időjárás 2°C Miklós 2023. december 6.
logo

Van izolált vírusunk, lesz elegendő a gyógyszertesztekhez

Haiman Éva
2020.03.18. 10:09

Elsősorban a koronavírus elleni hazai fejlesztésű gyógyszer tesztelése miatt bír nagy jelentőséggel, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) Nemzeti Biztonsági Laboratóriumában sikeresen izolálták a koronavírust. Mint azt az országos tisztifőorvos kedden bejelentette, Magyarországon a Kis Zoltán vezette laboratóriumban sikerült elsőként az izoláció. Ez, mint a laborvezető a Magyar Nemzetnek elmondta azt jelenti, hogy szaporítani tudták a kórokozót, így elegendő áll majd rendelkezésre belőle a különféle kutatásokhoz, egyebek mellett az említett gyógyszerfejlesztéshez, amiről Kacskovics Imre, az erre a célra létrehozott konzorcium ötletgazdája, az ELTE Immunológiai Tanszékének vezetője beszélt lapunknak. Ahhoz, hogy meg tudják állapítani, hogy a leendő gyógyszermolekula teszi-e a dolgát, tehát semlegesíti a vírust, illetve elpusztítja-e a megfertőződött sejteket, sok vírusra van szükség – magyarázta Kis Zoltán.

A felszaporított vírus az egyik magyarországi fertőzött torok- és orrváladékból származik, és tulajdonképpen innentől kezdve bármilyen mennyiségben előállítható. Mint a laborvezetőtől megtudtuk, kínai, ausztrál, német kutatók is izolálták már a vírust. Az, hogy itthon is megtették ezt, azért is jelentős, mert össze lehet vetni a többivel, meg lehet határozni a vírus örökítőanyag-sorrendjét, ami elárulja többek között, hogy van-e esetleg mutáció például azokon a pontokon, ahol a koronavírus hozzákötődik a sejthez – jelezte Kis Zoltán.

Koronavírus itthon

Vakcinákkal hálálta volna meg Banglades a magyar orvosok munkáját

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.