Mobilapplikációval lassítanák a koronavírus terjedését

A mobilapplikáció jelzést ad a felhasználóknak arról, hogy jártak-e koronavírusos beteg közelében.

2020. 04. 11. 17:49
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olyan mobilapplikációt fejleszt az Apple és a Google egy közös projektben, amely jelzést ad a felhasználóknak arról, hogy jártak-e koronavírusos beteg közelében – számolt be róla BBC. A várhatóan május közepére elkészülő szoftver operációs rendszertől függetlenül is használható lesz, tehát nem csak IOS-on és Androidon fut majd a nagyobb hatékonyság érdekében. Az adatok feldolgozása a mobileszközökön történik majd, tehát csak az egyes felhasználónak jelent hasznos figyelmeztetést, például, hogy célszerű volna karanténba vonulnia. A felhasználón kívül más nem szerezne tudomást a jelzésről. Lehet, ennek köszönhető, hogy eddig az európai adatvédelmi biztos nem talált kivetnivalót szoftverben, ám hangsúlyozta, további vizsgálódást tart szükségesnek. Bár Donald Trump amerikai elnök kissé aggályosabbnak tartotta a fejlesztést, ő is megfontolandónak nevezte az alkalmazását.

Néhány ország, így Szingapúr, Izrael, Dél-Korea és Lengyelország már jelenleg is részben a mobiltelefonokból kinyerhető információkra támaszkodik a koronavírus járvány megfékezésében. Több állam egészségügyi hatósága – köztük az Egyesült Királyságé, Franciaországé és Németországé – saját applikáció fejlesztésén dolgozik. A brit portál arra is felhívta a figyelmet, hogy az alkalmazás sikerességének a széles körben végzett, nagy számú tesztelés is fontos feltétele.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.