Karácsonyék folytatják a szerencsétlenkedést

A BKK igazgatósága továbbra sem döntött a Lánchíd-felújítás tendereinek a kiírásáról, aminek egyelőre több adminisztratív akadálya is van. Wintermantel Zsolt, a BKK igazgatósági tagja arra emlékeztetett, hogy a Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzat az elmúlt fél évben – amióta eldöntötték, hogy a hidat a környezete nélkül hoznák rendbe – semmit nem tett a jogi helyzet tisztázásáért.

2020. 07. 18. 7:16
null
Tüttő Kata MSZP-s főpolgármester-helyettes ismét a kormányra próbálta tolni a felelősséget Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eredeti tervekkel ellentétben mégsem döntött tegnap a BKK igazgatósága a Lánchíd felújítását megpályáztató tender kiírásáról.

Draskovics Tibor, a BKK igazgatóságának elnöke a gré­mium sikertelen ülését követően már meg sem jelent a részvételével meghirdetett sajtótájékoztatón, Tüttő Kata szocialista főpolgármester-helyettes pedig azt közölte, hogy jövő héten dönthetnek a tenderek kiírásáról.

Ráadásul Karácsony Gergely helyettese ismét a kabinetre próbálta tolni a felelősséget a fővárosi feladatkörbe tartozó projekttel kapcsolatban. Azt hangoztatta, hogy ha nem lesz elég a rekonstrukcióra rendelkezésre álló 23 milliárd forint körüli összeg, akkor a kormánnyal közösen kell kitalálniuk, hogy mi legyen a következő lépés. Közben a híd mára olyan rossz műszaki állapotba került, hogy a sajtóeseményen Szőke Gábor, a Budapest Közút Zrt. vezérigazgatója arról beszélt, hogy már a jövő héten lezárhatják a híd egyik járdaszakaszát. Mindezek mellett megnyugtatta a sajtót, hogy a Lánchíd nem fog leszakadni.

A közbeszerzések kiírásának egyébként még meg sincsenek a jogszabályi feltételei. Wintermantel Zsolt, a BKK igazgatóságának fideszes tagja lapunknak elmondta: a BKK-nak még független akkreditált közbeszerzési szakértője sincs, akinek közbenjárása a törvény szerint kötelező lenne, hiszen a felelősségbiztosítással felruházott szakembernek kellene felügyelnie a közbeszerzési eljárás szabályosságát, auditálnia az egész folyamatot.

Tüttő Kata MSZP-s főpolgármester-helyettes ismét a kormányra próbálta tolni a felelősséget
Fotó: Havran Zoltán

– Az is súlyos hiba, hogy nem módosították az engedélyokiratot, amelyben még a híd és a Váralagút együttes felújítása szerepel. Márpedig a 23 milliárdos összeg csak a Lánchíd rekonstrukciójára elég, s a főváros beruházási rendelete alapján nem lenne szabad fedezethiány esetén közbeszerzést indítani. Ezek alapján szabályosan nem lehet kiírni a közbeszerzési eljárást – fejtette ki Wintermantel Zsolt.

Mint rámutatott, év elején, amikor Karácsony Gergely arról döntött, hogy a fedezet behatároltsága okán csak a Lánchidat újítanák fel, a környező létesítmények nélkül, abban a pillanatban módosítani kellett volna az engedélyezési okiratot, az alapján pedig létre kellett volna hozni egy megállapodást a főváros és a BKK között arról, hogy a rendelkezésre álló fedezetet csak a Lánchíd felújítására fordítják. – Súlyos károkat okozhat az elmúlt fél év semmittevése. A legújabb szakértői jelentés szerint tovább romlott a híd állapota, ami további drágulást jelent a felújítás során – húzta alá a politikus.

Tüttőék bejelentése szerint a jövő heti döntést követően még ebben a hónapban kiírhatják a tendereket, jövő év elején hirdethetnek győztest, a munkálatok pedig 2021 tavaszán kezdődnének el. A felújítás 30 hónapot vehet igénybe, ennek nagyobb része alatt le is zárnák a hidat, amelyet 2023-ban adnának át.

Mint korábban megírtuk, egy tavaly decemberben készült szakértői vélemény kimondta, hogy a híd láncelemei már nem töltik be a funkciójukat és a híd aljáról lehulló vasbeton darabok balesetveszélyesek. A dokumentum szerint legkésőbb júniusban meg kellett volna kezdeni a felújítást. Ehhez képest Karácsonyék halogatták a cselekvést, s az év eleje óta különböző ötletekkel álltak elő, egyebek mellett a létesítmény sétálóhíddá alakítása is felmerült.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.