hogy ha fél év múlva még mindig tart a DK-hoz való átlépési hullám, az szétzilálhatja a pártot. Megtudtuk azt is, hogy az MSZP jövő heti kongresszusának napirendi pontjai közül kikerült a kettős tagság kérdése. – A Párbeszéd esetében ez most nem aktuá­lis, a DK esetében pedig sosem volt – magyarázták forrásaink a döntés hátterét.

Ebben vélhetőleg szerepet játszott, hogy a Párbeszéd egy belső használatra szánt, ám kiszivárgott, a választási stratégiát taglaló vitairatában „toxikus arcokkal” jellemezhető, „ethoszát vesztett, kiüresedett, széteső közösségnek” nevezte a szocialistákat, akiknek gyengüléséből profitálhatnának Karácsony Gergelyék.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.