Számíthatnak a rászorulók a hazai karitatív szervezetekre

Alkalmazkodtak a Magyarországon működő segélyszervezetek a megváltozott körülményekhez, a szigorú higiéniai korlátozásokat maradéktalanul igyekeznek betartani. A nehéz helyzetben levők kezét azonban csak fizikai értelemben engedik el, a rászorulókat minden eszközzel segítik. A Magyar Református Szeretetszolgálatnál az online felületeiken lelkipásztorok és munkatársaik a Szentírás szavait tolmácsolják biztatásként a követőiknek, és különféle oktatási anyagokat is készítenek.

2020. 03. 25. 17:52
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a családok és gyerekek felzárkózását segítő közösségi programokat minden nappali ellátást nyújtó intézményben felfüggesztettük, a munkatársak nem engedik el a látókörükben élő rászorulók kezét – tájékoztatta lapunkat az Ökumenikus Segélyszervezet kommunikációs igazgatója. Gáncs Kristóf elmondta: a járvány miatt a szociális szolgáltatások egy részénél a segítő munkát úgy szervezték át, hogy a kapcsolattartás ne igényeljen személyes találkozást, tehát a tanácsadások telefonon vagy online, az adományátadások pedig kontakt nélkül zajlanak. Az ökumenikusok a bentlakásos szociális intézményekben, családok átmeneti otthonaiban szigorú ki- és bejárási tilalom mellett biztosítják a lakók teljes ellátását. Az intézmények munkatársai mindent megtesznek azért is, hogy a gyerekek részt tudjanak venni a digitális oktatásban, és hogy a tanuláson túl biztosítsák a sport és a játék lehetőségét is, amelyek oldják a bizonytalan ideig tartó bezártság okozta feszültségeket. – A hajléktalan embertársainkat segítő intézmények munkatársai mindent megtesznek, hogy higiéniás szerek biztosításával és folyamatos edukációval segítsék a megelőzést – tette hozzá.

Szentírásolvasás online

A Magyar Református Szeretetszolgálat március 18-án létrehozott egy krízisalapot, egy hét alatt már meghaladta a 2,5 millió forintot a beérkezett adományok összege. Erre azért volt szükség, mert a veszélyhelyzetre való tekintettel, a szigorú higiéniai korlátozásoknak eleget téve a tárgyi adományok befogadása és gyűjtése átmenetileg szünetel a szervezet alapítványánál. A pénzadományokból azonban a későbbiekben segíteni tudnak a járvány miatt nehéz helyzetbe kerülő családoknak tartós élelmiszercsomagokkal, higiéniai- és tisztítószerekkel, valamint a lakhatási kiadásaikat is támogatni tudják. A szeretetszolgálat a héten 1,5 millió forintért vásárol még alapvető élelmiszereket és tisztítószereket, kiegészítve ezzel a raktáraikban levő mintegy 10 tonna tartalékot. Az adományok az előírt óvintézkedéseknek megfelelően, személyes találkozások nélkül, kizárólag egyéni adományozottaknak osztják ki. Ezt a munkát a budapesti és a vidéki irodáik egyaránt végzik a körzetükben lévő nélkülözők megsegítésére. Mindezeket kiegészítve online felületeiken a szervezet alapítványának lelkipásztorai és munkatársai a Szentírás szavait tolmácsolják biztatásként a követőiknek, és különféle oktatási anyagok is készülnek.

Maszkokat varrnak

A koronavírus-járvány magyarországi megjelenése óta az ellátott emberek védelme határozza meg a Magyar Máltai Szeretetszolgálat tevékenységét is. A vírus terjedése miatt szükségessé vált intézkedések alaposan átalakították a karitatív szervezet mindennapos működését. Az intézményeikben naponta átlagosan 13 ezer emberről gondoskodnak, segítő programjaik és karitatív tevékenységeik további tízezreket érintenek. A szervezet március 17-én hirdetett gyűjtést a koronavírus járvány okozta nehéz helyzetben adódó karitatív feladataira az adomanyozz.hu oldalon. Emellett egy hete többször használható, mosható szájmaszkok próbagyártását kezdték meg a tiszaburai máltai varrodában. A hiánycikknek számító védőeszköz előállítására fokozatosan állnak át szeretetszolgálat foglalkoztatási programjának üzemei.

A Katolikus Karitász arról tájékoztatott, hogy a jelenlegi körülmények között is folytatják széleskörű tevékenységüket, szociális intézményei, hátrányos helyzetű településeken végzett hosszú távú programjai, segélyprogramjai megváltozott módszerekkel, fokozott egészségügyi figyelem mellett tovább működnek. Az egyházmegyei karitász központok és az önkéntesek is végzik tevékenységüket kiemelt figyelemmel az idősekre és a rászoruló családokra. A megnövekedett segélykérelmek, krízishelyzetek miatt különösen fontos szerepe van az adományoknak is, amelyekből főként élelmiszerekkel és higiéniai felszerelésekkel támogatják az intézményeinkben, programjainkban ellátott családokat és a jelenleg különösen veszélyeztetett helyzetben lévő idős embereket. Megváltozik a segítő tevékenység jellege is, sokkal kevesebb személyes találkozás, és nagyon fontos az idősebb önkéntesek védelme is, így most elsősorban a 18-60 év közötti segítőkre hárul a legtöbb feladat. A szervezet munkatársai, önkéntesei mindent megtesznek, hogy segíteni tudjanak ebben a rendkívüli helyzetben.

Áll a véradó kamion

A Magyar Vöröskereszt a Nemzetközi Vöröskereszttel összhangban január 30-a óta tájékoztatja a lakosságot a járvánnyal kapcsolatban. Elindult a koronavírus aloldal, ahol megtalálható, hogy a veszélyhelyzet hogyan befolyásolja a főbb területeiket, mint a véradás, szociális ellátás vagy az elsősegélynyújtó tanfolyamok és vizsgáztatás. A hetekben további anyagokat publikálnak, ide tartozik a védőmaszkok szakszerű viseléséről szóló oktató videó, amely most debütált. A szervezet oldalán egy központi, pénzbeli adománygyűjtés is zajlik, amelyet a Nemzetközi Vöröskereszt globális adomány felhívásával párhuzamban indítottak.

A befolyt összegeket elsősorban a védőfelszerelések, valamint egyéb egészségügyi eszközök és fertőtlenítőszerek beszerzésére, továbbá a lakosság tájékoztatására fordítják. Kisebb részben pedig a Nemzetközi Vöröskereszt globális járványellenes munkáját fogjuk támogatni. Az adománygyűjtés nagyon sikeres, számos magánszemély, de szervezetek és cégek is ajánlottak fel nagyobb összegeket, soha nem tapasztaltunk ilyen mértékű segítő szándékot. A legtöbb kistelepüléses véradást a biztonsági előírások értelmében lemondták, és átmenetileg szünetel a véradókamion országjárása is. Arra buzdítanak, hogy aki vért akar adni, foglaljon időpontot az Országos Vérellátó Szolgálat intézeti véradásaira. A szervezet emellett folyamatosan jelöl ki rendkívüli véradóhelyszíneket is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.