Csökken az aktív fertőzöttek száma

Továbbra is szükséges a szigorúbb korlátozások fenntartása Pest megyében és a fővárosban.

Szilágyi Anna, Csekő Imre
Forrás: M12020. 05. 06. 10:50
Print
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Operatív Törzs folyamatosan elemzi és értékeli a hétfőtől bevezetett új szabályokat és úgy látják,

továbbra is szükséges a szigorúbb korlátozások fenntartása Pest megyében és a fővárosban

– mondta el Kiss Róbert rendőr alezredes az Operatív Törzs szerdai tájékoztatóján. Az alezredes hangsúlyozta, az elmúlt 24 órában elhunytak közül 10-ből 9-en a fővárosból és agglomerációjából kerültek ki.

Kiss Róbert kitért rá 10 628 hatósági házi karantén van érvényben jelenleg és eddig 1522 esetben kellett szankciót hozniuk ezzel kapcsolatban. Vidéken is ellátják az új szabályok ellenőrzését a rendőrök, ott 49 esetben kellett intézkedniük az elmúlt napon.

Gyakori szabálysértés, hogy nem hordanak maszkot a tömegközlekedési eszközökön, illetve nem tartják be a szükséges szociális távolságot.

Ma is érkezett teherszállító járat Pekingből, közel 20 ezer kilogramm védőkesztyűvel, ezek kiszállítását már megkezdték. A határhelyzetről szólva Kiss Róbert azt mondta, Tompánál és Röszkénél három órás várakozásra kell számítani a teherforgalom esetén.

Müller Cecília országos tisztifőorvos arról beszélt, hogy

már két napja csökkenőben van az aktív fertőzöttek száma,

és 3111 fő tesztje lett pozitív a járvány eleje óta. Jelen pillanatban kevesebben pozitívak ennél, ma 1979 beteg van, és már 759 fő gyógyult meg hivatalosan a betegségből. Összesen 373 elhunyt van a járvány kezdete óta, az ő haláluk okát az alapbetegségük is meghatározta, de

minden elhunytat beleszámítanak a statisztikába.

Müller Cecília kiemelte 964-en vannak kórházban, ami az aktív fertőzöttek mintegy fele, és

sokan otthon gyógyulnak, mert kevés tünetük van.

Ötvenen vannak ma lélegeztetőgépen, és eddig 88735 laboratóriumi vizsgálat történt a Nemzeti Népegészségügyi Központ által kijelölt laborokban – mondta a tisztifőorvos.

A járóbeteg szakellátást kizárólag telefonon előre egyeztetett időpontban lehet igénybe venni

– ismertette Müller Cecília, és kiemelte, a megkeresést a háziorvos is megteheti, de maga a beteg is. Fontos, hogy ne menjünk egyeztetett időpont nélkül szakellátásra.

Müller Cecília azt kérte, a járóbeteg-szakellátás esetén is minden esetben kérjenek időpontot a betegek, és ha az eredeti időpont meghiúsulna, jelentkezzenek be újra. Itt is érvényes az a szabály, hogy

egy órán belül legfeljebb négy beteget fogadhatnak az orvosok.

A bejelentkezéskor kikérdezik a pácienseket telefonon, ekkor dönt a szakorvos arról, hogy feltétlenül szükséges-e a személyes találkozás vagy elegendő e-receptet felírni – ismertette a tisztifőorvos. A telefonos konzultációt is dokumentálni kell a szakorvosoknak, hogy ezt az ellátórendszer más szereplői is lássák – tette hozzá.

A rendelőbe lépéskor triázsolják,

értékelik a beteg egészségi állapotát egy kérdőívvel, hogy kizárhassák a koronavírus-fertőzés valószínűségét, illetve védőmaszkot kap, akinél nem volt

– mondta Müller Cecília. A gyanús eseteket az alapellátás számára minden esetben jelzik.

A szakmai kollégiumok meghatározták a beavatkozásokat, amelyek különösen magas kockázatúak lehetnek, és ezeket a beavatkozásokat csak akkor lehet elvégezni, ha az érkezőnek negatív tesztje van – mondta a tisztifőorvos. Az egészségügyi szolgáltató, ahol majd a beavatkozást végezni kell, kérje a vizsgálatot!

Müller Cecília arról is beszélt, a fekvőbeteg intézményben való beavatkozások újraindítására készülve, egyelőre, a rehabilitációs ellátások és a transzplantációk kerülnek bevezetésre. A nem közfinanszírozott egészségügyi ellátások esetében pedig ugyanazok a feltételek vannak érvényben, mint a közfinanszírozottaknál. Egy elektív beavatkozás esetében is szükség van negatív koronavírus tesztre.

A tisztifőorvos ismételten hangsúlyozta, hogy az ellátóknak és a betegeknek is együtt kell működniük, és kiemelte, hogy

a nem magas kockázatú szakellátás keretében igénybe vehető beavatkozásoknál nem szükséges laboratóriumi vizsgálat,

az orvos dönti el, hogy mikor kell vizsgálat, amiről az a szakellátó intézmény gondoskodik, ahol a szakbeavatkozás történik majd.

Újságírói kérdésre Kiss Róbert elmondta, a Budapesti Rendőrfőkapitányság továbbra is

ellenőrzi a kijárási korlátozások és az üzletek nyitva tartásának ellenőrzését.

Müller Cecília azt kérte, hogy

a játszóterek működtetői intenzívebben figyeljenek a játékok fertőtlenítésére, tisztítására, de az sem baj, ha a szülő visz vírusölő kendőt magával és végigtörli a fogantyúkat, játékokat.

Az újrainduló repülőjáratokról az alezredes elmondta: a kiléptetéskor ellenőrzik, hogy van-e elrendelt hatósági házi karantén az adott illetőre vonatkozóan, csak akkor engedik ki az országból, ha nincs.

Hazaérkezéskor az mentesül a házi karantén alól, aki tizennégy napos járványügyi megfigyelés alatt állt, és erről igazolása is van.

A lifthasználatról Müller Cecília elmondta, itt is kiemelten figyelni kell a gyakori takarításra, megfelelő hatékonyságú szerrel, és lehetőleg csak az egy háztartásban élők használják együtt.

A tisztifőorvos kiemelte, hogy

tilos kölcsönadni a maszkunkat másnak, és azt is javasolta, hogy 100 százalékos pamut anyagból készüljön a maszk,

mert azok magas hőfokon kezelhetők. Az új koronavírus sérülékeny, ezért a 60 fok feletti mosás vagy a maszkok kifőzése javasolt. Használat után a maszkot zacskóban érdemes elhelyezni, és amint lehet ki kell mosni. A tisztifőorvos kiemelte,

ne használjuk, mosás nélkül, kétszer ugyanazt a maszkot.

Müller Cecília az idősotthonokkal kapcsolatban elmondta, folyamatosan zajlanak országszerte az ellenőrzések. Jelenleg a jelentések összegzése zajlik. A tisztifőorvos ismertette, hogy

a legnagyobb intézményeket már ellenőrizték, most a kisebb létszámúakkal foglalkoznak.

Eddig 31 idősotthon érintett a koronavírus fertőzéssel – mondta a tisztifőorvos, és kiemelte, a kamaraerdei úton 40 fertőzöttről van tudomásuk, a Pesti úti intézmény esetében pedig 296 fertőzöttet regisztráltak a járvány kezdete óta. Közülük 154-en még kórházban vannak, 26 ápoló lett beteg, és 40 fő hunyt el az intézményben.

A kórházakat hetente ellátják védőeszközökkel, az alapellátóknak pedig tegnap juttattak el újabb szállítmányt

– ismertette a tisztifőorvos.

Sajtóérdeklődére válaszolva, Müller Cecília emlékeztetett:

a járóbeteg-ellátásra érkezőknek minden esetben kérdőívet kell kitölteniük, és a testhőmérsékletüket is megmérik.

A gyanús eseteket is ellátják, csak külön helyiségben, és ezután tesztet kell elvégezni rajtuk a mentőszolgálat segítségével – hangsúlyozta.

Ha – a szakmai kollégiumok meghatározása szerint – magas kockázatú beavatkozásra vár valaki, akkor szüksége lesz negatív tesztre, a mintavételről az az intézmény gondoskodik, amelyik a beavatkozást fogja végezni.

Kiss Róbert alezredes arról beszélt, hogy a rendőrség közterületen szolgálatot teljesítő állománya hajtja végre az ellenőrzéseket a kijárási korlátozásra vonatkozóan. A Budapesti Rendőrfőkapitányság és a Pest Megyei Rendőrfőkapitányság, valamint a Készenléti Rendőrség ellenőrzi a szabályok betartását a fővárosban és Pest megyében.

Az a személy, aki a kijárási korlátozásra, vagy az üzletek nyitva tartására vonatkozó előírásokat megszegi szabálysértést követ el

– hangsúlyozta.

Müller Cecília elmondta, hogy

csak azokban az esetekben kell mintát venni, ahol magas kockázatú beavatkozást terveznek, vagy fertőzés gyanúja merült föl.

Jelenleg tíz kijelölt laboratórium van, és egyelőre ezek elégségesen működnek, fel tudják dolgozni a beküldött mintákat. Szükség esetén további laborokat is kijelölnek majd – tette hozzá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.