Elektronikus ellenőrzést vezetnek be a házi karanténban élőknek

Az érettségi vizsgák rendben zajlanak a megfelelő óvintézkedések mellett, a védőfelszerelések minden iskolában rendelkezésre állnak.

Szilágyi Anna, Szemán László János
Forrás: M12020. 05. 05. 10:50
null
Print
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hatósági házi karanténban lévőket mostantól elektronikusan is ellenőrizhetik, az erről szóló jogszabály megjelent a Magyar Közlönyben – jelentette ki Kiss Róbert rendőr alezredes az Operatív Törzs keddi sajtótájékoztatóján. Kiss Róbert azt mondta, tegnap életbe léptek az új szabályok.

A rendőrök több esetben figyelmeztettek olyanokat, akik nem viseltek maszkot tömegközlekedési eszközökön és üzletekben.

A kijárási korlátozást továbbra is ellenőrzik, az elmúlt 24 órában több mint 400 esetben. A hatósági házi karanténok száma jelenleg 10 ezer.

Az érettségi vizsgák rendben zajlanak a megfelelő óvintézkedések mellett, a védőfelszerelések minden iskolában rendelkezésre állnak

– hangsúlyozta az alezredes.

Müller Cecília országos tisztifőorvos javuló tendenciáról számolt be a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban. Ma reggeli adatok szerint 3065 fő beazonosított koronavírus fertőzöttet tartanak nyilván. Sajnos újabb 12 idős, több más betegségtől is szenvedő beteg elhunyt, ezzel 363 főre emelkedett a koronavírussal összefüggésben elhunytak száma. A tisztifőorvos asszony részvétét fejezte ki a hozzátartozóknak.

Müller Cecília hangsúlyozta,

az aktív fertőzöttek száma 2000 fő alá csökkent, 1993 jelenleg is aktív, azaz nem gyógyult vírushordozót tartanak nyilván.

 

Örvendetes, hogy 709-en felgyógyultak, és csökken az új fertőzések száma. Az összes fertőzött ember 63 százaléka Budapesten, illetve Pest megyében került azonosításra. Összesen 982 főt kezelnek kórházban, közülük 55-en lélegeztetőgépre szorulnak.

A statisztikáról elmondta a tisztifőorvos asszony, hogy bár számokról van szó, de emberek vannak mögötte.

Örvendetes, hogy a jelek szerint a statisztikai és matematikai modellezések helyesen jelezték előre a járvány alakulását.

Május 4-én megkezdődött az egészségügyi ellátások újranyitása, ám tömegesen jelentek meg a rendeléseken az emberek, ami megengedhetetlen.

Müller Cecília arra kért mindenkit, hogy csak az előjegyzés időpontjában jelenjen meg az orvosnál.

Hozzátette, a soron kívüli sürgősségi ellátások, ahogy eddig is, úgy mostantól is folyamatosan elérhetők. Az alapellátás szintjén minden szolgáltatás megkezdte a tevékenységét,

a háziorvosi, házi gyermekorvosi, védőnői és fogászati, az egynapos ellátások, a rehabilitációs és a transzplantációs ellátások is

– sorolta a tisztifőorvos. A szakmai kollégiumok meghatározták, melyek a magas kockázatú beavatkozások, amelyeknél a vírus terjedhet, ezeknél szűrővizsgálatokat kell végezni.

A fogászati ellátásnál is elengedhetetlen a bejelentkezés, már ekkor történik egy kikérdezés, és fontos, hogy a váróterembe maszkkal érkezzenek a páciensek

– ismertette. Az asszisztens a helyszínen is kérdőívet végeztet az érkezőkkel, hogy kiszűrjék a gyanús eseteket, náluk koronavírus tesztet is kell végeztetni, a háziorvossal történő előzetes egyeztetés alapján. Gyanús esetben csak sürgősségi ellátás történhet, más nem – tette hozzá.

A legfontosabb, hogy tudjuk, mi a teendőnk, ha fogászati ellátást veszünk igénybe – fogalmazott Müller Cecília. A fogpótlások későbbre sorolódnak, mint az akut ellátások – fűzte hozzá.

Müller Cecília elmondta: a tesztelés

a közfinanszírozott ellátásban térítésmentes, nem kell a laborvizsgálatért fizetni az állampolgárnak.

Magánellátásban az egészségügyi szolgáltató dönti el, hogy szükséges-e a labor, és ha igen, ki viselje a költséget.

Újságírói kérdésre a tisztifőorvos leszögezte,

a szórakozóhelyek csak szabadtéren nyithattak ki ismét, és csak vidéken. Kerthelyiségekben, teraszokon nyithattak ki csak,

a pincéreket nem kötelezi jogszabály védőkesztyű és arcmaszk viselésére.

Kiss Róbert alezredes hozzátette:

a másfél méteres védőtávolságot asztaltársaságonként be kell tartani.

A rendőrség ellenőrzi az előírások betartását, ám nem céljuk a büntetés, hanem a járványszabályok betartatása. Szabályszegés esetén elsősorban figyelmeztetnek, a helyszíni bírság 5-100 ezer forint, szabálysértési eljárás esetében 5-500 ezer forint.

Müller Cecília azt mondta, folyamatosan figyelik, hogy az átlagos halálozásokhoz képest van-e többlethalálozás, ezeket az adatokat folyamatosan elemzik és összehasonlíthatóvá teszik az országok között, korcsoportok szerint is.

A jó hír, hogy Magyarországon nem lehetett kimutatni többlethalálozást, vagyis a járvány idején sem tért el a szám a sokévi átlagtól

– fogalmazott.

Újságírói kérdésre válaszolva a tisztifőorvos azt mondta,

a vérplazma terápia nagyon ígéretes kezelési mód, eddig mindkét beteg, aki megkapta, látványosan javul,

már az ágyból is ki tudtak kelni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.