időjárás -1°C Mária 2022. december 8.
logo

A kormány 95 százalékos extraprofitadót vetett ki a Molra

Az SZTE kiválóan vizsgázott a járvány elleni küzdelemben

Forrás: MTI
2020.06.05. 17:24
Az SZTE kiválóan vizsgázott a járvány elleni küzdelemben

A Szegedi Tudományegyetem kiválóan vizsgázott a járvány elleni küzdelemben – jelentette ki Palkovics László tegnap a Tisza-parti városban.

Az innovációs és technológiai miniszter a felsőoktatási intézmény saját képalkotó-diagnosztikai szolgáltatásainak elindulása alkalmából tartott sajtótájékoztatón azt mondta, a tárca a járvány kezdetekor több kutatócsoportot hozott létre, és 24-25 a koronavírushoz kapcsolódó kutatási projektet finanszíroz.

A több fővárosi egyetem szakemberei lélegeztetőgépek fejlesztésével foglalkoztak, mások már meglévő gyógyszerek alkalmazásának lehetőségeit vizsgálták, kutatások indultak a fertőzésen átesett betegek véréből nyerhető szérum készítése miatt, és fontos projektek kezdődtek új gyógyszerek előállítása érdekében is – tudatta a politikus.

Az egyik első lépés azonban egy járványmatematikai kutatócsoport létrehozása volt, a kormány intézkedéseinek jó részét e szakemberek modelljeire alapozta – mondta Palkovics László. Hozzátette: az elmúlt hónapokra visszatekintve a Röst Gergely, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) matematikusa vezette csoport valamennyi előrejelzése megállta a helyét.

Valamennyi kutatás és projekt során fontos volt a hazai felsőoktatási intézmények összefogása, amelyek közül a miniszter kiemelte a négy orvosképző egyetem együttműködését.

Palkovics László kitért arra, hogy Szegeden nemcsak az egyetem, hanem a ELI-ALPS lézeres kutatóközpont is bekapcsolódott a járvány elleni küzdelembe. Az intézet egyik épületében járványkórházat alakítottak ki.

A miniszter emlékeztetett rá, a kormány három éve döntött arról, hogy 4,8 milliárd forintot biztosít az SZTE számára, hogy kialakítsa saját képalkotó-diagnosztikai rendszerét. Ennek előzménye, hogy az akkori kormány 2004-ben úgy döntött, ezt a betegellátás szempontjából fontos feladatot egy külső cég végzi el. A politikus szerint azonban elfogadhatatlan, hogy egy orvostudományi egyetemnek ne legyen a betegellátásban, az oktatásban és a kutatásban használható saját képalkotó-diagnosztikai rendszere.

Rovó László rektor elmondta, az intézmény csaknem ötmilliárd forintból mintegy száz új készüléket vásárolt, ezzel az SZTE nyolc telephelyen működő képalkotó-diagnosztikai kapacitása európai színvonalúvá vált.

A hibrid műtők korábbi kialakítása, a fül-orr-gégészeti klinika szeptemberre befejeződő bővítése, a sebészeti és belgyógyászati ellátás korszerűsítése azt a célt szolgálja, hogy az SZTE az ország vezető klinikai központjává váljon – hangsúlyozta a professzor.

Fendler Judit, az egyetem kancellárja leszögezte, az SZTE legalább a piaci szolgáltatóval azonos hatékonysággal tudja elvégezni a képalkotó-diagnosztikai vizsgálatokat. A szolgáltatások saját kézbe vétele azonban azt is lehetővé teszi, hogy az intézmény induljon az ezen a területen meghirdetett kutatási és fejlesztési pályázatokon és a külföldi páciensek számára fizetős ellátást nyújtson.

KORONAVÍRUS: VESZÉLYHELYZET

Nem maradhat ki a bőröndből az utasbiztosítás

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.