Árt az ellenzék áskálódása Magyarország pozícióinak

Lassult a koronavírus-fertőzés üteme, a területi különbségek továbbra is megmaradtak – jelezte a Miniszterelnökséget vezető miniszter a tegnapi online Kormányinfón. Gulyás Gergely kiemelte, hogy visszaállították az alapellátást és a járóbeteg-ellátást. A tárcavezető a Freedom House jelentése kapcsán rámutatott: a szervezet politikai aktorként viselkedik.

2020. 05. 08. 9:50
HAVASI Bertalan; GULYÁS Gergely; ORBÁN Viktor
Orbán Viktor megvédheti majd Brüsszelben hazánkat a költségvetési vitában Fotó: Szecsődi Balázs Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Célunk, hogy az egészségügyben minél hamarabb helyreálljon a rend – válaszolta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Magyar Nemzet kérdésére, hogy van-e menetrend az intézményrendszer működésének helyreállítására. A miniszter a csütörtöki online Kormányinfón kiemelte, az alapellátást és a járóbeteg-ellátást visszaállították, valamint köszönetet mondott azoknak, akik türelemmel viselték, hogy enyhébb, de kellemetlen betegségükkel nem tudták igénybe venni az egészségügyi szolgáltatásokat. Lapunk arról is érdeklődött, mi lesz a nagyszámú beszerzett lélegeztetőgéppel, hiszen sikerült ellaposítani a járványgörbét. A tárcavezető szavai szerint a szakértők egyetértenek abban, hogy ősszel a járvány második hulláma várható, ezért tömeges megbetegedések esetén elegendő lélegeztetőgépnek kell lennie. Azt is a Magyar Nemzet érdeklődésére árulta el, hogy a legidősebb, Covid-19-ből felgyógyult beteg 97 éves, és a Szent János Kórházban ápolták.

Orbán Viktor megvédheti majd Brüsszelben hazánkat a költségvetési vitában
Fotó: Szecsődi Balázs / MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda

– Hétfőn elkezdődött a védekezés második szakasza – jelentette ki a sajtótájékoztatón Gulyás, aki emlékeztetett, jelenleg Budapesten 1240, míg vidéken 726 aktív koronavírusos esetet regisztráltak. Tegnap 39 új megbetegedést jegyeztek fel, tízen pedig elhunytak a koronavírus okozta megbetegedésben. – A fertőzés lelassult, a területi különbségek továbbra is megmaradtak – összegzett Gulyás Gergely. Jelezte: a legtöbb megbetegedés továbbra is a fővárosban van.

A miniszter a lefoglalt külföldi nyaralásokkal kapcsolatban elmondta: a polgári jog általános vis maior szabályai az iránymutatók abban, hogy milyen formában járhat vissza a befizetett pénz. Reményének adott hangot, hogy júliusban vagy talán augusztusban már lehet utazni, a határok átjárhatók lesznek. Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő mindenkit arra biztatott, hogy lehetőleg belföldi turisztikai célpontokban gondolkozzon, mivel azzal a magyar munkahelyek védelméhez is hozzá lehet járulni.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a közérdekű adatigénylések határidejének kitolása kapcsán kifejtette: a kórházak védelmében hozták meg az intézkedést, mivel az egészségügyi intézmények a leterheltség miatt nem tudták volna teljesíteni a tömeges adatigényléseket.

Gulyás Gergely a Freedom House minapi jelentésére vonatkozó kérdés kapcsán gúnyosan úgy fogalmazott: a szervezet „kezd átcsúszni a civil szervezetek közül a pártpolitikai aktorok közé”. A következő hétéves uniós költségvetési ciklusról szólva a tárcavezető azt mondta, rontja hazánk pozícióit a magyar ellenzék brüsszeli áskálódása, ám nem olyan mértékben, hogy azt Orbán Viktor miniszterelnök ne tudná ellensúlyozni az Európai Tanácsban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.